EU-kritik af Israel – i ord, men ikke handling

Det viser sig, at den danske udenrigsministers, Mogens Lykketofts, kritik af Israel har opbakning i EU, men at EU lige så lidt som den danske regering har til sinds at følge sin kritik af Israel og Aron Sharon op af egentlige fordømmelser og sanktioner mod Israel.

Det palæstinensiske folk skal ikke sætte næsen op efter nogen konkret støtte til deres kamp fra EU’s side. Det fremgår af kommentarer fra den svenske udenrigsminister Anna Lindh, der netop på vegne af det svenske formandskab af EU har udtalt sig omkring EU’s bestræbelser på at få palæstinenserne og israelerne til at sætte sig ved forhandlingsbordet.

Hun peger på vegne af EU den israelske premierminister Aron Sharon som den hovedansvarlige for de seneste dages optrapning af volden i Israel og i de besatte områder. Sharon beskyldes for at puste til volden i stedet for at arbejde for en fredelig løsning. Ifølge Anna Lindh ligger hovedansvaret for at vende tilbage til forhandlingsbordet hos Sharon. Hun/EU deler desuden Mogens Lykketofts kritik af den israelske bosættelsespolitik.

Men når det gælder om at lægge et reelt pres på den israelske regering, så fastslår Anna Lindh: – EU er ikke parat til at gå længere end til verbale fordømmelser. Det er en udbredt holdning blandt de 15 EU-lande, at det ikke hjælper noget at true Israel med økonomiske sanktioner. Det vil ikke forbedre mulighederne for at få israelerne tilbage til forhandlingsbordet.
‘EU har ikke samme vægt som USA i Mellemøsten’, lyder hendes undskyldning for at vige tilbage for egentlige skridt til at støtte palæstinensernes retfærdige kamp.

Netavisen 18. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne