School of the Americas: Fængsel til fredsaktivister

Sådan er George W. Bushs Amerika: Fredsaktivister, der forlangte terrortræningsstedet School of The Americas lukket, sættes i fængsel – mens krigsforberedelserne sætter nye rekorder.

26 fredsaktivister i alderen mellem19 og 88 fra 12 forskellige stater i USA blev ved retten i Columbus, Georgia, onsdag den 23. maj idømt hårde straffe for ‘ulovlig indtrængen’ i forbindelse med en demonstration i november sidste år ved Fort Benning, der huser den berygtede amerikanske militærskole School of the Americas, der træner elitesoldater til kontrarevolutionær terror i Latinamerika.
Tre et halvt tusinde deltog i demonstrationen sidste år, som krævede militærskolen lukket. Den tog form af en højtidelig begravelsesprocession i mindet om mordene på seks jesuitter og to kvinder i El Salvador, begået af elever fra SOA.

En enkelt fik et års ubetinget fængsel, de fleste seks måneder ubetinget plus bøder – et par stykker slap med betingede domme og bødestraf. Blandt de dømte var en fængselspræst, to skolelærere, en journalist, en pensioneret direktør, en folkesanger, en fagforeningsmand og fire nonner.

Fader Roy Bourgeois, initiativtager til og leder af organisationen School of the Americas Watch, der arrangerede demonstrationen, sagde efter domsfældelsen:
– Denne nydelige sydstatsdommer smiler, og så kommer kniven. Det forbløffer mig at han kan sove om natten, når han sender en 88-årig nonne i fængsel . . . når mordere og soldater, som har torteret og voldtaget bliver benådede. Der er begået en stor uretfærdighed.

Tidligere har 50 modstandere af SOA afsonet i alt 30 års fængsel for civil ulydighed ved Fort Benning. I øjeblikket afsoner en modtager af den amerikanske kongres’ æresmedalje Charles Litkey en dom på et år for ‘ulovlig indtrængen’ i 1999.

SOA – også kaldet ‘School of Assassins’, ‘morderskolen’ – har nu i 54 år trænet mere end 60.000 latinamerikanske soldater i amerikansk kampteknik. Hundredtusinder er i deres hjemlande bleveret torteret, voldtaget, massakreret eller tvunget i eksil af soldater fra denne anstalt. Dens elever optræder hyppigt i rapporter om menneskerettighedskrænkelser i lande som El Salvador og Columbia. I Columbia forbindes de med de nylige højreorienterede massakrer, begået af regimets uofficielle paramilitære dødspatruljer.

Den blev oprettet i Panama i 1946, angiveligt for at skabe stabilitet i Latinamerika. I 1960erne havde den udklækket så mange militære tyranner, diktatorer og bødler, at den blev kaldt ‘Skolen for kup’. I 1984 blev den smidt ud af Panama, hvis daværende præsident kaldte den ‘den største base for destabilisering i Latinamerika’. Siden da har den holdt til i Fort Benning, Georgia.
Dens officielle navn var indtil for nylig The U.S. Army School of the Americas. Nu er den p.g.a. den kraftige modstand blevet omdømt til The Western Hemisphere Institute for Security Cooperation.
Der ligger i øjeblikket et lovforslag i Repræsentanternes Hus, fremsat af tre demokrater og tre republikanere, om at lukke skolen og undersøge den uddannelse, den giver rekrutterne.

Netavisen 27. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne