Se også

Global debat


Synspunkt

Tema: PET

Aktuel debat

Pm'er og kommentarer til klassekampen

Her høres kun progressive stemmer Synspunktet er forfatterens
Bidrag kan optræde anonymt

Send indlæg til
kompol@apk2000

Arkiv Debat 2013

Arkiv Debat 2012

 

 


ARKIV DEBAT 2014


’Vi har den skole, vi fortjener’
Af Anita Brask Rasmussen/Information
Bliver folkeskolen på sigt en social foranstaltning, mens de ressourcestærke børn søger andre steder hen? Antallet af frie grundskoler er fordoblet inden for de seneste 45 år, og i Grundtvigs eget hjemland er vi i færd med at polarisere skolesystemet, hvor ikke bare overklassen, men også den kreative klasse og de øvrige ressourcestærke familier sender deres egne børn i privatskole, mens de taler om folkeskolen som en smuk principiel tanke.

Arbejderne rejser sig i Egypten
Af Marie Larsen og Helle Schøler Kjær/Information
Det er blevet strejkesæson i Egypten igen. 11.000 stålværksarbejdere lægger pres på det egyptiske regime. Det var utilfredse tekstilarbejdere, der tilbage i 2006 og 2008 først turde demonstrere åbent imod den daværende præsident Mubarak, og som gav de unge modet til også at gøre det. Derfor er det værd at lægge mærke til strejkerne, som også dette efterår først begyndte i tekstilindustrien og siden er fortsat i jernindustrien.

Venstrefløjen går imperialismens og krigens ærinde
Af Ellen Brun og Jacques Hersh/Modkraft
Hvordan har venstrefløjspartier i Danmark kunne forvandle sig fra antiimperialiske kræfter til støtter af militaristiske krige i Mellemøsten og Østeuropa?

Er børnene i Gellerup jeres børn, eller er de nogle andres?
Af Robert Putnam/Information
Harvard-professor Robert Putnam, en af verdens førende forskere i social ulighed, har rettet blikket mod sin hjemby, hvor arbejderklassens børn engang blev løftet op i samfundet. Det bliver de ikke længere

De medvirkende i spion-cirkusset
Af E. Holemast/KPML (no)
De myndigheder, som skulle holde øje med illegal overvågning af mobiltrafikken, er åbenbart blinde og døve, mens kritiske journalister derimod har kunnet afsløre aflytningscentraler tæt på Oslos magtcentre. Selv om presseomtalen i disse dage kunne tyde på det modsatte, er det i virkeligheden en vind-vind-situation for norske officielle og halv-officielle hemmelige tjenester. I ly af den udenlandske efterretning, som helt sikkert finder sted, kan norske og ‘allierede’ tjenester stort set operere, som de vil, helt uafhængigt af norsk lov. Skulle de blive taget med bukserne nede, kan man altid lægge skylden på ‘fremmede magter’ og deres tjenester.

Cubas nødvendige vej
Af Jesper Løvenbalk Hansen/Information
Aftalen mellem USA og Cuba om at genoptage de diplomatiske forbindelser er uden sidestykke, men mindre overraskende set i lyset af den forvandling, Cuba undergår. Cuba er presset økonomisk, og styret kan kun overleve på sigt, hvis en ny økonomisk model erstatter den gamle. Åbning mod omverden er ikke et valg, men en nødvendighed

Overvejelser om EL og EU
Af Anders Lundkvist & Erik Prinds & Jan Helbak/Kritisk debat
Forfatterne ønsker med dette indlæg at starte en debat om Enhedslisten fremtidige Europapolitik, som vedtages i 2016 eller 2017. Alle ved at Enhedslisten er delt næsten lige over i spørgsmålet om EU. Det ville være ulykkeligt både hvis modstanderne vinder totalt eller hvis vi, der mener at vi skal arbejde fuldgyldigt inden for EU, får flertal på et landsmøde. Begge dele vil medføre en ødelæggende splittelse.

Skatteydere betaler regningen for EU’s handelsaftaler
Af NOAH
Ny rapport afslører, at europæiske skatteydere allerede har betalt mindst kr. 26.000.000.000 til private investorer gennem en mekanisme i internationale handelsaftaler. Mekanismen – kendt som investor-stat tvistbilæggelse (ISDS) – vil blive mere udbredt, hvis EU’s handelsaftaler med Canada og USA går igennem som planlagt.

EU’s nye investeringsfond er en katastrofe
Af Jakob Lindblom/Information
Offentlige penge skal dække tab fra private investorer, der til gengæld skummer al fløden. Det er resultatet af Jean-Claude Junckers nye investeringsfond, som får det skandaløse DONG-salg til at blegne

»Hvis det her holder i nævnet, så er der lønforhøjelse, drenge«
Af Pedersen, Bendtsen og Crone/Politiko
I den yderst spegede sag om regeringens behandling af sagen om flygtninge fra Eritrea, ser det i stadig højere grad ud til, at politikerne har påvirket embedsmændene til at lave en rapport der viste, at Eritrea var et sikkert land at vende tilbage til. Den nyudnævnte vicedirektør i Udlændinge­styrelsen Lykke Sørensen, der kom direkte fra et job i PET, pressede på og lovede bl.a. lønforhøjelse for en god rapport.

Slet skjult islamofobi – nu også på Modkraft
Af Nazila Kivi/Modkraft
Akavet at kritisere islam? Nice try. Der findes ikke en mere bekvem, mainstream og letkøbt position end den islamofobiske i vores tid ... Der findes ikke nogen særlig muslimsk kvindeundertrykkelse, muslimsk social kontrol eller muslimsk homofobi. Der findes kvindeundertrykkelse, social kontrol og homofobi. Punktum.

Omstrukturering af universiteterne er et angreb på offentligheden
Af Daniel Kier/Modkraft
Uddannelsesreformerne for universiteterne udgør, hinsides realpolitik, en trussel mod princippet om universitetet som et sted for universel tænkning og viden.

10 argumenter for at bevare retsundtagelsen i EU
Af Lave K Broch
Danmarks statsminister og toppen i SF, S, R, V og K vil have folkeafstemning om Danmarks retsundtagelse i EU. De vil, at vi helt eller delvist skal indlemmes i EU’s overnationale retspolitik. De støtter desuden, at EU’s politimyndighed, Europol, bliver til en overnational politimyndighed. Det synes jeg er en meget dårlig idé!

1864 og det danske demokrati
Af Anders Lundkvist/Modkraft
Diskussionen om 1864 burde også handle om kampen om demokratiet forud for nederlaget. Og den politiske chok-behandling derefter.

Den tyrkiske farce fortsætter - i landsretten
Af Annette Mørk/Modkraft
Anklagemyndigheden i Danmark ser ud til at have givet efter for politisk pres fra den tyrkiske regering, da den ankede en frifindelse af ti kurdere for terrorstøtte til landsretten.

Retsforbeholdet handler ikke om sikkerhed
Af Rina Ronja Kari/Folkebevægelsen mod EU
Retsforbeholdet - eller retsundtagelsen - handler ikke om sikkerhed, men om vores mulighed for at fastholde indflydelsen på dansk lovgivning på de områder, der på grund af retsforbeholdet stadig besluttes nationalt. Samarbejde om kriminalitetsbekæmpelse over grænserne kan laves under alle omstændigheder, som det f.eks. sker i Norge, Island og Schweiz.

Hvem skal hjælpe hjemmehjælperen, når hjemmehjælperen går på pension?
Af Mette Lauth/FOA
Hver tredje sosu forventes at gå på efterløn eller pension i løbet af de næste ti år. Men hvem skal overtage, når de 30.000 sosu'er lægger støvsugeren og vaskekluden? FOA mener, der skal ansættes 54.000 sosu-assistenter, men det frabeder kommunerne sig.

Konkurrencestatens børnehave
Af Julie Top-Nørgaard/Information
Jeg kan dokumentere mit pædagogiske arbejde herfra og til årets sidste lukkedag. Jeg kan få højtlæsning til at lyde som en landvinding inden for sprogstimulering. Det er ikke meningsfuldt, men jeg kan da godt gøre det for forvaltningens skyld

Fuppension en realitet
Af Lene Witte/Gigtforeningen
Seniorførtidspensionsordningen trådte i kraft for snart 11 måneder siden. Ordningen blev præsenteret som et plaster på såret for de nedslidte seniorer, der for et par år siden mistede retten til efterløn. ”Så er der naturligvis mennesker, der går på efterløn, fordi de simpelthen er nedslidte. De må ikke blive ladt i stikken. Dem vil vi ikke lade i stikken,” sagde Venstre, da partiet i regering fremsatte forslaget.
Vi kan nu konstatere – som vi sagde ved fremsættelse af lovforslaget - at hele ordningen er fup.

Hvordan går det med galdestenen på stue 3?
Af Knud Jacobsen/Information
Det superspecialiserede sundhedsvæsen er så besat af diagnoser, at det fuldstændig overser menneskers forskellighed. Resultatet er, at praktiserende læger, der kan analysere og løse folks problemer, bliver udmanøvreret

Yahya Hassan i debat på DR
Af Yahya Hassan og DR
Digteren Yahya Hassan langer i samtalen med Adam Holm især ud mod politikere og medier der misbruger ham. Det fremmer kun splid, racisme og had og han hudfletter Danmarks rolle som krigsførende nation og medansvaret for flygtningestrømmen og sociale forringelser

Klasseskellet uddybes
Af Kristian Jensen/Information
Trods samfundets økonomiske krise fra 2008 og frem fortsætter overklassen med at hive pæne indkomststigninger i land. Fire år efter krisen har overklassen i gennemsnit fået tolv procent mere mellem hænderne. Den øvre middelklasse klarer sig også udemærket. Det bemærkelsesværdige er, at underklassen og arbejderklassen i samme periode hægtes af lønsstigningerne. Siden 2008 har arbejdere får lidt under to procent mere udbetalt i løn, mens underklassen – folk uden for arbejdsmarkedet – nærmest står stille. Og det er vel og mærke to klasser, som udgør mere end halvdelen af den danske befolkning.

Brødrene Nielsen og slaget om Madrid
Af Scherfrig - Krautwald - Madsen - Zarling/Modkraft
I august i 1936 cykler de tre brødre Harald, Kai og Aage Nielsen sammen med deres ven, Hans Petersen, af sted fra Nørrebro. Målet er Spanien, hvor et fascistisk miltærkup truer det unge spanske demokrati. Ny bog beskriver krigen og brødrenes oplevelser ud fra breve og fotografier.

Kun chokterapi kan kurere kloden
Af Naomi Klein/Information
Naomi Kleins nye bog "Intet bliver som før" er udkommet. Hendes konklusion er, at kapitalismen ikke kan løse klimaproblemerne, der skal en chokterapi til og hun peger på nødvendigheden af folkelig mobilisering, hvis noget skal ændres. Om hun med chokterapi mener socialisme, må man læse bogen for at finde ud af. Naomi Klein har tidligere skrevet "Chokterap"' og "No Logo".

Rød finanslov ligner et blålys
Af Lars Trier Mogensen/Information
Venstrefløjen har solgt sig selv historisk billigt i en række små delaftaler frem mod en såkaldt ’rød’ finanslovspakke, der samlet set udstiller, hvor langt det politiske landskab er skredet til højre siden 2011

Den faglige uafhængigheds blindgyder
Af KPml/Norge
Så lenge opposisjonen ikke er villig til å ta et brudd og åpent oppgjør med klassesamarbeidslinja og legalismen, blir den heller ingen reell og farlig opposisjon, men kan i de fleste spørsmål nøytraliseres av LO-toppen.
Den opposisjonelle del av fagbevegelsen må gjøre seg uavhengig – ikke av partier og politikk i alminnelighet, men fra partier som målbærer interessene til andre klasser og samfunnslag.

Ny analyse: TTIP-aftale vil koste på BNP, eksport og job
Af Jørgen Steen Nielsen/Information
Hvis man vælger en anden økonomisk model end den, EU-Kommissionen og regeringen støtter sig til, så kan man få det stik modsatte resultat for EU og Danmark af en transatlantisk frihandelsaftale, siger økonom bag ny beregning

Landmanden er blevet en effektiv naturødelægger
Af Jens H. Petersen/Information
Den moderne landmands mægtige maskiner og kemikaliernes effektivitet gør det muligt i en håndevending at lave ubodelig skade på dansk natur. Når der på landbrugsuddannelsen kun bliver undervist i biologi på niveauet under folkeskolens 10. klasseprøve, skal det gå galt

Mindre risiko for fattigdom i Island end i samtlige EU-lande
Af Lave K. broch
Jeg kan godt forstå, at Islands regering har trukket deres ansøgning om EU-medlemskab tilbage. EU er ikke folkenes Europa. EU er en social katastrofe, hvor 120 millioner borgere trues af fattigdom og social udstødelse. Det er derfor på tide, at vi i Danmark får en grundlæggende debat om EU og EU-medlemskabet.

Norge kastes ind i ny terrorkrig
Af tidsskriftet Revolusjon (no)
Krigeriske regeringer er blevet et norsk varemærke i takt med voksende imperialistiske ambitioner. Det gælder helt uafhængigt af, om statsministeren hedder Kjell, Jens, Erna eller Jonas. Retorikken bliver stadig mere udtalt aggressiv, for ikke at snakke om den militære magtanvendelse.

Gør op med lydighedskulturen
Af Mette-Line Thorup/Information
Konkurrencestatens kultur gør alt til en individuel kamp. Istedetfor at ændre samfundet siger den herskende ideologi til de unge, at de skal ændre sig selv, tilpasse sig, investere i sig selv og konkurrere. Men der er tegn på oprør.

CSC-Hackersagen har udviklet sig til et karaktermord
Af Peter Kofod/denfri
Danmarkshistoriens største hackersag, om hackerangrebet på den amerikanske (NSA-medløber) IT-virksomhed CSC, er nu ved at være slut. Anklagemyndighed og politi har ikke tilnærmelsesvist sandsynliggjort at de to tiltalte er skyldige i noget som helst.

Vil du udpege de børn, jeg skal svigte?
Af Rikke Smedegaard/Jyllands-Posten
Hvis jeg stiller alle børnene fra min skole op på en række, hvem vil så udpege dem, der ikke fortjener hjælp? Er vi nok, som tør modsætte os en samfundsudvikling, der betyder at vores børn svigtes?

EU’s opskrift på at koge Jorden
Af Palle Bendsen/NOAH
EU skubber fortsat klimaopgaven foran sig, så den bliver helt umulig at løfte når vi når frem til 2030. Det, EU nu har besluttet, er langt fra et fair bidrag til, at vi undgår globale temperaturstigninger langt over de 2 grader. Det er snarere en opskrift på at koge Jorden.

Forberedelsen forsvandt med skolereformen
Af Kartsen Bräuner/Politiken
Indførelsen af folkeskolereformen 1. august 2014 udløste den mest omfattende og abrupte forandring af lærerrollen i folkeskolens 200-årige historie, først og fremmest som følge af den ’normalisering’ af lærerens arbejdstid, som regeringen sammen med Kommunernes Landsforening gennemførte ved lov.

Kurdere gribes af håb og fortvivlelse, mens Kobanê fortsat yder modstand
Af Iskender Doğu/Modkraft
Forsvaret af Kobanê er også forsvar for direkte demokrati. Iskender Doğu rapporterer fra Kurdistan, mens kampfly flyver over hovedet og der er voldsomme sammenstød mellem tyrkisk politi og kurdiske demonstranter.

Kommunismens spøgelse i 1840’ernes Danmark
Af Bertel Nygaard/Modkraft
Kommunismespøgelset tilstedeværelse i 1840'ernes danske offentlighed udfordrede samtidens selvbegejstring og selvfølgeligheder. Det pegede på dybe sociale modsætninger i det bestående samfunds indre og vovede et radikalt bud på helbredelse: privatejendommens afskaffelse til fordel for fællesejendom.

Landbruget betyder forsvindende lidt for dansk økonomi
Af Søren Kjeldsen-Kragh/Information
Hvis danske landmænd ophørte med at producere, ville nationalindkomsten i Danmark falde med ca. 3,5 procent. Dansk økonomi har overlevet langt større fald. Under krisen 2008-2009 faldt den f.eks. med cirka fem pct.

Hvad blev der af krigsmodstanden?
Af Julie Elmhøj/Information
Mens 30.000 danskerne demonstrerede mod dansk krigsdeltagelse i Irak i 2003, har de seneste demonstrationer mod Danmarks krigsførelse ikke kunne tiltrække mere end hundrede demonstranter. ’Det er blevet dagligdag for danskerne at gå i krig,’siger eksperter

EU's menneskejagt på migranter starter på mandag
Af Rina Ronja Kari Modkraft
Mellem den 13-26. oktober afvikles den omfattende europæiske politioperation 'Mos Maiorum', som har til formål at pågribe "illegale indvandrere" i Europa

Danmark bør følge Sverige: Anerkend Palæstina!
Af Tue Magnussen Modkraft
Danmark bør følge Sveriges eksempel og straks anerkende Palæstina. Den nye svenske socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven har meddelt, at en af den nye svenske regerings første handlinger vil være at anerkende de palæstinensiske områder som en selvstændig palæstinensisk stat.Sverige bliver dermed det første EU-land, der anerkender staten Palæstina som en suveræn stat.

Aktualitet med løfter om perspektivering på P1
Af Nalle Kirkvåg Kritisk Journalistik
Det er jo ingen hemmelighed, at vi er en del, der med en vis bekymring følger P1s udvikling. I efteråret 2014 er man i gang med en større omlægning af hele fladen. For den skal nemlig være live og ikke mindst aktuelt.

Åbent brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt: Husk kvinderne og pigerne!
Af Trine Porret Randahl Larsen/ Kvinderådet
I går sendte Danmark kampfly og soldater til Irak for at deltage i den internationale koalition mod Islamisk Stat. Jeg vil indtrængende opfordre til, at du, regeringen og det øvrige Folketing allerede i dag vil sætte gang i en storstilet humanitær indsats for de titusindvis af kvinder, der allerede er drevet på flugt af IS og nu befinder sig i flygtningelejre under elendige forhold.

Vi skal tage antisemitismen alvorligt
Af Jan Guillou/Aftonbladet (sv)
Når de proisraelske propagandister hetzer mod venstrefløjen for at være ‘antisemitisk’, når den fordømmer Israel, er det, fordi det er det eneste, de kan gøre, når de skal forsvare brutale racistiske krigsforbrydelser. Selvom hetzen grundlæggende er absurd, gør det ikke sagen bedre, når visse venstreorienterede miljøer ser gennem fingre med visse menneskers antisemitiske prutter, senest eksemplet med rapperen Ken Ring.

Danmark sendes i krig på automatpilot
Af Lars Trier Mogensen Information
Med beslutningen om indsætte danske soldater i krig i Irak – for tredje gang på under 25 år – har et massivt flertal i Folketinget markeret, at VK-regeringens udenrigspolitik videreføres i bredeste omfang

Krigen mod terror er tilbage
Af Brahma Chellaney Information
Med aktionen mod Islamisk Stat risikerer USA igen at måtte føre permanent krig imod fjender, det selv er med til at skabe

Rojava: Ét sted i Syrien spirer demokratiet
Af Joakim Medin og Thorkil Rothe Information
I nordsyriske Rojava har forskellige etniske og religiøse grupper udråbt deres eget selvstyre og forsøger at opbygge et nyt og demokratisk samfund efter schweizisk forbillede og i stærk kontrast til såvel Assad-regimet som Islamisk Stats kalifat.

Kvinderne i Rojava: ’På en måde elsker jeg den her krig’
Af Joakim Medin og Thorkil Rothe Information
Kvinderne har fået magt og spiller en helt ny rolle i selvstyret Rojava i Nordsyrien. Mod sig har de både en fastgroet mandsdominans og truslen fra kalifatet, men Rojavas kvinder går i brechen for sig selv med våben i hånd

Rojava: Syriens ukendte krig
Top Documentary Films
Fremragendede dokumentarfilm fra 2013 om kurdisk selvforsvar og selvbestemmelse i Rojava provinsen i det nordøstlige Syrien imod al Qaeda islamisters hærgen. Nord-øst Syrien er et af de mest komplekse og underrapporterede fronter i hele syriske krig. Kurdiske modstandsfolk har brugt opløsningen af Syrien til at skabe sig en selvstændig stat der, i landets nordøstlige del - Syriens kurdiske kerneland.

Københavns kommune: Rig eller fattig - eller hvad?
Af overborgmester Frank Jensen JP
I vores kommune, hvor omtrent 10 pct. af danskerne bor, har vi 17 pct. af Danmarks kontanthjælpsmodtagere, 17 pct. af Danmarks langtidsledige, 18 pct. af Danmarks fattige, 27 pct. af Danmarks hjemløse og 30 pct. af Danmarks stofmisbrugere. Og selv om Nørrebro er blevet tryggere, mere hipt og har indtil flere caféer, der serverer espresso med varm mælk, så er det stadig Nørrebro. Hvis kvarteret var en kommune, ville den være landets fattigste målt på indkomst. Fattigere end Lolland og Langeland.

Åbenhed? Nej ikke her!
Af Rina Ronja Kari/Modkraft
EU-komissionen har lovet større åbenhed om hvem der sidder i deres ekspertgrupper og hvis interesser de repræsenterer. Det er ikke blevet til noget. Vi skal forlange at få det at vide, ikke fordi det er muligt at gøre EU arbejdervenligt, men for afdække hvilke interesser der bliver tilgodeset af EU-kommissionen.

Tak for “Debatten"
Af Jan Øberg

Den vigtigste beslutning et land kan tage handler om hvorvidt man skal deltage i krig eller ikke. I “Debatten” den 11. september 2014 var temaet terror, om Danmark atter skal involvere sig i Irak – som allerede besluttet af et fra højre til venstre enigt Folketing.

Ny bog: Lærernes kampe - Kampen for skolen
Gratis e-bog/Folkeskolen
I anledning af folkeskolens 200 års fødselsdag udgiver Danmarks Lærerforening i dag bogen "Lærernes kampe - kampen for skolen". Læs hvordan Lærerforeningen de seneste 50 år har ageret i et spændingsfelt mellem varetagelsen af medlemmernes faglige interesser og ambitionen om at udvikle skolen.
E-bog og og pdf

Hvad lærer man i fritiden?
Af Erik Sigsgaard / Folkeskolen
Folkeskolereformen er et voldsomt indgreb i børnenes frie tid. Den øgede institutionalisering kræver en ny type lærere, der blandt andet er i stand til at forstå børnenes nej, siger den pædagogiske forsker Erik Sigsgaard.

EU: Når lobbyisterne tager over
Af Rina Ronja Kari /Folkebevægelsen mod EU
Det er en kendt sag, at lobbyisterne fylder meget i EU-systemet. Alligevel kan man godt gå hen og blive helt overrasket.

Statoil er nogle svin
Af Natur og ungdom/Dagbladet (no)
Det norske olieselskab Statoil skryder stadig af, at de er verdens bedste, både når det kommer til etiske standarder, og når det kommer til at være mest miljøvenlig. Årligt bruger Statoil flere titals millioner kroner på reklamekampagner for at forstærke dette løgnagtige billede.

Det borgerlige Sverige ser på, mens romaernes lejre nedbrændes
Af Salka Sandén/Aftonbladet (sv)
Den borgerlige offentlighed tier om sammenhængen mellem den organiserede racisme og fascisme og volden mod den mest undertrykte minoritet. Kun den aktive venstreorienterede antifascisme gør modstand mod udviklingen – og bliver mødt med fordømmelse og politivold.

Den sande Scavenius - Del 1
Af Uffe Andreasen Berlingske
Den omstridte besættelsestidspolitiker Erik Scavenius var ikke fornuftens mand under den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Han var følelsernes mand, som hæmningsløst brugte sin position hos nazisterne til at gennemtrumfe sin vilje. I to kronikker fortæller mag.art., fhv. ambassadør Uffe Andreasen, om Scavenius.
Se også
Den sande Scavenius - Del 2

EU's politik i Ukraine er en dristig satsning
Af Anders Lundkvist Modkraft
EU's agressive politik overfor Rusland kan blive en dyr fornøjelse, også i politik henseende

100 år efter 1. verdenskrig: Krigstrommerne buldrer igen
Af KPml(no)
Situationen i Europa 100 år efter krigsudbruddet er på mange måder i forbavsende grad lig med tidligt i 1900-tallet. Det haster med at rejse kampen mod krigen..

Betingelserne for Enhedslisten støtte til våbentransport til Irak blev ikke opfyldt
Af Castellani, Frølich, Helbak, Nielsen, Mølgaard Modkraft
Enhedslistens støtte til beslutningsforslaget »Dansk militært bidrag til støtte for indsatsen i Irak« opfylder ikke de betingelser og forventninger, som Enhedslisten selv officielt fremlagde forud for beslutningen, mener medlemmer af partiet.

Folkene bag skolereformen skulle tage en tur ud i virkeligheden
Af Jan Andreasen Politiken
Selv topfolk i Undervisningsministeriet udtrykker tvivl om skolereformens succes. Og hvordan er folkeskolereformen egentlig blevet til. Hvem har skolepolitikerne rådført sig med og så videre?

Sverige halvt i NATO med ny aftale
Af Hans Blix og Sven Hirdman SvD (sv)
Den svenske regering besluttede den 28. august at godkende en aftale om værtslandstatus. Det burde stå klart at en stærkere NATO-integration vil få Rusland til at øge sin militære aktivitet og kapacitet i Østersø-områder, skriver en fhv. udenrigsminister og en tidligere ambassadør.

Danish Defence League: Fra menneskerettigheder til voldelig virkelighed
Af Redox
Redox stiller skarpt på Danish Defence League, der karakteriserer sig selv som en demokratisk menneskeretsorganisation. DDL har dog ualmindeligt svært ved at leve op til sin egen formålserklæring. Flere af medlemmer deltager i voldelige konfrontationer, har nazistiske sympatier og hylder åbent Anders Behring Breivik.

Nej til Missilskjoldet og våben til Irak
Af Jan Øberg
Hvorfor går Danmark igen enegang i Norden og i gal retning? Missilskjoldet er offensivt, ikke et forsvarssystem

Fænomenet Egelund
Af Niels Christian Sauer Information
Professor Niels Egelund udtaler sig i øst og i vest. Men ét er sikkert: Han er altid enig med den til enhver tid siddende regering. Måske ikke så underligt: Det er jo den, der giver ham brød på bordet

Vi foretrækker at kalde nyttejob for »lovfæstet tvangsarbejde«
Af Berlingske
Den kontanthjælpsreform, der blev vedtaget i december sidste år, omfatter bl.a. en »nyttejobordning«. Nyttejobordningen er en nettoudgift for samfundet. Vi foretrækker derfor at kalde ordningen for »lovfæstet tvangsarbejde«.

Israel-apologeterne og den forsvundne besættelse
Af Lars Ploug Modkraft
For Israel og landets danske politikervenner er »Operation Protective Edge« udtryk for Israels naturlige ret til at reagere mod raketter fra Gaza. Men retten til selvforsvar omfatter ikke massakrer mod mennesker i besatte områder

Skoleleder: Vil ikke uddanne soldater til konkurrencestaten
Af Karen Ravn Folkeskolen
Skoleleder Morten May har i sommerferien sagt farvel efter ni år som leder af Bakkegårdsskolen i Gentofte og står nu i spidsen for Danmarks største lilleskole, Byens Skole i Valby. Han er simpelthen grundlæggende uenig med tankegangen bag folkeskolereformen.

Israel og antisemitismen
Af Proletæren (sv)
Antisemitismen og den øvrige europæiske racisme og zionismen er børn af den samme ånd. Zionisme og antisemitisme er hinandens spejlbilleder ... Antisemitisme og islamofobi er bare to varianter af samme tema. Islamiseringsmyten er bare en kopi af antisemitismens jødikske verdenskonspiration.

Finanspagtens jerngreb
Af Jan Helbak EU-fagligt Netværk
Budgetloven er den virkelige udfordring for både velfærden og de offentlige ansatte arbejdsvilkår, mener Jan Helbak, konsulent i FOA Aarhus

Hvor har vores krige virket?
Af Jan Øberg Ræson
Våbenhvilediplomatiet – eller hvad vi nu skal kalde det – er blevet en del af krigsføringens natur. Det er ikke tale om et eller andet konkret ønske om at få fred i den her situation – fordi de to hovedaktører der, i hvert fald ifølge medierne, forsøger at skabe en våbenhvile er John Kerry og Al-Sisi. John Kerry er jo repræsentant for det land, der i alle henseender har holdt Israel under armene militært og politisk i årtier, og hvert år leveret for 3-4 milliarder dollar våben til landet.

Palæstinensere kæmper - også - med et kamera som våben
Af Sanja Siljak Modkraft
Palæstinensere er siden indførelsen af selvstyre begyndt at anvende både dokumentar- og spillefilm som våben til afkolonisering og identitetsdannelse.

Danmark bør trække sig fra forhandlinger om modtagelsescenter i Kabul
Af Tue Magnussen Modkraft
Hjemsendelse af afviste afghanske flygtningebørn er konventionsstridigt og bringer Danmark på kant med børnekonventionen. Derfor skal Danmark omgående trække sig ud af forhandlingerne om et modtagelsescenter i Kabul

US-domstol afgør at misbrug af antibiotika til husdyr kan fortsætte
Af Kjeld Hansen Gylle.dk
Trods videnskabelige resultater fra US Food and Drug Administration (FDA) der påviser, at brug af antibiotika i husdyrproduktionen truer menneskers sundhed, vil det voldsomme misbrug kunne fortsætte som hidtil.

Jeg har fået nok: Jobcentrenes cirkuslege er dybt ydmygende
Af Cecilia Banfi, cand. mag. i italiensk Politiken
Det er min 4. gang. Jeg er blevet lovet, at denne gang vil det hele give mening, og jeg vil komme ud på den anden side med meget store chancer for et job. Det viser alle statistikker. Der er tale om et tilbud, man ikke kan sige nej til, hvis man ikke vil miste retten til dagpenge.

Fagbevægelsen lader os unge i stikken
Af Nicolai Arentz Larsen Information
Ét står klart: Eleverne og de studerende står alene i deres kamp. Hverken politikerne eller fagbosserne støtter dem. Selv da de elevorganisationer, der organiserer fagbevægelsen unge medlemmer, nemlig Erhvervsskolernes Elev Organisation og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, stod som medindkaldere til protesterne, var fagbosserne stadig ikke til nogen hjælp

TISA - kapitalens uhindrede herredømme
Af Slavoj Žižek Information
I al hemmelighed er en omfattende omstrukturering af det internationale marked for tjenesteydelser undervejs – symptomatisk for en systematisk udhuling af demokratiet, der forsøges solgt til borgerne som en udvidelse af vores 'frie valg'.

Fremdriftsreformen har hugget den sociale stige til pindebrænde
Af Mie Sofie Andersen Uniavisen
Det vil være rigtig godt, hvis universitetet optager flere børn af ufaglærte, sådan som uddannelsesministeren ønsker. Desværre fører hun en politik, der fører til det modsatte resultat

Indrømmelser fra en ufaglært
Af Iben Andreassen Information
Som nyudsprungen student fik jeg job på et plejehjem. Min uvidenhed viste sig hurtigt at være min største udfordring. Jeg giver hermed en opfordring til de ansvarlige: flere penge til flere fastansatte, færre afløsere og dermed mindre uvidenhed på plejehjem og i plejeboliger.

Uran i Grønland: Kontroversiel lovændring stækker borgernes rettigheder
Af Avataq, Det Økologiske Råd, NOAH og Vedvarende Energi
Pressemeddelelse om stækkelse af ret til aktindsigt i sager om minedrift i Grønland – fra en grønlandsk samt tre danske miljøorganisationer, 10. juli 2014


Folketingsmedlemmer skal opfordre til “ulovligheder”

Af Peter Kofoed Modkraft
Efter afsløringen af danske myndigheders tætte samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA har danske whi­st­le­blowere, der sæt­ter land frem­for stat, brug for politisk støtte.

Beskæftigelsespolitikken bekæmper de ledige, – ikke arbejdsløsheden
Af Daniel Ankerloo Information
Man skulle da tro, at politikerne i hvert fald havde mere magt til at påvirke udviklingen på arbejdsmarkedet end den arbejdsløse selv, så hvorfor skal netop den arbejdsløse tvinges til inden for to år at løse et arbejdsløshedsproblem, som politikerne giver sig selv syv år til – ikke at løse, men at reparere – så det får sit oprindelige omfang? Hvor finder Finansministeriet det solide empiriske og teoretiske belæg for en sådan politik mod de arbejdsløse?

Palæstinensernes svar er at stå samlet mod zionist staten og imperialismen
Af Frit Palestina (Norge)
Etter de massive israelske bombeangrepene mot Gaza og drapet på flere titalls palestinere de siste dagene, har de væpna greinene til PFLP og Hamas, Abu Ali Mustafa- og Al Qassem-brigadene, svart med å sende raketter mot Ashkelon og andre settlerbyer.

Israel ønsker ikke freden
Af Gideon Levy Information
Afvisningspolitikken over for palæstinenserne er en indgroet del af Israels selvforståelse, der grundlæggende bygger på forestillingen om, at landet alene er bestemt for jøderne

10 spørgsmål vi stadig mangler svar på om folkeskolereformen
Af Jan Andreasen Politiken
Reformen er den foreløbige kulmination på en katastrofal udvikling for folkeskolen.

Så er der belønning til lovovertrædere indenfor miljø og dyrevelfærd
Af Lone Landmand
Beretninger fra et autentisk landbrug
Der sker ting og sager indenfor dansk landbrug. Regeringen har mulighed for at overføre op til 15 % til grønne formål som f.eks. bedre dyrevelfærd, miljøteknologi og omstilling til økologi. Men det vil det konventionelle landbrug ikke have....og meget mere.

Meningsløshed i ny forklædning
Af Mathias Herup Nielsen Information
Den seneste beskæftigelsesreform præsenteres som en afskaffelse af systemets meningsløshed. Husk at viderebringe det glade budskab til de udfaldstruede, nytteaktiverede og gennemkontrollerede. Det er ikke sikkert, de har opfattet det

1813-ordning er et frontalangreb på folkesundheden
Af Anders Beich Information
Det er nu et år siden, vi praktiserende læger afstod fra at gå i konflikt med regionerne. Siden har dele af sundhedssystemet været præget af manglende faglighed, og vi er løbende blevet intimideret af regionerne. Især indførelsen af 1813 har skadet folkesundheden.
1813 er en del af en samlet strategi, der skal fratage lægerne indflydelse på deres opgaver. Planen er døbt Captia PLO.

Var Stalin så slem?
Af Anders Lundkvist Modkraft
En ny bog af den italienske filosof Domenico Losurdo stiller et stort spørgsmålstegn ved den herskende historiske opfattelse af den sovjetiske statsmand.

14 dage i et sundhedsvæsen, der kæmper for livet
Af Rie Kaas Information
Da vi for alvor fik brug for sundhedsvæsnet, blev jeg bestyrtet over, hvor skamskåret det er. Nye besparelser er et dødsstød til verdens bedste sundhedssystem

Ærgerligt, at a-kasser ikke får en mere central rolle
Af Socialædagogernes Landsforbund
Regeringen og Venstres aftale om vækstpakke og beskæftigelsesreform rummer til Socialpædagogernes skuffelse ikke plads til den styrkede rolle til a-kasserne, som regeringen havde lagt op til. Ledige med mellemlange uddannelser, fx sygeplejersker, lærere og socialpædagoger mister retten til seks ugers efteruddannelse. 

Nye Snowden-læk dokumenterer dansk samarbejde med NSA
Af Peter Kofod denfri
Nye Snowden læk dokumenterer dansk samarbejde med NSA — Så Zenia, Tom, Trine, Helle, Nicolai osv: Har vi stadig ikke "grund til at antage"?
Dagbladet Information har i nat kl. 03.00 breaket historien (3 seperate artikler) du skal læse. Man kan næsten ikke understrege for meget, hvor vildt godt arbejde det er af Henrik Moltke, Sebastian Gjerding, Anton Geist, Laura Poitras og resten af holdet. Hvis det her ikke resulterer i en Cavling ved jeg sgu ikke hvad der skal til.

Thorning lytter ikke til befolkningen
Af Rina Ronja Kari Altinget
Helle Thorning-Schmidts (S) ønske om at bringe Danmark endnu tættere på kernen i EU tyder på, at hun slet ikke hører befolkningen. Det er respektløst, og det kan blive et seriøst problem for demokratiet, skriver Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

USA bevæger sig i en grum og totalitær retning
Af Noam Chomsky Politiken
Massiv overvågning truer borgerrettigheder, skriver professor Noam Chomsky.

Skal Danmark udvikles til to millionbyer med øde landstrækninger imellem?
Af Arne Herløv Petersen Modkraft
Landområderne bliver kulturelt og økonomisk afviklet – uden at der er truffet politisk beslutning om det. Er det virkelig den udvikling vi ønsker?

Socialrådgiver: Vi har ikke længere en velfærdsstat
Af Dorthe Nielsen Modkraft
Alle har ret til at leve, ikke blot overleve. Men lovgivning giver ikke længere rum for en socialfaglig indsats, der understøtter menneskers værdighed.

Ny film om VM i Brasilien: »Min VM-billet har blodstænk fra gadebørn«
Af Mikkel Keldorf Politiken
Den danske journalist Mikkel Keldorf har boykottet VM i Brasilien. Efter en rundrejse fik han indblik i de barske brasilianske metoder. Se filmen her.

EU, DF, SF og svar til Pelle Dragsted
Af Jakob Lindblom Modkraft
Pelle Dragsted skrev endnu inden de personlige stemmer var talt op en blog om, at det var en stor fejltagelse, at EL ikke stillede op selv til EU-valget.
Imidlertid virker det som om, at Pelle har glemt formålet med ikke at stille op for Ø og dermed debatten, som gik forud beslutningen. Desuden bærer bloggen præg af en række analytiske fejlslutninger – set med mine øjne.

Og hvad skal de slagteriansattes lønandel så gå til ?
Af Lone Landmand
Og hvad skal de slagteriansattes lønandel så gå til – tænker du måske – en ny slagsang som hylder arbejdsgiverne, en fjerde etage på svinetransportbilerne eller en naturidentisk hale til påsætning for at overholde lovens krav?

Stram kommuneaftale hæmmer væksten
Af FOA
Der er igen i år meget store og meget alvorlige straffeaktioner, hvis kommunerne ikke holder aftalen. Det er i sig selv et problem. Det betyder, at kommunerne ryster i bukserne, bare de kommer i nærheden af maksimum inden for aftalen. I 2011, 2012 og 2013 har de kommunale regnskaber hvert år ligget en håndfuld milliarder under, hvad der er aftalt med regeringen. Pengene går især fra velfærd og borgernær service.

Podemos: Venstrefløjspolitik for de 99 procent
Af Óscar García Agustín Modkraft
Venstrefløjspartiet Podemos overraskede alle ved EU-parlamentsvalget. Partiet er født af sociale bevægelser, der kæmper imod den politiske og økonomiske elite. Partiet ønsker at etablere et samfundsalternativ på tværs af de spanske socialdemokrater.

Alarm: Nu er det sidste udkald for retten til privatliv
Af Henrik Mansfeldt Witt Politiken
Ny lov vil give center for cybersikkerhed carte blanche til at gribe ind i alles privatliv. Lovforslaget andenbehandles i Folketinget d. 4. juni.

Danmark: Et land i andres hænder
Af Anders Kjærulff Aflyttet
KMD – kommunedata hed det engang – er i dag ejet af den transglobale, amerikanske pengetank Advent International og de skal nu stå for alt IT-indkøb til staten og for den centrale DATAFORDELER. Nets blev købt af McBain og Advent International og sidder på kreditkort og pengeoverførsler i hele DK. Computer Science Coorperation CSC står sammen med IBM for resten af infrastrukturen til Folketing, CPR, SKAT og Politi.
Digitaliseringen af Danmark minder forbløffende meget om en amerikansk besættelse….

Konspirationsteori og selvstændig tænkning
Af Magnus Falko Modkraft
Ikke al konspirationsteori er grebet ud af den blå luft. Man kan vel tænke selv. Hvis man gider. Kommentar til Rune Eltard-Sørensens artikler om Bilderbergprotesters forbindelse til Scientology.

Inddrag Rusland i løsningen af Ukraines krise
Af Jens Jørgen Nielsen, lektor, cand.mag. og fhv. Ruslands-korrespondent, Jørn Boye Nielsen, fhv. højskolelærer og cand.scient. pol. og Poul Villaume, dr.phil. og professor i samtidshistorie, KU. Politiken
Den dæmoniserende retorik imod Rusland kan blive en selvopfyldende profeti.

Græsrodstribunal: EU’s krisepolitik bortdømt
Af Fagbevægelsen mod Unionen
Græsrodstribunal bortdømmer EU’s krisepolitik og opfordrer de sociale bevægelser til fælles modstand på tværs af grænserne

Ehl burde i EU-parlamentet: Tabte mandater – Tabte muligheder
Af Pelle Dragsted Modkraft
Først skal der lyde et stort tillykke til Folkebevægelsen med mandatet. Men resultatet viser efter min mening også, at det var en monumental politisk fejltagelse, at Enhedslisten ikke stillede op i valgforbund med Folkebevægelsen

Frygt for virksomheders patenter på liv
Af Christian Birk Kristeligt Dagblad
Flere virksomheder tager patent på genetisk materiale. Det er udtryk for manglende respekt for mennesket, når virksomheder kan tage patent på liv, lyder advarsel. EUs patentdomstol kan ikke bremse udviklingen

Udviklingen går den forkerte vej
Af Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere Modkraft
Hver femte lønarbejder har problemer med ensidige, gentagne armbevægelser. Frihandelsaftale mellem EU og USA lægger op til harmonisering og lovgivning på tværs af landene, også på miljø- og arbejdsmiljøområdet.

Ja til patentdomstol vil give EU-ret forrang for dansk lov
Olav Willadsen Ingeniøren
Tror De, at forslaget om den fælles patentdomstol kun drejer sig om at gøre det lettere for små danske innovative virksomheder at få patenter på deres geniale opfindelser (noget opfundet af os danskere kan jo aldrig være mindre end genialt), så tro om. Loven tvinger små og mellemstore virksomheder til at opbygge egen patentorganisation – ikke at udvikle nye produkter. Ingen har opponeret, for: spørger De kun høgene, synes alle, at hønsejagt er godt!

Patentdomstolen - ikke kun teknik og jura
Lave K Broch DK4
Video: Lave K Broch argumenterer for et nej til EU's patentdomstol

MRSA-skandalen ruller - for langsomt
Af Lone Landmand Beretninger fra et autentisk landbrug
Vi lever ikke i et perfekt samfund, og at der er kommet lig på bordet hjælper åbenbart ingenting. Nu i dag er der stadig ikke sket noget. Der er intet gjort for at finde de inficerede stalde, grise flyttes dagligt rundt i hele landet – i EU – uden nogen form for kontrol med svine-MRSA.

David Harvey: Det sidste marked er udtømt
Af Peter Schultz Jørgensen Information
Den 79-årige geograf David Harvey trækker fulde huse til sine forelæsninger om kapitalismens indre modsætninger. Han synes ikke Thomas Piketty har et modsvar og efterlyser politiske bevægelser med et alternativ

FOA: Ikke-socialdemokrat trækker sig fra LO’s daglige ledelse
Af Modkrafts faglige redaktion
Om baggrunden for Dennis Kristensens udtræden af LO's daglige ledelse: "De politiske uenigheder har ulmet længe, men særligt efter regeringsskiftet er tingene sat på spidsen. LO har haft fokus på at holde regeringen ved magten – koste hvad det ville. Medlemmernes krav og ønsker er kommet i anden række."

Sverige – ikke længere aktør for en bedre verden
Af Jan Øberg TFF (sv)
Den svenske elite er mere loyal mod USA, NATO og EU end mod sit eget folk.
På engelsk
Sweden - no longer a force for good

Thomas Piketty har kun halvvejs ret
Af Mikael Nyberg Aftonbladet (sv)
Den franske økonom har opnået sin stjernestatus, fordi han ikke angriber de kapitalistiske produktionsforhold, men foreslår en ‘løsning’ i form af en global kapitalskat. Piketty interesserer sig overhovedet ikke for produktionen og dens indre modsætninger. Alt handler om fordelingen af produktionsværdien. Men i formlens ‘r’ gemmer sig kampe mellem klasser og konkurrerende kapital. Kapitalafkastet kræver udspekulerede systemer for udvinding af merværdi fra arbejdskraften. Bonusfesterne har deres forudsætning i samlebånd, timeansættelser og planlagt underbemanding.

Nultolerance overfor jordtyveri i Afrika
af Helle Munk Ravnborg gylle.dk
Regeringen og de borgerliges partiers aftale om vækstplan for fødevarer varsler et opgør med selvejet i dansk landbrug. Landbrug & Fødevarer advarer, og det gør Mellemfolkeligt Samvirke også, for jorden er under pres over hele verden.

»I Nyboder er der ikke noget Socialisteri. De Mistænkelige kommer ind fra Kristianshavnssiden«
Af Henrik Cavling Politiken
I 1890 skrev den 32-årige journalist ved Politiken Henrik Cavling denne reportage fra årets 1. maj-begivenheder. Artiklen blev bragt på forsiden af Politiken 3. maj.

En dybfølt tak til Se & Hør
Af Peter Kofoed denfri
Af hjertet tak for at I har vist hvorfor ulovlig overvågning af (mere eller mindre) uskyldige bor­gere er en rigtig, rigtig skidt ide.

Pibekoncert er ikke udemokratisk
Af Emil Vatani Modkraft
1. maj-aktionerne er en generobring af ytringsfriheden for dem, der rammes af regeringens sparepolitik.

Pølsesnak om lånte fjer og lufttige jobs
Af Kjeld Hansen Gylle.dk
Fødevarerminister bryster sig af pølseaftalen med Kina, dens lovende eksport og mange nye arbejdspladser i Danmark. Imidlertid har aftalen været under forhandling i en årrække, og om den giver danske jobs, når slagterierne sender produktionen til Tyskland, er mere end tvivlsomt.

Blå EU-vinde blæser arbejderne omkuld
Af Carsten Terp Ugebrevet A-4
Et magtfuldt udvalg under EU-Kommissionen vil lette byrderne på det europæiske erhvervsliv og dermed styrke Europas konkurrenceevne over for resten af verden. Men arbejdet går for vidt, og arbejdernes rettigheder bliver kvast af neoliberalistisk markedstænkning, advarer forskere.

Arla går til angreb på fattige mælkebønder i Bangladesh
Af Nils Brøgger Jakobsen Gylle.dk
Udviklingslandene går en svær tid i møde, når EU til næste år dropper mælkekvoterne.

De globale elitenetværk (og os andre) - mellem konspiration, indflydelse og demokrati
Af Dino Knudsen Modkraft
Magt! Ja, hvem har egentlig magten og indflydelsen? I demokratier er det principielt befolkningen, der bestemmer, men den historiske fremkomst af globale elitenetværk og ikke-statslige aktører peger i en anden retning.

Fænomenet Ahmed Akkari – mere fup end fakta
Af Lasse Ellegård Information
Der mangler substantiel refleksion i Ahmed Akkaris angrende selvopgør, som til gengæld er iscenesat med dygtigt spin, der imødekommer den nationale højrefløjs fordomme om de lumske islamister og leverer skyts til endnu en Muhammed-debat

Landbrug holder fast i bekvem myte
Af Marianne Haahr og Nanna Callisen Bang CARE
Der er ikke masser af jord til afrikanerne. Det skriver CARE Danmarks Marianne Haahr og Nanna Callisen Bang i Politiken den 10. april 2014.

Konspirationsteoretikere har forbindelse til Scientology
Af Rune Eltard-Sørensen Modkraft
Aktive Scientologers Radioforening er central i udbredelsen af politiske konspirationsteorier i Danmark. Gr æsrodsaktivister, der forbereder gadeprotester mod Bilderberg-møde i Danmark, promoverer samtidig Scientology Kirkens budskab.

Spareøvelse forklædt som inklusion
Af Helene Ratner Information
Det skulle være så godt at integrere problembørnene i folkeskolernes normalklasser — de svage bliver en del af fællesskabet, og samfundet bliver mere rummeligt. Men hvis der ikke investeres i at gøre skolerne i stand til at håndtere børn med særlige behov, risikerer vi, at de ressourcestærke vender folkeskolen ryggen.

De mener alle sammen noget om min erhvervsskole
Af Morten Ryom Erhvervsskolernes Elevorganisation
Det er forkert at tro, at en ung vil begynde på uddannelse som tømrer frem for revisor, bare fordi man gør det sværere at blive tømrer. Desværre er det den holdning, der gennemsyrer meningerne om erhvervsuddannelserne.

FN’s klimapanel: Hold fingrene fra olie, kul og gas
Af Jørgen Steen Nielsen Information
Skal den globale opvarmning bremses, inden den når to grader, må kun en brøkdel af de fossile energireserver brændes af. Det er budskabet i et lækket rapportudkast fra FN’s klimapanels arbejdsgruppe.

Metal Horsens: EU truer den danske model
Vedtaget på Metal Horsens Generalforsamling 25.3.14
Børnecheck-sagen er blot endnu et eksempel på, hvordan EU overtrumfer dansk lovgivning. EU's stadig mere nidkære indblanding i danske social- og arbejdsmarkedsforhold truer den danske model, hedder det i den politiske udtalelse fra Metal Horsens generalforsamling.

Skjult dagsorden bag udbud og privatisering
Af Dennis Schnell-Lauritzen Information
Der er stærke og ofte skjulte interesser bag de mange påstande om, at udbud og privatisering kan forbedre den offentlige service. Første skridt til at fremtidssikre velfærdssamfundet er at sætte inhabile konsulentfirmaer som Rambøll fra bestillingen, når der skal laves analyser om fordele og ulemper ved udbud og privatiseringer.

Er et nej til OK 2014 bare et surt opstød?
Af John Ekebjærg Jakobsen Modkraft
De næste par uger skal ca. 600.000 lønmodtagere stemme om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked.

Jeg anklager regeringen!
Af Bjørn Elmquist Arbejderen
Den danske regering gjorde intet for at stoppe EU’s hovedløse og dybt hykleriske fordrejnings- og eskaleringspolitik i forløbet omkring Ukraine. I stedet pustede regeringen til ilden.

Manglende viden om højreekstremisme på nettet hindrer forebyggelse
Af Ida Veiden Brakstad Modkraft
Internettet har gjort det nemmere for højreekstremister at sprede information, rekruttere nye medlemmer og bygge netværk på tværs af landegrænser. Der mangler viden og metoder til at forebygge online-radikalisering.

Det permanente forhindringsløb
Af Mona Ljungquist Mit Asyl
Bestemmelserne i Udlændingeloven om muligheden for permanent opholdstilladelse er reelt et permanent forhindringsløb for syge, torturerede og krigsskadede flygtninge og deres børn. Der kan snildt gå 10 -15 år inden en flygtning kan gøre sig håb om permanent opholdstilladelse i Danmark.

Derfor er Danmark til salg
Af Dan Johannesson
Salget af DONG, Salget af NETS, den offentlige sektor skal mest sandsynligt gennem privatiseres, nyt forslag om at det skal blive lovligt at bygge megastorcentre i Danmark og give Wallmart lov til at åbne giga stores osv. Intet af så massivet omfang som her er tilfældigt.

’De rydder aldrig op efter en uranmine’
Af Emil Rottbøll Information
Uranminer kan give minearbejdere og naboer lungekræft. Radioaktiv stråling vil uundgåeligt føre til epidemier af kræft, leukæmi og genetiske sygdomme i omgivelserne. Og mineselskaberne har endnu aldrig ryddet op efter sig selv.

Stærke kræfter i EU strammer løkken om arbejdsmiljø
Af Carsten Terp A4
Kravet om at alle virksomheder skal gennemgå deres arbejdsmiljø er under pres fra EU, hvor indflydelsesrige britiske erhvervsfolk har erklæret krig mod de såkaldte APV'er

Fascismefornægterne
Af Jan Steinholt Revolusjon (no)
Er der nogen, som husker postyret og indignationen i Norge og i EU, dengang Jörg Haiders Frihedsparti i Østrig indgik i koalitionsregering sammen med det østrigske Folkeparti? EU’s toppolitikere var enige om, at det var et brud med den uskrevne regel efter 1945 om, at samarbejde med ekstreme højrepartier var uacceptabelt. I tilfældet Ukraine er indignation og fordømmelse fra vestlige regeringer ikke-eksisterende, selv om Jörg Haider i modsætning til de ukrainske fascister ikke omgav sig med væbnede stormtropper eller trak militsledere ind i parlamentet. Det er tydeligt, at en tærskel er overskredet. Vestens konservative, liberale og liberalistiske partier finder det helt i orden at samarbejde åbent og direkte med rendyrkede fascister.

Mere udlicitering vil ødelægge kernevelfærden
Af Dennis Kristensen Politiken
Det er lodret forkert, hvad Produktivitetskommissionen fortæller offentligheden om udlicitering af kommunal rengøring

Newroz skal fejres -trods regering og kongehusets opbakning til Gül og tyrkisk EU-medlemsskab
Af Tue Magnussen Modkraft
Den tyrkiske præsident, Abdullah Gül, kom mandag på besøg i Danmark. Med rungende tavshed om ROJ-TV og menneskerettigheder.

Syge borgere kan blive klemt i systemet
Af Jacob Krarup Bjerregaard Ugebrevet A4
Det kan få store konsekvenser for sygemeldte, hvis udbetalingen af sygedagpenge flyttes fra kommunerne til Udbetaling Danmark, som Finansministeriet arbejder på. Både sagsbehandlere, socialrådgivere og kommunerne selv advarer mod forslaget.

Svingdørens magt
Af Rune Møller Stahl og Christoph Ellersgaard Information
Toppolitikere, topembedsmænd og erhvervsledere bytter i stigende grad job og efter amerikansk mønster får erhvervslivet stadig større indflydelse.

Nazismen er mere sejlivet end vi vil indse
Af Heléne Lööw SvD (sv)
Der findes ingen nynazisme, kun én ubrudt organisatorisk linje, som går tilbage til 1920-tallets fascistiske bevægelser.

Liberalisering af lodsloven truer Danmarks sårbare havmiljø
Af Bjarne Cæsar Jensen Shippingwatch
Vedtages en foreslået ændring af lodsloven, skal danske skatteborgere indirekte betale store, multinationale olieselskaber penge samtidig med, at sejlads- og miljøsikkerheden i de sårbare, danske farvande forringes.

Regnefejl på regnefejl danner grundlag for sparepolitikken
Af Per Henriksen Modkraft
Både danske regeringer og Den Internationale Valutafond benytter sig af regnefejl når de planlægger nedskæringspolitikken.

EU’s hykleri i Ukraine
Af Jacob Lindblom Modkraft
Situationen er tragisk i Ukraine og netop derfor er det sørgeligt, at se EU forfalde til gold og hyklerisk magtpolitik. Og ikke mindst, hvor fordummende og ukritisk mediedækningen i de digitale medier er herhjemme.

Medierne halter bagefter resten af samfundet hvad angår ligestilling
Af Charlotte Aagaard Information
Antallet af kvindelige kilder i medierne er stort set det samme i dag, som det var for 30 år siden. At medierne er bagud, hvad angår ligestilling, er et besynderligt paradoks, for de fleste journalister tror selv, at de er på forkant med samfundsudviklingen, siger flere eksperter.

8. marts: En skam-plet på mange kommuner
Af FOA
I 2014 er der stadig åbenlys diskrimination af kvinder i Danmark. En række danske kommuner nægter fortsat at forlænge unge elevers uddannelsesaftaler, når de bliver gravide. Gravide elever stilles dermed dårligere end andre gravide på arbejdsmarkedet.

Syv gode råd om at overleve på kontanthjælp
Af Per K. Larsen Den Offentlige
Retssikkerheden omfatter ikke fattige. Læs Monas syv råd om, hvordan man overlever, når krisen rammer dybt og hårdt.

De fæle russere spiller med musklerne...
Af Jan Øberg Jan Øbergs langsomme blog
Man behøver ikke at elske Rusland men kunne danske eksperter og medier bare en gang imellem anvende lidt indlevelse?

Vestens Frankestein i Ukraine
Leder Proletæren (sv)
Det demokratiske pladder fra den vestlige verden foregår, alt imens højreekstreme og nazistiske grupper er vokset til en afgørende kraft på Kievs gader, ridende på traditionelle antirussiske og antisemitiske stemninger. Kupmagerne udgøres af en usmagelig alliance mellem liberalister og nazister.

Presset USA puster til Venezuela-vold
Af Patrik Paulov Proletæren (sv)
Det er højreoppositionelle grupper, som bærer skylden for den dødelige vold og den udbredte ødelæggelse i Venezuela. En central aktør i destabiliseringsforsøget er USA, hvis position i Latinamerika bliver trængt stadig mere tilbage.

Ukraine er kastet for ulvene
Af KPml/Norge
EU har høstet en foreløbig sejer efter blodbadet i Ukraina, godt hjulpet af brunskjorterne i Lviv og Kiev. Det ukrainske folk er kastet for ulvene, både indenfor og udenfor landets grænser.

Danskerne køber ikke 'inklusionen' længere
Af Niels Christian Sauer Folkeskolen
Niels Christian Sauer, lærer og medlem af Hovedstyrelsen i DLF, kommer i dette blogindlæg med sit bud på, hvorfor kritikken af inklusions-dagsordenen som en spareøvelse for alvor er ved at slå igennem hos danskerne

Produktivitetskommission med liberalistisk slagside
Af Henrik Herløv Lund Information
Produktivitetskommissionen påstår, at den alene ser økonomisk på tingene. Reelt agerer den stærkt ideologisk og politisk

Overenskomstforhandlingerne der forsvandt
Af Tony Selvig Modkraft
Er det medlemmernes interesser eller Socialdemokraternes økonomiske politik, som fagbevægelsen kæmper for ved overenskomstforhandlingerne?

Faglært i fortiden
Af seks aktive medlemer af HK-Ungdom Modkraft
Uddannelsesminister Christine Antorini må være udlært i fortiden. For det nye forlig om erhvervsuddannelserne styrker ikke uddannelsen og løser ikke de unges problemer.

’Skal vi ikke uddanne verdens bedste håndværkere?’
Af Helga Mathiassen Information
Der er et kæmpe frafald på erhvervsskolerne, og det hænger tæt sammen med manglen på praktikpladser og fagligheden på uddannelserne, som er de to helt afgørende faktorer for at folk mister lysten og falder fra. Men jeg synes ikke, at der i reformen lægges op til at gøre meget ved de problemer.

Nej til EU-privatisering og angreb på strejkeret
Af Rina Ronja Kari Folkebevægelsen mod EU
Den fjerde jernbanepakke indeholder vidtrækkende foranstaltninger til at åbne de nationale jernbanemarkeder for passagertransport for yderligere konkurrence i EU. Samtidigt skal EU-parlamentet stemme om et forslag om et minimumsserviceniveau under strejker inden for offentlig transport.

Bent Jensen er en mester i misinformation
Af Svend Aage Nielsen Information
Professor emeritus Bent Jensen beskylder sine modstandere for at have misinformeret offentligheden under Den Kolde Krig. Men den disciplin er han selv uovertruffen i

Ukraine: EU's kamp mod demokrati
Af AndersLundkvist Modkraft
Glem alt om EU som garant for demokrati. Statskup er heltemodigt, hvis det går ud over dem, EU og NATO ikke kan lide.

Skal EU blive til Europas Forenede Stater?
Af Lave K. Broch Altinget
EU-Kommissionen ønsker et Europas Forenede Stater. Viviane Reding fejer ikke målet om mere EU ind under gulvtæppet, som mange danske politikere ellers har gjort det gennem årene.

Forskere trækker tæppet væk under Antorini
Af Esben Christensen Folkeskolen.dk
Systematisk misinformation er blevet for meget: Forskere afslører nu over for Folkeskolen, at de i mails og til møde med ministeriets topembedsmænd har fortalt, at ministeren tager fejl, når hun siger, at Pirls- og Timss-undersøgelserne viser sammenhæng mellem faglige resultater og antallet af timer.

Stop svineavlernes uhæmmede antibiotikaforbrug
Af Henning Mølsted Ingeniøren
Flokmedicinering af svin er udbredt i landbruget som tilsætning i foder eller vand. Det giver antibiotikaresistens. Svin er raske smittebærere for MRSA CC398, en stafylikokbakterie der spredes til mennesker. Alle forslag til at sætte ind overfor problemet er blevet afvist af en styregruppe bestående af repræsentanter fra bl.a. Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

De underbetalte jobs på tyske slagterier kan sammenlignes med nazistiske arbejdslejre
Af Frode Mahnecke Arbejderen
I følge en reportage på DR havde alle slagterierne syd for grænsen, inklusive Danish Crown, fyret alle tyske arbejdere og efterfølgende ansat østarbejdere til en timeløn på omkring 24 kroner.
Det minder om samme sted for 70 år siden. I lejrene her havde man en arbejdskraft, som ikke fik løn og ikke krævede noget, men blev tvunget til at slide sig ihjel eller sultede til døde, hvorefter man brændte dem i ovne eller smed dem i massegrave.

Det militariserede EU
Af Rina Ronja Kari Modkraft
Igennem de sidste år har der været meget stort fokus på økonomi i EU. Ikke så mærkeligt endda. Men i 2013 skete der et skifte, så der også er kommet større fokus på EU’s militære udvikling. Og det går stærkt!

Kontanthjælpsreformen – en opvisning i bureaukratisk rundforvirring
Af Ilona Gondesen Information
Det kræver stort overskud at kæmpe med kontanthjælpsreformen. Sagsbehandlingen er ekstremt individuel, og det betyder desværre, at det er noget nær umuligt at få et hurtigt og præcist svar på selv simple spørgsmål.

Privatisering: DONG-salg rammer Danmark hårdt
Af Jørgen Ørstrøm Møller Information
Danmark privatiserer flere og flere af sine centrale infrastrukturvirksomheder. Resultatet er ringere vedligehold samt støtte til skattely og finansielle fiksfakserier. Samtidig mister vi en vigtig mulighed for at styrke vores position i en global verden, skriver fhv. departementschef i udenrigsministeriet.

Bæredygtighed som propaganda
Af Bente Hessellund Andersen Modkraft
Bæredygtighed bruges som et beroligende middel, der skal bringe al kritik af bioenergi til ophør. Men det har vist sig, at bæredygtighed åbenbart intet har med videnskab og saglighed at gøre. EU's "Direktiv for vedvarende energi" fører ikke til de ønskede klimagevinster.

Gu’ kan vi vinde: Gode argumenter mod Patentdomstolen
Af Jakob Lindblom Modkraft
Som venstreorienterede har vi al mulig grund til at gå aktivt ind i kampen for et nej til EU’s Patentdomstol. Og der er gode argumenter på bordet.

Tak for ordet
Af Søren Søndergaard Modkraft
Efter mere end 270 blogs om EU takker jeg nu af. Jeg ønsker min efterfølger som EU-parlamentariker held og lykke og siger på gensyn i andre sammenhænge.

Det offentliges arrogance vokser i vores digitale hverdag
Af Kaj Asmussen Politiken
Udbetaling Danmark er et skrækindjagende eksempel på, hvad der venter os.

Kun de smukke gymnasieelever bliver inviteret med til middag
Af Melissa Maria Elsborg Politiken
Skal vi virkelig bringe jagten på det påtvungne skønhedsideal ind på gymnasierne? Det er jo sygt!

Det begynder med hinanden
Af Arne Würgler Modkraft
Pete Seeger har stillet den femstrengede banjo fra sig, så magthaverne kan sove roligere nu. Og dog: Sangene og erfaringen lever videre.

Goldman Sachs: Særdomstole som trumf
Af Kenneth Haar Modkraft
Hvilke muligheder vil Goldman Sachs få som DONG-aktionær for at udfordre dansk energipolitik? Svenske Vattenfall kender en del af svaret, der handler om retten til at trække staten for en international særdomstol.

Corydon, den kløgtige bølle
Af Christian Koch Kommunikationsforum
Bjarne Corydon er en stærk mand. Han har magt, og han bruger den. Han er intelligent, sej og velformuleret, og han kan argumentere stærkt. Men han er samtidig skrupelløs med hensyn til at bruge bøllemetoder i sin argumentation og debatpraksis. Vi ser på hans bøllemetoder.

Ny klimafond tilgodeser næppe fattige
Af Peter Bruun Clausen U-landsnyt
SRSF-regeringen fortsætter VK-regeringens praksis i forhold til u-landshjælp, der er sat af til fattigdomsbekæmpelsee. Først gennem at støtte GGGI, hvis fattigdomsfokus er af tvivlsom karakter. Og nu Klimafonden. Klimafonden er rettet mod profit og "giver dansk erhvervsliv bedre muligheder på nye og svære markeder" (udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen ).

Elendig klimaaftale
Rina Ronja Kari Modkraft
Så kom det endeligt - EU-Kommissionens nye udspil til klimamål for 2030. Det er på ingen måde overraskende, men det er dog stadig deprimerende, at det overhovedet ikke tager hånd om problemerne!

Giv de arbejdsløse penge uden at stille krav
Af Ebbe Lauridsen Information
Carsten Koch-udvalget fortsætter sangen om aktivering, ret og pligt, kontrol og sanktioner. Men alt tyder på, at man bør gå den stik modsatte vej.

DONG og statens disciplinering
Af Jan Helbak Kritisk Debat
DONG-sagen med kapitalfonden og investeringsbanken Goldman Sachs som storinvestor er blot den danske variant af en ny international privatiseringsbølge, som i sin konsekvens vil sætte både statsapparaternes reelle uafhængighed og det liberale demokrati under pres.

Lad nu børn være børn!
Interview med Grethe Kragh-Müller Politiken
Det bekymrer mig, at vi i stigende grad ser børn som fremtidens kapital, siger lektor Grethe Kragh-Müller.

Lad DONG blive på danske hænder - skriv under
Af Hans Peter Dejgaard Ingeniøren
Jeg vil gerne opfordre dig til på dette link at skrive under på protesten mod statens salg af 19% af DONG til Goldman Sachs. Vores store nationale energiselskab skal ikke i hænderne på globale spekulanter.

Weekendsøster, hverdagssøskende, bror og halvbror
Af Mette-Line Thorup Information
Børn lever i stigende grad på tværs af flere familier. Det kaster nyt lys på søskendes betydning for børns relationer og fællesskab, der kan betyde lige så meget som børnenes forhold til deres forældre, viser ny forskning.

Derfor kan systemet godt lide at du er psykisk syg
Af Thomas Harder Ekstra Bladet
Bente Stenfalk har kæmpet for syge borgeres ret til rigtig behandling. Læs hendes angreb på det hun kalder den 'bio-psyko-sociale sygdomsmodel'

Offentlighedslov umuliggør aktindsigt i omstridte dokumenter
Emil Ellesøe Ditzel Journalisten
Et flertal uden om regeringen vil have fingre i dokumenter, som Helle Thorning-Schmidt ikke vil udlevere i den famøse Christiania-sag. Men på grund af den nye offentlighedslov har hverken politikere eller presse nogen ret til at se dem.

Bo Lidegaard har rod i kasketten
Af Jørgen Øllgaard
Politikens chefredaktør Bo Lidegaard kom direkte fra magtens maskinrum som topembedsmand i ministerierne, og er dermed bundet af sin embedsfortid og –loyalitet. Behandling af sager som offentlighedsloven, Per Stig Møllers historieskrivning og Manning/Snowden viser det klart.

Samfundsændringer bag depressionerne?
Af Mette-Line Thorup Information
Antallet af depressionssygdomme stiger, og folk får deres første depression langt tidligere i livet. Medicinalindustrien får skylden, mens de syge får besked på at tage sig sammen. Men hvor blev samfundskritikken af?

Barnet i systemets tjeneste
Af Per Schultz Jørgensen Information
Måleiveren forplanter sig fra skolen ned i vuggestuen og videre til forældrene. Nogle steder bliver de ligefrem bedt om at vurdere deres børn efter kontrolskemaer. Resultatet er en begyndende udhulning af forældrerollen og børn, der styres af en ydre kontrol i stedet for at udvikle en indre målestok.

Produktivitetskommissionens neoliberalisme
Af Arne Herløv Lund Modkraft
Produktivitetskommissionen løsninger handler om liberalisering i den private sektor og New Public Management i den offentlige

Mie Hovmark: Kampen starter på skolerne
Af Mie Hovmark Erhvervsskolernes Elevorganisation
EUD reformen står til snart at blive vedtaget. Det bliver med et 02 krav, som vil afskære cirka 1/3 af dem, der søger ind på landets tekniske skoler, fra at få sig en uddannelse.

Tiden er inde til at Sverige afslutter Assange-sagen
Af Rolf Hillegren SVDOpinion (SV)
Er det rimeligt, at en person, der befinder sig på en ambassade i London savner mulighed for i de næste 27 år at kunne forlade bygningen, når man fra svensk side kunne afhjælpe situationen uden væsentlig ulempe for nogen?

Racismen mod sigøjnerne er ikke dæmpet siden Holocaust
Af Antiracistisk Netværk Arbejderen
Der er ikke mange folkeslag, der udsættes for den samme diskrimination og forfølgelse som romaer her i landet. Ikke engang hos venstrefløjen og flygtningeorganisationen kan man finde sympati.

Nyttejobs = skræmmejobs
Af Anna Rytter Modkraft
Nyttejobs er først og fremmest skræmmejobs. Aktivering, der er så ringe, at kontanthjælpsmodtagerne på mirakuløs vis forsvinder ud af systemet.

Kommerciel velfærd på retur?
Af Asbjørn Wahl Modkraft
Svenske politikere er på tilbagetog i forhold til at lade profitmotivet styre indenfor velfærdsområdet. Det befolkningens utilfredshed og presset fra fagbevægelse, forbrugerorganisationer, elever, patienter og pårørende der er årsagen til tilbagetoget.

Psykiatri på afveje
Af Peter Gøtzsche Politiken
Vi ville være langt bedre stillet, hvis alle psykofarmaka blev fjernet fra markedet. Lægerne er ikke i stand til at håndtere dem.

'Det er sådan noget, litterater har drømt om siden munkene'
Af Rasmus Elmelund Information
Nu digitaliserer Norge hele kulturarven og lægger den frit tilgængeligt for enhver med norsk IP-adresse. Et visionært projekt, der roses af alle. Så hvorfor gør vi ikke noget tilsvarende i Danmark?

Kan de rige blive grønnere, mens de fattigere bliver rigere?
Af Nina Trige Andersen Information
Bag historien om, hvordan et enigt finansudvalg kunne kaste 90 millioner bistandskroner ind i den uprøvede sydkoreanske organisation GGGI, ligger fortællingen om, hvordan det nye policybegreb ’grøn vækst’ i løbet af et årti har tryllebundet politikere og erhvervsliv verden over

Produktivitetskommissionen - endnu et angreb på velfærdsstaten
Af Henrik Herløv Lund Arbejderen
Produktivitetskommissionen løsninger handler om mere liberalisering og stordrift i den private sektor og mere New Public Management i den offentlige sektor.

Statsministeren håner Danmarks svageste
Af Johny Larsen avisen.dk
Helle HAR bestemt sig. Hun tager alle Danmarks svage, gasser hele lortet, tager en selfie, mens der smides kalk i massegraven og så får hun sin amerikanske snurretop til at skrive en nytårstale, der handler om at løse problemerne med overbefolkning.
Jeg aner ikke i hvilket Danmark statsministeren bor. Jeg kan ikke finde det nogen steder.

Gaza - 5 år efter
Af Tue Magnussen Modkraft
Selvom tavsheden er rungende er det vigtigt at huske , at det i disse dage er fem år siden, Israel invaderede Gaza og dræbte 1419 mennesker, de fleste civile, herunder flere hundrede børn, og sårede over 5000 menesker.

Jagtsæson på underklassen
Af Lars Trier Mogensen Information
Regeringens reformamok har fjernet udlændinge fra dagsordenen. Til gengæld har 2013 været én lang jagtsæson på Danmarks nye ’perkere’: de stadig flere arbejdsløse, som er blevet politikernes prygelknaber

Enhedslisten og nedskæringerne
Af Margit Kjeldgaard Modkraft
Det er klart, at små nedskæringer er bedre end store nedskæringer og i en tid hvor nedskæringer i den offentlige sektor konstant er på dagsorden, virker EL’s parole ”Nej til den mindste forringelse og ja til den mindste forbedring” som et meget umuligt forhandlingsmandat. Problemet er snarere det, der går forud for forhandlingerne – eller burde gøre det.

Vil USA tvinge os til at spise klorinkylling?
Af Jakob Nielsen Politiken
Kyllinger dyppet i klorin til frokost. Frikadeller af genmodificeret fars til frokost. Det hele skyllet ned med kemikalieholdigt vand. Det lyder som et mareridt, men ifølge nogle aktivister er det en virkelighed, europæerne må se i øjnene, hvis EU og USA gør alvor af ambitionen om at indgå en banebrydende handelsaftale mellem verdens to største økonomiske blokke.

Der skrives verdenshistorie lige nu
Af Dan Johanneson Dan Johanneson.dk
Et hemmeligt dokument som dagbladet information er kommet i besiddelse af, viser at USA, og en lille gruppe af lobbyister, gennem TTIP aftalen, får direkte indflydelse på de danske love, og naturligvis også på EU´s love.

Sygedagpengereformen: Pæne og medgørlige interesseorganisationer
Af Jørgen Lenger Modkraft
Hvis man er syg i 5-17 måneder, er de forenede partiers aftale en klar forringelse. Derfor er det simpelt hen forkert, når de fremstiller den som en forbedring for mennesker, der er syge i mere end 12 måneder. Aftalen er en forbedring, hvis man er syg i mere end 17 måneder – og så skal sygdommen i øvrigt være livstruende, hvilket slet ikke er tilfældet for mange mennesker med langvarig sygdom. Deres skæbne er uvis …

Tusinder af familier kan ikke få kontanthjælp
Af Puk Sabber Den offentlige
Vi kommer ikke til at møde dem som socialrådgivere, når de i tusindvis vælter ud af dagpengesystemet om ca. en måned, for de har ikke krav på de ydelser, der ellers er forbeholdt mennesker, der har været udsat for en social begivenhed, som det hedder sig i loven – fx uforskyldt ledighed. Det, at miste sin forsørgelse, er en fundamental katastrofe for enhver. Når man ikke længere kan betale sin husleje og købe mad til sine børn, hvad gør man så? Og hvad gør man som socialrådgiver, når man skal træde på dem, der ligger ned?

Er paven blevet venstreorienteret?
Af Kari Gåsvatn Nationen (no)
Den nye pave Frans har stået for en offensiv satsnig på en social og egalitær profil i den skandaleramte katolske kirke.

Skal våbenindustrien redde EU ud af krisen?
Af Lave K. Broch og Bjørn Elmquist Politiken
I dag begynder årets sidste EU-topmøde. Et af de store punkter på dagsordenen er våbenindustrien i EU.

”Kontanthjælps-Mette”
Af Jan Guldmann Arbejderen
Mette Frederiksen har i sine blot to år som beskæftigelsesminister fået indført helt nye ydelser på det danske arbejdsmarked. Ydelser som alle i kroner og øre svarer nøjagtigt til kontanthjælp, men blot med andre navne. Der tegner sig klart et billede af, hvad ministeren og regeringen ønsker.

Kapitalisme er lig med biosfærisk nedsmeltning
Af Mikkel Bolt Modkraft
Kun et opgør med kapitalistisk vækst kan muliggøre en exit fra et biosfærisk sammenbrud. En marxistisk analyse af klimaspørgsmålet.

Slutspurt om bankunionen
Af Rina Ronja Kari Modkraft
Så forhandles der ellers i EU. Det handler om det nyeste skud på stammen: mere magt til EU. Og denne gang skal det altså være magten over bankerne. Personligt ser jeg absolut ingen grund til, at man ikke skal stramme tilsynet med bankerne. Men jeg har til gengæld virkelig svært ved at se, hvad vi vinder ved at overlade dén magt til EU. Det betyder jo trods alt, at vi også mister retten til at definere, hvilke krav der skal gælde.




Arkiv Debat 2013

_________________________

Netavisen - nyheder hvor der kæmpes

Skriv til Netavisen!