Hvad sagde Carl Madsen?

( Red. nedennævnte artikel indgår i debatten om kommunistenes parti som er blevet aktualiseret efter stiftelsen af det “nye” “Kommunistisk Parti” – endnu et parti baseret på DKPs gamle opportunistiske grundlag – anti-monopolistisk demokrati )

Af INTERPRES

Den kommunistiske veteran Carl Madsen (1903-1978) – som flere har nævnt her i debatten om kommunisternes parti – blev i 1975 ekskluderet af DKP-ledelse.

Det skete uden tvivl på grund af hans revolutionære kritik af DKPs Stamopkap-program (“antimonopolistisk demokrati”)

DKP havde sat en programdiskussion igang om de såkaldte ‘antimonopolitiske teser’ som skulle blive hovedindeholdet i det program som blev vedtaget i 1976.
De Brezhnev-støttede DKP-ledere kunne ikke tåle Carl Madsens gennemarbejdede og afslørende kritik af den “antimonopolistiske strategi”.
Carl Madsen skrev en Dedikation til vennen og kammeraten Herluf Bidstrup i artikelsamlingen Når bladene falder’ :

“Kære Herluf
Jeg har nemt ved at tilgive de enfoldige, der ikke ved, hvad de gør.
Sværere falder tilgivelsen mig med dem, der udmærket ved det.
Sværest er det med de fejge, der ikke alene ikke tør stå ved det, de godt ved, men absolut skal føre kniven mod dem, der tør, og som gør det, de godt ved, de selv burde.”
Carl Madsen
13. junI 1975

I de følgende måneder arbejdede han energisk med DKPs nye programforslag .
Han skrev ’63 randbemærkninger om programudkastet til DKP’, flere hundrede sider, hvor han endevendte hver frase, hvert komma med sit kritiske og trænede intellekt.
Det var en stor politisk og teoretisk præstation – som også DKP-ledelsens reaktion viste sig at være både vigtig og nødvendigt for afsløre den reformistiske og livsfarlige kurs som ikke bare DKP men også dets Brezhnev-sovjetiske parti førte. En kurs der førte til Sovjets og DKPs fuldstændige opløsning ikke engang to årtier senere.
Et uddrag af ‘Randbemærkningerne’, der aldrig blev udgivet i deres helhed, udkom på forlaget Demos under titlen ‘DKP’s programudkast – en kommentar’. hvor han i introduktion til en stencileret udgave af ‘Randbemærkningerne’ bl.a skrev:

”Det ny program er manifestationen af DKPs lange nedtur fra en gang at have været et samfundsrevolutionært socialistisk parti til at blive et tæmmet, reformistisk, statsaccepterende og liberalistisk . . . . . . .
Det ny værk står og falder med begrebet ‘antimonopolistisk demokrati’. Det er den bærende bjælke i programkonstruktionen.”

Carl Madsen ”

Se også:

”Kommunistisk” parti på ulykkesvej

Apropos stiftelsen af ‘Kommunistisk Parti’

Afdækning af “antimonopolistisk demokrati” i 100 året for Carl Madsens fødsel

Netavisen 29. november 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne