Befrielsesårets jul: danmarkshistorien.dk

samvirke_jul_1945

I Samvirkes julemagasin fra 1945 kunne læseren finde denne sjove satiretegning, der illustrerer, hvordan Danmark så ud under den første jul efter befrielsen.

Danmark blev befriet af allierede tropper natten mellem den 4. og 5. maj 1945. I tiden herefter blev såkaldte ”landssvigere” eller ”værnemagere” – danskere, der havde gået tyskens ærinde – interneret af danske frihedskæmpere landet over.

På tegningen repræsenterer troldene disse landssvigere, som holdes interneret på en skole og bevogtes af to modstandsmænd iført det karakteristiske armbind. Langs skolemuren hænger iturevne valgplakater som et levn fra oktober måneds folketingsvalg – det første efter besættelsen.

Ved valget var det de politikere, som havde ført samarbejdspolitikken, der endnu engang blev valgt – intet var rigtigt forandret. Dog lykkedes det Danmarks Kommunistiske Parti at opnå hele 18 mandater, hvilket sandsynligvis var udtryk for en slags tak for kommunisternes store engagement i modstandsarbejdet.

Efter befrielsen var den danske regering meget interesseret i at få genoptaget englandseksporten af især svin. Der opstod imidlertid kurrer på tråden i det dansk-engelske forhold, da danskerne krævede nogle, efter engelsk opfattelse, urimeligt høje priser – særligt eftersom det var engelske soldater, der havde befriet Danmark.

På tegningen repræsenterer de fem grise sandsynligvis danske diplomater, der er på vej til England for at forhandle om svineeksporten. Kan der mon tænkes at ligge en stikpille i at afbillede diplomaterne som svin?

Også importen af varer, der havde været svært tilgængelige under besættelsen, søgtes genoptaget. Det gik dog mere trægt end forventet med at få gang i importen. Dette illustreres sandsynligvis i tegningens nederste venstre hjørne, hvor en dansker glider i en bananskræl. Bananer var i høj grad en mangelvare i de fem besættelsesår.

På tegningen ses også to allierede soldater, henholdsvis siddende i en jeep samt gående med, hvad vi må formode er en dansk pige ved sin side – en kommentar til opfattelsen af, at de fremmede (om de så var tyske eller allierede soldater) altid tog de danske piger. De allierede havde noget, som danskerne ikke havde – heriblandt cigaretter med ordentlig tobak!

Mange af danskerne på billedet gør én ting: de betragter. De betragter frihedskæmpere og landsforrædere, de betragter valgplakater og de betragter allierede soldater.

Dette er et typisk billede på, hvordan Danmark så ud i 1945: der skete hele tiden noget nyt og spændende, og danskere over hele landet stimlede sammen for at betragte dette ’teater’ udspille sig.

Du kan selv kigge i samtlige af Brugsforenings-Bladet og Samvirkes magasiner fra 1928 til i dag på

Samvirke Classic: http://classic.samvirke.dk/

Se mere om Befrielsesårets jul

danmarkhistorien.dk 

KPnet 24. december 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne