England: Regeringen fik medhold

Den engelske regering fik medhold i den såkaldte Trident-sag, da den ankede en principiel retsafgørelse fra 1999, der frikendte fredsaktivister, fordi de handlede efter international ret

Efter længere tids fængsling blev tre kvindelige aktivister, herunder danske Ulla Röder, i 1999, frikendt for straf og krav om erstatning på 100.000 £ for hærværk mod skibet Maytime i den skotske atom-ubådsbase Farslane, som opankrer Trident-ubådene.
Domstolen tilkendegav, at aktivisternes handlinger var retfærdiggjort ifølge international ret – og stillede dermed selve spørgsmålet om atomubådes og -våbens internationale legitimitet i tvivl.

Den engelske regering kunne ikke anke selve dommen – men har ifølge en særlig bestemmelse anket dens principielle del og argumentationen om, at aktivisterne handlede i overensstemmelse med international ret. Ikke så overraskende har den engelske regering fået medhold heri ved en ny domstol.
Protesterne mod atomvåbene fortsætter imidlertid. Og så sent som i februar blev fire demonstranter anholdt ved Farslane.

Netavisen 10. april 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne