Stjernekrig i gaderne

Over 500 deltog i lørdags i en demonstration foran Downing Street i London imod det amerikanske ‘missilforsvarssystem’, som for at kunne fungere vil have brug for engelske baser – og basen i Thule.

Demonstrationen var indkaldt af CND – den engelske kampagne mod atomvåben – og krævede at den engelske premierminister Tony Blair siger rent nej til de amerikanske planer om et missilforsvarssystem. Det ville omfatte brugen af i det mindste to anlæg i England – Menwith Hill Communication Center og Fylingdales radarinstallation i Yorkshire. Ligesom det kræver anvendelsen af Thule-basen på Grønland.

Talerne understregede, at systemet ikke drejer sig om selvforsvar, men om at USA kan levere et atomart first strike og slippe godt fra det – d.v.s. overleve en atomkrig. Den amerikanske regering styres af store selskaber, som vil tjene enormt på systemet. Det drejer sig f.eks. om Boing, TRW, Lockhead Martin og Raytheon. Opbygningen af systemet vil give afsæt til et nyt konventionelt og atomart våbenkapløb, som allerede er i gang.

Skuespillerinden Emma Thompson sendte en hilsen til demonstrationen, hvor hun appellerede til folk om at demonstrere inden det er for sent:
‘For en gangs skyld er vi på forkant – vi må sende et klart signal til Blair om, at han ikke kan bruge britiske baser til at gennemføre det på den amerikanske regerings og de amerikanske selskabers vegne – for de ønsker simpelthen at dominere ikke bare landjorden, luften og havet – men også verdensrummet’.

Demonstrationen spærrede gaden for trafik – og begyndte efter dens afslutning en spontan march, der imidlertid blev stoppet af et stort politiopbud, der havde været skjult i nærheden af Downing Street til demonstrationen var forbi.

Protesterne mod det amerikanske missilsystem vil fortsætte 1. maj, og i juli vil der blive gennemført demonstrationer over hele verden samtidig med at der demonstreres mod G8-topmødet i Genua i Italien.

Netavisen 17. april 2000


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne