Kina og USA – Pakistan og Indien

USA søger at forbedre forholdet til den indiske regering, der har udtrykt støtte til stjernekrigsprojektet, mens Kina og Pakistan styrker deres samarbejde.

Den amerikanske viceudenrigsminister Richard Armitage har netop afsluttet et besøg i Delhi, som skal åbne for, at præsident Bush skal besøge Indien senere i år. Indiens gamle tilknytning til det daværende Sovjetunionen fik USA til at lægge forholdet til Indien på is i årtier, og det opretholder stadig en række handelssanktioner.
Indiens konflikt med Pakistan og det svækkede Rusland under Jeltsin og Putin har fået det indiske regeringsparti til at tilnærme sig USA.

Samtidig aflagde den kinesiske premierminister Zhu Rongji statsbesøg i Islamabad, hvor han bl.a. drøftede udviklingen af det militære samarbejde mellem de to lande:
“Kina og Pakistan har et frugtbart samarbejde på alle forsvarsmæssige områder. Vort samarbejde bygger på en nøje overholdelse af internationale aftaler”, sagde Zhu på et pressemøde.
De to regeringer forhandler om at oprette et joint venture, der skal producere et Super-7 kampfly. Pakistan er også interesseret i at købe 30 F-7 MiG-kampfly af Kina.

Også på andre områder er det kinesisk-pakistanske samarbejde tæt. Kina har bl.a. opført det første pakistanske atomkraftværk. Putins Rusland har i øvrigt netop truffet aftale med Ægypten om at opføre dette lands første a-kraftværk.

De to nye atomvåbenmagter Indien og Pakistan har i årtier været i konflikt om Kashmirområdet. Zhu bakkede op om Pakistans opfordring til en forhandlingsløsning på dette spørgsmål.

Netavisen 12. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne