Se også

Global debat


Synspunkt

Tema: PET

Aktuel debat

Pm'er og kommentarer til klassekampen

Her høres kun progressive stemmer Synspunktet er forfatterens
Bidrag kan optræde anonymt

Send indlæg til
kompol@apk2000

Arkiv Debat 2011
Arkiv Debat 2010
Arkiv Debat 2009

ARKIV DEBAT 2012

FOA: Dennis Kristensens nytårsudtalelse
[FOA] Årsskiftet til 2013 er på en række felter det symbolske udtryk for krisetiderne i Danmark. Om få dage – lige efter nytårsaften - begynder velfærdssamfundet at skippe tusinder af medborgere ud over kanten.

Afslag om fri proces til torturramte irakere bør mødes at fælles modsvar
[Modkraft] Procesbevillings- nævnet har givet afslag på fri proces for de torturramte irakere.
Det er i strid med folkeretten, når Procesbevillingsnævnet og Civilstyrelsen har givet irakerne afslag på fri proces til at føre sag mod den danske stat om erstatning for udlevering til tortur i Irak. Staten må - ifølge bl.a. FN’s konvention mod tortur - ikke hindre ofres adgang til erstatning i sager om tortur.
Af Tue Magnussen

Kongehusets fokus på erhvervslivet skaber ikke jobs
[Information] Det danske kronprinspar er netop vendt hjem fra et handelsfremstød i Kina. Erhvervslivets top fryder sig og taler om store muligheder i Riget i midten. Men arbejdsløse danskere skal ikke forvente, at Mary og Frederiks asiatiske offensiv resulterer i beskæftigelse i Danmark. Firmaerne, der var med på den kongehuspromoverede tur, har allerede sendt titusindvis af job ud af Danmark og fortsætter med at gøre det.
Af Jens Høvsgaard

Mordechai Vanunu nægter at være tavs
[Proletæren (sv)] Israel skal respektere palæstinenserne og give dem en stat, først da kan alle problemer i Mellemøsten løses. Desuden skal Israel selv blive en demokratisk stat; de kan ikke fortsætte med at være en jødisk stat. Fred forudsætter virkeligt demokrati for alle landets medborgere, siger Mordechai Vanunu, som i 1986 afslørede det israelske atomvåbenprogram og blev dømt til 18 års fængsel i en hemmelig retssag.
Af Clara Hyldgaard Nankler

Colombia: “Denne gang vil fredsforhandlingerne lykkes”
[Flamman (sv)] Det colombianske borgerskab er i den nuværende situation faktisk interesseret i at få indgået en fredsaftale med oprørsbevægelsen FARC, mener kronikøren.
Af Ignacio Ramonet

Myten om dyr velfærd og højt skattetryk
[Information] Danmark har et af verdens højeste skattetryk og dyreste velfærdssystemer, hører vi igen og igen. Men dykker man ned i tallene og måden, de er opgjort på, er billedet knap så entydigt. Eksempelvis bruger USA flere penge på sociale ydelser end Danmark, hvis private bidrag tælles med
Af Bent Greve

»Jeg tror, det er en politisk fyring«
[Modkraft] Tillidsmand og klubformand Jakob Mathiassens personlige beretning om en kritisk tegning, et medarbejderblad, en utilfreds direktør og en fyring fra arbejdet med den nye metro i København.
Af Jakob Mathiassen

Adoption: ’De synes jo selv, de har gjort noget godt’
[Information] Adopterede fra Sydkorea vender i stigende grad tilbage til fødelandet. Information har mødt tre af dem, og de undrer sig over, hvorfor danskere er så optaget af deres eget selvbillede og så lidt optaget af at forstå transnational adoption som et system, der reproducerer ulighed
Af Nina Trige Andersen

Skolemassakre: Hvorfor?
[p77] USA er ikke et moderne, civiliseret samfund på to områder. Det ene gælder våbenlovgivningen, hvor den magtfulde våbenlobby selvfølgelig burde hægtes helt af og amerikanerne afvæbnes, som det skete herhjemme efter krigen. Det andet område er straffesystemet, som bygger på forældede filosofier om hævn, gengældelse og dødsstraf.
Af Carsten Halvorsen

Regeringens økonomiske politik har spillet fallit
[Fagligt Ansvar] Sløret er nu blevet revet af regeringens vækstoptimisme for 2012, men regeringen fortsætter med at postulere tro på betydelig vækst i 2013 og fald i ledigheden i 2014., men det er et skønmaleri
Af  Henrik Herløv Lund

Tabte dagpenge rammer især indvandrere
[Ugebrevet A-4] Hver femte, der snart står uden dagpenge, har indvandrerbaggrund. Og det på trods af, at gruppen kun udgør mindre end en tiendedel af arbejdsmarkedet. Problemet rammer især hårdt i socialt udsatte boligområder på den Københavnske Vestegn. Ifølge eksperter betyder det, at integrationen sættes tilbage, og fattigdommen breder sig.
Af Kåre Kildall Rysgaard

Arbejdsmiljøet skal i front i den faglige kamp
[Fagligt Ansvar] Arbejdsmiljøet er alt for vigtigt at overlade til arbejdsgivere og HR-konsulenter.
Af John Graversgaard, arbejdspsykolog, Samarbejdet Arbejdere-Akademikere (SAA)

Kamp mod genmodificerede afgrøder
[Avisen.dk] Der er storpolitik og milliarder af dollars i GMO-produkter. Nogle lande siger nej og afviser dem som farlige for mennesker og miljø.
Af Dan Larsen

Uligheden tager livet af kapitalismen
[Information] Husholdningernes stadig mere umådeholdne tilbøjelighed til at optage lån var den egentlige udløsende faktor bag finanskrisen – og deres iver for at låne må ses i lyset af en indkomstfordeling, der igennem tre årtier er blevet stadig mere skævvredet
Af Robert Skidelsky

EU's fødsel udsprang af koloniale ambitioner
[Dagens Nyheter (sv)] Nyt om historie: Bag den ­moderne myte om ‘fredsprojektet’ EU gemmer sig en historie om koloniale ambitioner. Det, som skulle forene Europa, var en fælles udbytning af Afrika. Startskuddet var den egyptiske nationalisering af Suez-kanalen i 1956, som antændte imperialisternes frådende vrede.
Af Stefan Jonsson & Peo Hansen

Interesser bag Uffe Elbæk-sagen
[Mandagmorgen]
De små syndere kan blæses omkuld, når mediestormen raser. De store syndere har ofte solide magtpositioner, der gør dem sværere at vælte...Elbæk har ikke været meget dårligere til at “håndtere” sine sager og udmeldinger end sine ministerkolleger. Til gengæld har han bragt sig i skudlinjen, fordi han som minister stod i spidsen for de medieforhandlinger, hvor de store mediehuse har et større millionbeløb på højkant. 
Af Bjarke Møller

Dansk industri modarbejder resultater i Doha
[Greenpeace] I BussinessEurope, en lobbyorganisation for 41 europæiske industri og arbejdsgiverorganisationer herunder Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri, følgende mål: At EU ikke unilateralt bør hæve sin reduktionsmålsætning for udledning af CO2 til 30 % i 2020. At man bør bevare ordninger, hvor I-lande kan slippe for selv at reducere sine CO2-udslip ved at købe CO2-kreditter fra såkaldte CDM projekter i udviklingslande. Og endelig arbejder Business Europe ikke for, at overskydende landekvoter for CO2-udslip ikke må kunne overføres til næste forpligtelsesperiode af Kyotoprotokollen. Målene er i klar modstrid med regeringens officielle mål. Hvor står Dansk Industri?
Af Jan Søndergaard

Stegt flæsk og tyske Hartz-reformer
[Information] Danmarks p.t. største (arbejder)parti Venstre er kommet med to markante forslag: Vi skal lære af de tyske arbejdsmarkedsreformer, og fagbevægelsens ret til at konflikte skal stækkes. Hvordan hænger disse sammen, og hvad vil kombinationen af de to betyde for de danske lønmodtagere?
Af Jon Lystlund Halkjær, Laust Høgedahl

Børnene mister deres frihed hvis de skal gå i heldagsskole
[Politiken] Tænk jer nu om, og lad jeres børn være de frie individer, de er, i stedet for at tvinge dem til at gå i skole hver dag fra 8 til 16.
Af Ellen Guldager

Ingen skal stjæle fra børnenes fantasi
[Modkraft] Med en folkeskolereform hvor børn skal være i skole hele dagen og et udviklingsprogram i dagtilbud, hvor skolen kommer ned i børnehaven, har regeringen startet et angreb på barndommen.
Af Rosa Lund

Kongehuset – økonomiske interesser og privilegier
[Modkraft] Jens Høvsgaard har skrevet bogen "Det koster et kongerige - bag om kongehusets penge og privilegier" om kongehusets forbindelser, deres venners lyssky forretninger. Om et feudalt levns  funktion i dagens kapitalistiske Danmark.
Anmeldelse af Karen Helveg Petersen

Køreplan for euro-staten
[Modkraft] EU-kommissionen har fremlagt en køreplan for euro-staten. Som kompensation tilbyder de mere magt til EU-domstolen.
Af Søren Søndergaard

Danmark er formet af udenlandske revolutioner
[Videnskab.dk] En ny bog af Bertel Nygaard beskriver bl.a. baggrunden for det danske velfærdssamfund - borgerskabets frygt for revolutionen - der gav arbejderklassen indrømmelser i form af velfærdssamfundet.
Anmeldelse af Niels Ebdrup

Plutokraterne er langt rigere end de rigeste
[Orientering på P1 (radio)] Lige meget om man tager Marcus Crassus, hvis formue var på størrelse med Romerrigets kassebeholdning, eller den gyldne tidsalders industrimagnater som Andrew Carnegie og John D. Rockefeller, sidstnævnte tjente det samme som 116.000 af hans landsmænd om året, så blegner de alle i forhold til den ufattelige velstand, som de få globale plutokrater sidder på toppen af i dag. De bor alle steder og ingen steder, er altid på farten og kender flypersonalet bedre end deres egen familie. Og de mener, at deres velstand i sig selv burde give dem afgørende magt i verden.
Af Niels Lindvig

Rapport fra Egypten: "Nu har vi kun gaden"
[Modkraft] Præsident Mursi og Broderskabet satser på, at en hurtig folkeafstemning om forfatningen vil give dem et flertal, og at demontrationerne vil ebbe ud, og processen kan gå videre. Der er en del, der taler for, at det vil gå sådan, men også en del, der taler imod.
Af Helle Schøler Kjær

Mafiabrødre i Mellemøsten
[Netmagasinet Revolusjon] Udenrigsminister i Norge Espen Barth Eide bekræfter at NATO, EU og Det muslimske Broderskab samarbejder når det gælder om at svække det arabiske forår og stramme løkken om halsen på Syrien og Iran.
Af Jan R. Steinholt

Stop det israelske vanvid
[Politiken] »Indtil videre er sejrherren Hamas, og det skyldes primært den regionale og internationale legitimitet, bevægelsen har vundet. Taberne er palæstinenserne, for deres muligheder for at yde modstand er efterhånden ikke-eksisterende. Verdenssamfundet fortsætter bare med at se passivt til, mens israelerne bomber civilbefolkningen i Gaza«.
Interview med den israelske historiker Ilan Pappe

Danmark er stadig et klassesamfund
[Arbejdren] Forfatterne til bogen "Det danske klassesamfund" skal prises for uigendrivelige beviser på, at det ikke er golfspillende velhavere, der gør sig til gode med efterlønnen. Og de skal også prises for, at de insisterer på og vil vise, at arbejderklassen trods mange rygter om dens død eksisterer og er stor. Men ”Det danske klassesamfund” er desværre ikke en klasseanalyse i marxistisk forstand
Af Enid Riemenschneider

Dom i Vejlegård sagen falder i denne uge
[Fagligt Ansvar] Hvis Krifa/Kaf vinder, vil de med sikkerhed bruge det som løftestang for deres lovforslag, om minimering af blokade retten fordi de vil sige at det viser at det er nødvendigt med den lov. Hvis 3F vinder, vil de sikkert også bruge det som en løftestang for deres lovforslag, netop fordi 3F og LO fagbevægelsen skal ned med nakken.
Af Martin Engelbrechtsen, 3F Midtvendsyssel, tillidsmand på Flexcoil A/S i Åbybro

Sverigedemokraterne bærer på en fascistisk idétradition
[Proletæren] Fascismens strateger ved, at de for at kunne blive en magtfaktor må vinde accept i borgerligheden, et projekt, som led skade for SD ved den nylige skandale i Stockholm. EU-projektet og liberalismen er ikke, som fortalerne påstår, et værn mod nationalisme og fascisme. Tværtom findes der intet, som gavner fascismen mere end den nyliberale EU-politik.
Af Proletären (sv)

Hvorfor er der så stor fattigdom i udviklingslandene?
[Arbejde og rigdom] Tredjeverdensgrupper, globaliseringskritikere og mennesker, der ikke ønsker at betragte fattig­dommen som naturnødvendig, stiller spørgsmålet:Hvorfor er der så stor fattigdom i udviklingslandene? Noget af svaret gives her - oprindeligt fra det tyske tidsskrift GengenStandpunkt

Euroen splitter Europa
[Fagbevægelsen mod Unionen] Fortsætter man den nuværende ensidige besparelsespolitik, vil EU styre mod lavvækst de næste 10 år med fortsat høj arbejdsløshed og endeløse ofre af velstand og velfærd
Af Henrik Herløv Lund, økonom – cand. scient. adm.

Hvor meget snød SAS medierne?
[Journalisten] Okay, weekendens store mediehistorie kan have været reel, SAS kan have været timer fra at gå konkurs. Men der er en del, der ikke stemmer - og mange kritiske spørgsmål, der kunne have afløst den oppiskede stemning
Af Susanne Sayers

Nej til ’whiskybæltetunnel' og mere trafik i København
Igennem årtier har forskellige vejlobbyinteresser kæmpet for en havnetunnel. En tunnel der skaber flere problemer end den løser og idéen er flere gange afvist med god dokumentation. Nu er forslaget om havnetunnelen oppe igen.
Åbent brev fra Rådet for bæredygtig trafik

EU støtter israelsk besættelse med handelsaftale
[Politiken] Dobbeltspil og brud på EU's egne retningslinjer: Handelsaftalen imellem EU og Israel betyder, at Israel kan eksportere varer til det europæiske marked med fordelagtige betingelser.
Af Mette Hædersdal Nielsen

Den lille Ole med seler og livrem
[Fagligt Ansvar] Det er længe siden, den lille Ole kørte trillebør og var arbejdsmand med en drøm om at komme på forsiden af Land og Folk. Det kom han og nu går det ham endnu bedre, i dag prydede han Børsens forside med budskabet om, at lønnen skal ned med 15 – 20 procent.
Af Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal Horsens

Beskæftigelsespolitikken på en glidebane
[Fagligt Ansvar] FOA har længe påpeget, at løntilskudsjob fortrænger faste job i det offentlige. I en rapport har FOA sammenfattet erfaringerne og dokumenteret udviklingen.
Af FOA

Så kom Venstre med et nyt forslag
[Fagligt Ansvar] Efter Vejlegården og krifa, samt de andre gule forretninger, har slået for en lønmodtagerlov, så kom Claus Hjort Fredriksen på banen med et konkret forslag, som bygger på vi skal have en lønnedgang på 15 % minimum over de næste 8 år.
AF Martin Engelbrechtsen , 3F Midtvendsyssel, tillidsmand på Flexcoil A/S i Åbybro

’EU’s stille revolution rammer også jer’
[Fagbevægelsen mod Unionen] - Der er brug for fælles kamp mod EU’s nedskæringspolitik, det er en dramatiske ødelæggelse af samfundene, der er i gang, og det er en illusion, hvis den nordiske fagbevægelse tror, de er i forholdsvis sikkerhed, siger Felipe Van Keirsbilck, en af lederne bag det nye europæiske netværk ”Alter Summit”

Dansk Fagbevægelse: Aktionsdag uden aktioner
[Arbejderen] Den europæiske fagbevægelse (ETUC) har udråbt på onsdag til europæisk aktionsdag mod nedskæringer og social dumping. Toppen af dansk fagbevægelse brillierer ved dens passivitet.
Af Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU

Det er helt nødvendigt at mobilisere mod EU’s nedskæringspolitik
[Fagbevægelsen mod Unionen] Det er helt nødvendigt at fagforeningerne går med i det europæiske samarbejde ”Alter Summit”. Vi er allerede ofre for krisepolitikken, mit faglige arbejde på min arbejdsplads er direkte linket, til den krisepolitik EU dikterer, siger Sarah Duplat
Af Fagbevægelsen mod Unionen

Ny miljøskandale lurer i Danmark
[Greenpeace] Radioaktiv stråling, kræftfremkaldende kemikalier og gas-forurenet drikkevand. Det kan blive følgerne ved boring efter skifergas. For selv om flere lande har forbudt boringerne, er de på vej i Danmark

Ytringsfriheden under pres i Europa
[Journalisten] Der har været høring om pressefriheden i EU-parlamentet. Der er ikke et eneste medlemsland, der ikke har taget skridt tilbage i forhold til pressefriheden. Journalister bliver sat under pres af politiske kræfter for at dæmme op for kritisk journalistik.
Af Bo Elkjær

USA: Neoliberalismen har været et dyrt bekendtskab for befolkningen
[Kritiske analyser] Siden 80´erne har en magtfuld højreorienteret ideologi - troen på rendyrket kapitalisme - domineret meget af den økonomiske politik og økonomiske tænkning i verden. Ideologien har hævdet, at uregulerede markedskræfter ville bringe øget økonomisk dynamik og velstand. Men resultatet har været det stik modsatte: Nogle få i forvejen rige er blevet endnu mere velhavende, mens de fleste almindelige amerikaneres indkomster er stagneret eller direkte faldet, samtidig med, at velfærden er og de fælles offentlige goder er blevet slidt ned
Af Henrik Herløv Lund

Jagten på is
[Greenpeace] Dokumentarfilmen Chasing Ice, vises i forbindelse med CPH:DOX. Den ene naturkatastrofe efter den anden bliver afløst af spektakulære arktiske billeder. Billeder taget af miljøfotografen James Balog, hvis mission er at bringe de ufattelige klimatiske omvæltninger i Arktis ud til verden. Filmen vises i biograferne i december.
Af  Sune Scheller

Industrien slipper af sted med elendige GMO-forsøg
[Ingeniøren] Der gælder skrappere krav for forsøg, der skal påvise, at genmodificerede planter er sundhedsskadelige, end for de forsøg, som planterne bliver godkendt efter. Det hævder flere internationale lobbyorganisationer, som får opbakning af et medlem af Det Etiske Råd.
Af Magnus Bredsdorff

Akutjobaftale: DA ind – LO ud
[Fagligt Ansvar] Politisk står fagbevægelsen tilbage som den store taber. En tynd kop te kanoniseres som en historisk sejr. Aftalen italesættes bombastisk for at skjule det faktum, at den slet ikke matcher lønmodtagernes daglige erfaringer
Af Klaus Krogsbæk, fagpolitisk konsulent og medredaktør af Kritisk Debat

Vil regeringen overhovedet genvælges?
[Fagligt Ansvar] Udtalelse fra Dansk Metal Horsens Generalforsamling 30. oktober 2012
Problemet går ikke væk af sig selv, og det forsvinder ikke fra regeringens bord, uanset hvor mange aftaler den laver. Derfor opfordrer vi den til at gå til biddet og ændrer dagpengereglerne: Halver genoptjeningskravet, arbejde i jobtilbud skal give ret til at genoptjene dagpenge, og lad de arbejdsløse tage ordinær uddannelse på dagpenge

Klassesamfundet lever i bedste velgående
[Information] Vi tænker på Danmark som én stor middelklasse. Men vores sociale klasse er afgørende for, hvor meget vi tjener, hvor godt børnene klarer sig i skolen, vores sundhed og arbejdsmiljø – ja, selv vores valg af ægtefælle. Og klasseskellene vokser
Af Lars Olsen, Niels Ploug, Lars Andersen, Jonas Schytz Juul

Fagligt indspark: 2 ugers efteruddannelse om året
[Fagligt Ansvar] Forslaget går i sin enkelthed ud på, at via overenskomsterne, at få indført 2 ugers uddannelse hvert eneste år. Det skal være en naturlig del af det at være på arbejdsmarkedet, at man lige så vel som man holder sin ferie, sin barsel, også tager 2 ugers kursus hvert år
Af Martin Engelbrechtsen; tillidsrepræsentant 3F Midtvendsyssel

Danmark: Arbejderklassen er rykket vestpå
[A4] Høje huspriser og få jobmuligheder har de seneste 25 år presset arbejderklassen ud af København. I dag finder man fortrinsvis arbejderklasen i Vestjylland, mens over- og middelklassen har indtaget hovedstaden. Eksperter advarer mod, at klasseopdelingen kan give demokratiske problemer – især fordi magten er centreret i København. Faktisk var det en bevidst politisk strategi siden1960’erne og begyndelsen af 1970’erne, at København skulle renses for tung industri (for at svække arbejderklassens generelle kamp med centrum i det 'røde København', KP)
Af| Jakob Bang Schmidt

Dagpengene: Der er ingen parlamentariske løsninger
[Modkraft] Det eneste, der kan redde de dagpenge-truede, er udenoms-parlamentarisk aktion: Protest-demonstrationer, strejker, store tillidsmandsmøder osv. Det er på tide, at venstrefløjen, Enhedslisten, begynder at melde klart ud, at der ikke kommer nogen dagpenge-løsninger alene med parlamentariske midler – fordi regeringen ikke vil.
Af Jørn Andersen, IS, Enhedslisten

Spionage mod revolutionære
[Modkraft] Nordmanden Jon Michelets "Min sag" giver et foruroligende indblik i det hemmelige politis metoder under den kolde krig.
Af Arne Herløv Petersen

Her er det nye danske klassesamfund
[Politiken] Uligheden i Danmark er blevet værre under Thornings regering, siger Lars Olsen.

Bankunion rammer forbi
[Modkraft] Derfor er bankerne glade for bankunionen: Slappe regler. Statskassen vil også bløde i fremtiden.
Af Kenneth Haar

EU strammer fjernstyring af regional udvikling
[Folkebevægelsen mod EU] Hvis regionsstøtte skal styres af EUs snævertsynede vækstopfattelse, er det dårligt nyt for den regionale udvikling
Af Rina Ronja Kari

Hvorfor skal fagbevægelsen fortsat støtte S og SF?
[Modkraft] Regeringen har på væsentlige områder valgt fagbevægelsen fra, og regeringspartierne lever ikke op til de forventninger, som berettigede partistøtte, mener , Dansk El-Forbund København.
Af Per Georg Olsen

Den moderne værdikamp: Ulighed!
[Cevea]Med den øgede økonomiske ulighed i det danske samfund, som også den nuværende regering øger med sin politik, udbredes der samtidig tanker og forestillinger der skal retfærdiggøre uligheden og gøre den accpetabel og naturlig.
Af Jens Jonatan Steen

Fagbevægelsen bliver en klub for de stærkeste
[Information] Gældsramte, ufaglærte, udlændinge og småbørnsfamilier er nogle af de grupper, der oftest står uden for de traditionelle fagforeninger. Det er et problem for fagbevægelsen, at den ikke er bedre til at rumme de grupper på arbejdsmarkedet, der har mest brug for dem, mener eksperter
Af Lise Richter

Reform af folkeskolen gør ikke op med forringelser
[Modkraft] Regeringen barsler med en folkeskolereform. Men den ubetinget største forringelse af folkeskolen - tilbageførslen af specialundervisning hertil via "inklusionsloven" - ændres ikke, selvom der er tale om en spareøvelse på 2-3 mia., der betyder mærkbart ringere undervisning.
Af Henrik Herløv Lund

FN giver grønt lys for undertrykkelse af minoriteter
[Information] En ny resolution vedtaget af FN's Menneskerettighedsråd vil fremme menneskerettigheder gennem 'traditionelle værdier'. Da disse værdier ikke er defineret, kan de tolkes frit. Dermed blåstempler FN brud på andre rettigheder, mener eksperter og en række vestlige FN-repræsentanter.
Af Mette Rubeck Brudvig Astrup og Catarina Nedertoft Jessen

Whistleblowers risikerer dødsstraf i USA
[Modkraft] De amerikanske myndigheder har udpeget Julian Assange og Wikileaks som fjender. Det indebærer, at whistleblowers i det amerikanske militær risikerer dødsstraf for hjælp til fjenden.
Af Lars Ploug

Statsminister for de 7 %
[P77] Statsministeren Helle Thorning Schmidt kan ifølge de nyeste meningsmålinger, mønstre en opbakning til sit politiske projekt på omkring 7 % af vælgermassen. ….Statsministeren kan godt lide at tale om metalarbejderen, kassedamen, sin egen mor og rose folkeskolelæren, men det er bare snak og atter snak. Faktum er at Statsministeren for de 7 % har glemt de 93 % og har kastet sig over at dække sin elendige politik ind, med noget irrelevant her og nu nemlig en reform af folkeskolen.
Af Margrethe S. Hansen

»Det er en sort dag for den danske offentlighed«
[Netavisen – links 5.10.12] Journalisten
Mediejurist Oluf Jørgensen mener, at regeringen sammen med VK har aftalt stort set samme offentlighedslov, som VK i sin tid fik skarp kritik for. De to mest omstridte paragraffer består. "Det går den forkerte vej," siger han til journalisten.dk.

Finansministeren skønmaleri om vækst
[Fagligt Ansvar] Regeringen hævder, at vækst og beskæftigelse vil stige i 2013. Men der er tale om et skønmaleri uden hold i virkeligheden, som skal legitimere, at man intet gør ved beskæftigelses - og dagpengeproblemerne. I realiteten er der tværtimod udsigt til fortsat lavvækst og stigende arbejdsløshed, mens stadig flere falder ud af dagpengesystemet
Af Henrik Herløv Lund; økonom – cand.scient, adm.

40 år efter 1972: Vil vælgerne det nye EU?
[Folkebevægelsen mod EU] ”EU er blevet noget fundamentalt andet end det danskerne stemte ja til i 1972. Nu er EU på vej mod en egentlig statsdannelse, som vælgerne bør spørges om”, udtaler MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU ved 40-året for EF-afstemningen

Tusinder ender i social katastrofe
[Politiken] Det er ikke godt for samfundet og fællesskabet, at den danske model bliver halt. På længere sigt vil det ramme væksten, fordi vi skubber kvalificeret arbejdskraft ud af arbejdsmarkedet.
Af Dennis Kristensen, formand for FOA, Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, Bodil Otto, formand for HK/Kommunal. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening, Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, Henning Pedersen, formand for BUPL, Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening, Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

PET og konstruktionen venstreekstremisme
Råderummet for politisk kritik af og modstand mod magthavernes politiske dagsordener indskrænkes
Af Anne Jessen, Demos

Psykiatrien på vildspor
[Information] Psykiatrien skaber kroniske patienter snarere end at helbrede. Og overmedicinering sker ikke kun i Glostrup, men i hele landet – for nogle patienter med døden til følge. Det skriver Olga Runciman, som tidligere blev diagnosticeret som skizofren.
Af Olga Runciman

Antiimperialisme eller bombeglad venstrefløj?
[Proletæren] (sv) Det svenske Venstreparti er ingen undtagelse fra den ubehagelige konstatering af, at venstrefløjens opportunisme er grænseløs og ikke standser ved den imperialistiske røverkrigs vanvid.
Af Erik Anderson

Latinamerikas progressive regeringer ved skillevejen
[Modkraft] I mange latinamerikanske lande med progressive regeringer vokser protesterne fra sociale og indigene bevægelser. Det synliggør revner i de eksisterende alliancer mellem de sociale bevægelser og de progressive regeringer.
Af Inge K. Hansen og Alfred Lang

Afskaf terrorlisterne
[Information] Med de alvorlige sigtelser for støtte til ’terrororganisationer’, som førte til varetægtsfængsling af syv kurdiske menneskerettighedsaktivister, fortsætter retsapparatet under den nuværende regering den kurs med kriminalisering af det undertrykte kurdiske folks kamp.
Af Tue Magnussen

Åbent brev fra Danmarks lærere til Helle Thorning Schmidt
[Arbejderen] På Danmarks Lærerforenings koingres 12.-13. september vedtog de delegerede at sende et åbent brev til statsministeren om folkeskolen og lærernes arbejdsforhold. Det er signalet til en regering, som på den ene side ønsker kvalitet i undervisningen, men som på den anden side ofte udtaler sig respektløst om lærernes arbejde.

Jyllands Postens naive tillid til plejeledelsen i Århus
[FOA] JP Århus’ lederskribent har åbenbart opbygget en helt ny og grænseløs tillid til Århus Kommunes ledelse.
Af afdelingsformand Kirsten Normann Andersen, FOA Århus

Fattigdomsdebatten er mudret
[Arbejderbevægelsens Erhvervsråd] Fattigdom i Danmark har været til diskussion igennem de seneste år - debatten når dog sit klimaks, når det handler om enkeltpersoners liv og livsførelse - mens kun enkelte aktører har forsøgt at bidrage til debatten med egentlige analyser af fattigdom, har det ikke skortet på udfald, meninger og vurderinger i debatten, når det har handlet om Carina, Sofie, Robert, og hvem der ellers har været til offentlig diskussion.
Af chefanalytiker Jonas Schytz Juul

Rød regering har amputeret velfærdssamfundet
[Information] Under forhandlingerne af skatteaftalen gav regeringen indtryk af, at reguleringen af overførselsindkomsterne skulle være midlertidige. Det står der imidlertid intet om i den netop vedtagne reform
Af Pelle Dragsted

Regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance snyder asylbørnene
[P77] Ny ændring af den danske asyllov træder i kraft på onsdag og i medierne bryster regeringspartierne og Enhedslisten, sig allerede af at det en fantastisk god aftale de har indgået med Liberal Alliance. Men faktum er at både regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance, har snydt asylbørnene og deres familier for 6 måneder.
Af Margrethe S. Hansen

Occupy fylder 1 år: En Trist Fødselsdag?
[Modkraft] Den amerikanske Occupy-bevægelse holdt søndag sin 1 års førdselsdag. Internt i bevægelsen diskuteres der livligt om dens problemer og fremtid.
Af Matias Jensen

Indvandrerrådgivning: En forfejlet problemstilling i medierne
[IStøttekredsen for flygtninge i fare] Årsagen til at udlændinge er så nemme at udnytte i Danmark skal nemlig ikke findes i forbrugerloven, men derimod i udlændingeloven, og i folketingsflertallet bag udlændingeloven.
Af Mona Ljungberg og Sara Kristensen

Finanslovsforslag med nulvækst
[Modkraft] Med finanslovsforslaget for 2013 er regeringen med nulvækst for det offentlige på linje med VK. Det betyder fortsatte omfattende nedskæringer på velfærden.
Rapport fra Arne Herløv Lund

Erik Clausens tale til statsministeren: Du har lavet noget lort
[Dr.dk] Regeringen er kun administratorer af systemet, en skuffelse for de der havde håbet noget andet.

Demagogi om arbejdsstyrken
[Information] For mange velmenende køber den demagogiske løgneshistorie, det borgerlige Danmark i disse år dyrker intenst i et forsøg på at bilde os ind, at det skulle være dybt bekymrende at ’kun’ omkring halvdelen af befolkningen er erhvervsaktive. Faktum er, at erhvervsfrekvensen i Danmark er exceptionel høj og forsørgerbyrden tilsvarende lav
Af Kjeld Schmidt, professor, dr.scient. soc.

Velkommen til 16.000 nye løntrykkere i Danmark
[Politiken] 1. januar forvandles dagpengeofrene dermed til ’danske polakker’.  De vil igangsætte et enormt tryk mod især de ufaglærtes og faglærtes timelønninger. Det vil undergrave hele det danske overenskomstsystem.
Af Matthias Tesfaye

Den salafistiske terror
[Information] Er urolighederne i Egypten og Libyen et varsel om en ny antivestlig bølge i den arabiske verden, hvor ultrakonservative muslimer oplever marginalisering ikke kun i forhold til Vesten, men til moderat politisk islam?
Af Lasse Ellegård

Fagbevægelsen må regne med nye angreb på strejkeretten
[Fagbevægelsen mod Unionen] Selvom EU-kommissionen opgiver indgreb nu, så må fagbevægelsen regne med nye angreb. EU griber desværre fortsat ind overfor strejkeretten, selvom EU-Kommissionen ikke får sin vilje denne gang med forordningen om strejkeret.
Af Søren Søndergaard, MEP Folkebevægelsen mod EU


Hvordan styrkes kampen mod fascismen i dag?
[ProjektAntifa] Har partier og fagforeninger gjort noget aktivt for at bekæmpe den fascistiske bevægelse siden den brede demonstration ’Århus for mangfoldighed’ i foråret? Hvilken strategi skal man følge?
Af O´Malley

De ledige job er der ikke
[Information] Der er job at få, hvis bare de ledige dropper deres fine fornemmelser og er klar til at tage det arbejde, der er. Sådan har det lydt i løbet af sommeren fra både politikere og Dansk Arbejdsgiverforening. Men hvor er de ledige job?
Af Lærke Cramon

Dansk Oprør i colombiansk domstol
[Modkraft] Foreningen Oprør var indkaldt som vidne i retssagen mod den fængslede Joaquin Perez, svensk statsborger og redaktør af nyhedsbrevet ANNCOL.
Af John Ekebjærg Jakobsen, Formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 samt...

Hvornår stopper regeringen DR's knæfald for kristendommen?
[Politiken] I 2011 stillede S og SF i udsigt, at de ville fjerne særhensynet til kristendommen fra DR's forpligtelser, når de fik regeringsmagten. Den har de nu.
Af Jens-André Herbener

Fjern EUs sparekniv fra kommunalt byggeri
[Folkebevægelsen mod EU]  Regeringen skal fjerne EU’s sparekniv fra kommunerne og ikke forhindre anlægsprojekter der gavner beskæftigelse, vækst og sund økonomi, lyder den klare opfordring fra Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
Af Rina Ronja Kari

Politisk vold: Sådan er det jo
[Modkraft] Den arbejdsløse er et menneske i samfundets vold, en politisk vold, der er anonym og urørlig. Men Margrethe Vestager gav den objektive vold et ansigt og det stumme system en stemme da hun, om katastrofen der rammer den arbejdsløse der mister retten til dagpenge, udtalte: Sådan er det jo.
Af Kim Ingemann

Forbrugerne narres med krympede varer
[Politiken] I stedet for at sætte prisen op på dagligvarer, lader producenterne deres varer skrumpe. Downsizing hedder denne måde at prissætte på – eller skulle man i virkeligheden ikke bare sige det ligeud – downsizing hedder denne måde at narre forbrugeren på.
Af Anette Claudi

Moralske pegefingre fra Sundhedsstyrelsen
[Politiken] Sundhedsstyrelsen har et tilbud til de overvægtige, der bedst kan beskrives som en 'gør det selv-manual', hvor budskabet mellem linjerne er, at overvægten er selvforskyldt, og blot man ændrer sin usunde livsstil en smule, så vil overvægten forsvinde. Men rådene virker slet ikke.
Af Arne Astrup, Christian Bitz ogThorkild I.A. Sørensen

Breivik: Har vi intet lært?
[Information] Er vi overhovedet blevet klogere på de politiske implikationer af Anders Behring Breiviks terrorforbrydelse?
Af Thomas Hylland Eriksen

Den hemmelige krig (TV)
[dr.dk] Se historien om Danmarks deltagelse i krigen mod terror
Prisbelønnet dokumentarfilm fra 2006.
Vises indtil 20.09.12.
Af Christoffer Guldbrandsen

Forlæng dagpengeperioden
[Arbejderen] Det kommer til at gå grueligt galt. Lad os give os selv tid til at finde nogle løsninger før vi klipper de lediges forsørgelse. Forlæng igen!
Af Bettina Post afgående formand for Dansk Socialrådgiverforening

Naturens død?
[Greenpeace
]Det er ikke første gang, jeg har været i Usinsk, så jeg burde ikke blive overrasket. Jeg var her første gang i maj, hvor jeg sammen med mine kolleger fra Greenpeace i Rusland, oplevede og dokumenterede de forfærdelige konsekvenser af de endeløse olieudslip i denne engang så smukke region i det allernordligste Rusland.
Af Jon Burgwald

Nu er det nok - sådan er det bare!
[Fagligt Ansvar] Åbent brev til Enhedslistens folketingsgruppe
Af Hans A. Sørensen formand for 3F Horsens og omegn og formand for LO Horsens Hedensted

Analyse: Høj organisering øger velstand
I en tid hvor fagbevægelsen sættes under stadig mere heftig beskydning, så viser en ny analyse, at lande som Danmark med en høj organiseringsgrad også har større vækst målt i BNP og lavere ulighed målt på Gini-koefficient.
Af Tobias Johan Sørensen

Giver nedsat selskabsskat flere arbejdspladser?
[Modkraft] Desværre ser man altså allerede nu megahøje koncernprofitter uden investeringer i hjemlige arbejdspladser – med eller uden betaling af høj selskabsskat
Af Karen Helveg Petersen

DFs forbuds-fascister og EID-festen
[P77] Igen og igen ser man samme flok af intolerante forbuds-fascister fra højrefløjens muslim-forskrækkede overdrev, kaste sig over et hvert tiltag der forsøger at sætte fokus på muslimers hverdag her i landet.
Af Margrethe S. Hansen

Mellem Hiroshima og Fukushima
[Jenshvass.com] Fukushima-katastrofen er som en civil atombombe. Hiroshima, Nagasaki og Fukushima er tæt forbundne. I hele det folkelige opgør med A-kraften, som man ser i dagens Japan, er troen på den “fredelige” udnyttelse af A-kraften – illusionen om, at A-kraften var fredelig, sikker og ren – eksploderet.
Af Jens Hvass

Selvfed OL-journalistik med nationalistisk og småracistisk slagside
[Journalisten] Aldrig har journalisternes tilbøjelighed til på den ene side at alliere sig ukritisk med de danske aktører været større, samtidig med at tonen over for andre nationers udøvere og deres discipliner omvendt når nye lavpunkter.
Af Øivind Hesselager

Enhedslisten er Folketingets fredeligste parti
[Information] Frygten for Enhedslistens voldelige ambitioner er misforstået. Faktisk burde man koncentrere sig mere om de voldelige tendenser hos højrefløjen, politiet og krigsvillige folkevalgte
Af Michael Hertoft

Hvem er Amin Skov ?
[P77] Han fremstilles ukritisk som frihedshelt. Men hvem er Amin Skov ?
Af Margrethe S. Hansen

Brug for permanent brandvagt
[Fagligt ansvar] De sidste måneder har i hvert fald vist, at man ikke kan overlade aftaler og politiske initiativer til faglige topledere og Christiansborgpolitikere alene.
Af Hans S. Sørensen.

Breivik afslører i et brev en af sine kontakter
[P77] I et brev offentliggjort på nettet løfter Breivik lidt på sløret og afslører en af de kontakter han har samarbejdet med tilbage i 2009- 2010.
Af Margrethe S. Hansen

Hvorfor nøjes med én milliard i EU-rabat?
[Folkebevægelsen mod EU] ”Lad os få 100 pct. rabat og vinde op mod 10 milliarder om året, som kan gøre gavn både ude og hjemme”, opfordrer Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU

EU ud af faglige konflikter
[Folkebevægelsen mod EU] Forholdene på det danske arbejdsmarked skal bestemmes af arbejdsmarkedets parter – ikke af EU, udtaler Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU og opfordrer EU-Kommissionen til at blande sig uden om konflikten på Restaurant Vejlegården
Af Søren Søndergård

Tak for kampen Suzanne Giese
[Modkraft] I fem årtier stod den nu afdøde Suzanne Giese bag en lang række udgivelser om kvindebevægelsen. ”Kvinde kend din egen krop” var med til at ændre kvinders liv.
Af Charlotte Lund

Ingen af argumenterne for omskæring holder vand
[Information] Tilhængerne af omskæring henviser til kultur, tradition, øget hygiejne og forældrenes ret til selvbestemmelse. Men ingen af argumenterne kan tåle et nærmere eftersyn
Af Søren Mehl Knudsen

Danmark: En pantsat nation
[Politiken] Op mod 50% af danske boligejere har pantsat sig, og finanssektoren har hæmningsløst belånt nationen.
Af Jørgen Øllgaard

Farvel til strudsepolitik om EU
[Politiken] For EU-tilhængerne er det aldrig et godt tidspunkt at diskutere EU. Den fælles union er en tabersag for samtlige ja-partier
Af Søren Søndergaard

Storbritannien er ved at gå op i sømmene
[Information] Mens de politiske ledere i Westminster og resten af Europa er optaget af at forhindre en opløsning af EU, er unionen mellem England, Wales, Skotland of Nordirland ved at falde fra hinanden – uden at nogen ser ud til at have opdaget det
Af Mette Rodgers

Pres på fagforeninger er et pres på hele den danske model
[Information] Kampen mellem røde og gule fagforeninger handler om mere end prisen på et medlemskontingent. Det er selve indretningen af det danske samfund, der er på spil, skriver arbejdsmarkedsforskere.
Af Flemming Ibsen og Henning Jørgensen

Sex som våben i 'kulturernes kamp'
/Dagens Nyheter (sv)] Det var ikke længe siden, at kvinder i Europa savnede stemmeret og homoseksualitet ansås for en sygdom. Men i den nye krig mellem "kulturer" skal ligestilling og seksuel frihed pludselig ses som europæiske grundpiller.
Af Magnus Linton

Liberalisterne, islamfobien og Utøya
[Proletæren (sv)] Liberalisterne i Sverige og Europa har været med til at gøde vor tids kulturracistiske svøbe, hadet mod muslimerne, og dermed massakren i Norge i fjor.
Leder

USA samarbejder med narkokarteller
[Orientering på P1 (radio)] 35.000 mennesker har på fire år mistet livet i det, der kaldes Mexicos narkokrig, men som i realiteten er meget mere end det. Pengene fra den morderiske virksomhed er intet værd for de kriminelle, før de bliver vasket hvide. Og det kan være vanskeligt, men det viser sig, at en af USA's store banker i årevis har hjulpet de kriminelle karteller med at hvidvaske milliarder af dollar. Det er erkendt, men alligevel er ingen blevet dømt og straffet.
Af Niels Lindvig

Spanien og demokratiet: Hvordan bekæmper man 30 års hjernevask?
[Information] Den engelske historiker Paul Preston bliver betragtet som den sandhedskommission, Spanien aldrig fik efter borgerkrigen og Francos diktatur. Mange spaniere er præget af årtiers hjernevask, mener Preston

Hvem er bange for Per Clausen?
[Information] Hvis Enhedslisten er det danske bud på en revolutionær fortrop, står det dæleme sløjt til med omstyrtningspotentialet
Af Anna von Sperling

Syrien er Irak om igen
[Information] Kofi Annan forsøger at finde en forhandlingsløsning parallelt med opbygningen af truende retorik fra Vesten, især fra USA – ligheden med opbygningen til Irak-invasionen er slående
Af Lasse Ellegaard

EU's nedskæringsmølle: Så stop dog
[Modkraft] Land efter land bliver trukket gennem EU's nedskæringsmølle, helt ærligt: hold nu op! Nedskæringerne betyder endnu højere arbejdsløshed, og flere og flere mennesker får kæmpe problemer med at skaffe mad og medicin.
Af Rina Ronja Kari

De fede er svage, dumme, fattige og dyre for samfundet ...
[Information] … i hvert fald hvis man skal tro det, der står i aviserne. En ny analyse af et halvt års artikler fra landsdækkende dagblade blotlægger en total ensidig fremstilling af overvægtige
Af Rasmus Elmelund

Libor: ’Den største svindelsag i markedets historie’
[Information] LIBOR-skandalen blotlægger en pilrådden banksektor, der i årevis bevidst har manipuleret med officielle rentesatser. Bankerne er drevet af en »kriminel energi«, og det er almindelige mennesker, der betaler prisen, vurderer eksperter, der kræver øget regulering.
Af Troels Heeger

Krugman: Eurokrisen vil ende på én af to usandsynlige måder
[Business] Nobelprismodtager og professor i økonomi ved Princeton University, Paul Krugman mener ikke, at EU's aktuelle kurs vil føre eurozonen ud af krisen.

Behov for en ny dagpengereform
[Information] Den 1. januar 2013 vil vi for alvor se konsekvenserne af den forrige regerings ændringer af forholdene for arbejdsløse. 20.000 personer forventes at falde ud af dagpengesystemet. De 10.000 kan endda ikke få kontanthjælp.
Af Anders Munk

Kapitalisme er ikke længere forenelig med frihed
[Information] Europas socialdemokratier har underlagt sig virksomhedseliten. Socialdemokraterne har glemt, hvor de kommer fra. Det mener Sahra Wagenknecht fra Die Linke og forfatter til bogen ’Frihed frem for kapitalisme’, der har fået selv liberalister til at klappe

Søren Søndergaard: : DK-formandskabet hjalp ikke de 25 millioner arbejdsløse
[Folkebevægelsen mod EU] EU-parlamentet har gjort status over det danske EU-formandskab. Se Sørens tale til Helle Thorning

Handicapfjendsk regering
[Modkraft] Regeringen lytter, kommunikerer, svarer og samarbejder ikke med sit bagland og borgerne. Man skal tilbage til 1929 for at finde en ligeså handicapfjendsk regering
Af Jørgen Lenger

Udemokratiske europæiske patenter bliver indført
[Folkebevægelsen mod EU] Der er indgået et forlig om indførselen af EU-patenter. Enhedslisten og Dansk Folkeparti har allerede meldt ud, at de ikke vil stemme for, og med deres manglende mandater betyder det, at EU-patentet derved tvinges til folkeafstemning før det muligvis kan blive en realitet for den danske befolkning.

Skæv fleksjobreform vil koste yderligere velfærd
[Fagligt Ansvar]
Af økonom Henrik Herløv Lund

EFS: EU har brug for en radikal ny kurs
[Fagbevægelsen mod Unionen] Den europæiske faglige sammenslutning EFS (af hovedsageligt socialdemokratiske fagbevægelser) kræver stop for nedskæringspolitikken og en europæisk kick start - men støtter fortsat og EU og forestillingen om et 'socialt Europa' under bankernes og monopolernes kontrol

Skamløshedens regering
[Berlingske] Populisme er en velkendt politisk disciplin. Men regeringens reformpakke repræsenterer dog denne disciplin i en sjældent rendyrket form.
Af Torben Lund, Tidl. sundhedsminister (S)

FOA: Stop kommunal støtte til underbetaling
[FOA] Det er grov udnyttelse, når private børnepassere arbejder til en meget lav løn, under uregulerede forhold og med kommunalt tilskud. Det mener FOA, der kræver et omgående stop af ordningen.

Hvad fanden har I gang i?
[Fagligt Ansvar] Knap har den arbejdende del af befolkningen (- dem der ifølge den nuværende skatteministeren spiser leverpostejmadder) kunnet tørre sveden af panden efter at Jeres sidste fejltagelse blev droppet, før I åbenbart er i gang igen
Af Hans A. Sørensen

Droner dræber i flæng
[Information]»Vi bevæger os ind i dronealderen som søvngængere, der ikke er bevidste om konsekvenserne.« Sådan indledte Clive S. Smith for nylig en artikel i britiske The Guardian. Intet sted er dette mere korrekt end i Danmark
Af Søren Friis

Kinas afrikanske eventyr: God økonomi - elendige vilkår
[Information] »Vi arbejder under helt umenneskelige forhold og bliver nærmest behandlet som dyr,« siger Martin Medihama. Hans kollega, Peter Muteka, tilføjer, at »kineserne betaler meget mindre, og arbejdstiden er meget længere«.
Af Jan Larsen

Klimakrige: Århundredets dræber
[Modkraft]Skærpede konflikter om vandressourcer, fødevarer, råstoffer og øget pres fra klimaflygtninge vil ifølge bog af Harald Welzer blive en af klimaforandringernes følger.
Af Leif Kajberg

Grøn økonomi: En vestlig agenda
[Information] ’Grøn økonomi’ lyder så kønt. EU, FN og i-landene er begejstrede og mener, at den grønne økonomi er svaret på klodens økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer. U-landene derimod kalder grøn økonomi for neoliberalisme i nye klæder
Rio+20

Græske venstrefløj vil skabe vækst
[Modkraft] Interview med Alexis Tsipras, formand for Syriza


Nøjsomhed virker aldrig
[Information] Historien dokumenterer, at sparepolitikker og budgetbeskæringer altid har ført til forværret recession. Det gælder ikke kun om den nuværende krise
Af Ha-Joon Chang

Konservativ økonomisk teori sænkede trepartsforhandlinger
[Fagligt Ansvar] Aflysningen af trepartsaftalerne er et kæmpe nederlag for regeringens af RV inspirerede udbudsøkonomiske strategi om, at øget arbejdsudbud fører til øget beskæftigelse.
Af Henrik Herløv Lund; økonom; cand.scient.adm.

Grækenland i valgkamp: Revisionisme i praksis
[Arbejderen] Under dække af ’principfasthed’ afviser det revisionistiske KKE en fælles front mod EU’s krisediktater
 
Græske revisionister kalder Syriza for ”svoren fjende”
[Modkraft] Syrizia, den græske venstrefløjorganisering, vinder stor opbakning i Grækenland. Organisationen er ledet af en reformistisk strategi, men er udtryk for den store harme der findes over EURO-politikken i den græske befolkning. Det revisionistiske KKE hæmmer til gengæld kampen, idet de afviser en fælles front mod de aktuelle angreb fra EU

Man kan ikke se Breivik for bare diagnoser
[P77] Breivik og hans ideologiske tankegods som han deler med mange andre, forsvinder i disse dage bag en skov af diagnoser. Dette kan vise sig at være farligt

FOA: Normeringspengene skal bruges på børnene
[FOA] De 500 millioner kroner, som kommunerne har fået ekstra til børneområdet, skal naturligvis bruges på bedre normeringer, som det blev aftalt i finansloven. Det mener FOAs pædagogiske sektor

Det er livsfarligt at være patient i sundhedsvæsenet
[Politiken] Selv om man gennem ti år har forsøgt at gøre noget ved patientsikkerheden, er den stadig alt for ringe.
Af Torben Palshof og Janne Lehmann Knudsen

’Vi frygter hverken Gud, Fanden eller Bjarne Corydon’
[Information] En uge inden trepartsforhandlingerne brød sammen, var Information til landsdækkende protestmøde for fagligt aktive og tillidsfolk, der repræsenterer flere hundrede tusinde lønmodtagere. Er der overhovedet forbindelse mellem top og bund i fagbevægelsen, lød det fra talerstolen. Nej, svarede salen

En rungende lussing fra fagbevægelsens medlemmer
[Modkraft] Almindelige lønmodtagere med fødderne solidt plantet ude i virkeligheden kan simpelthen ikke forstå, hvordan man med fortsat økonomisk krise udenlands og indenlandsk og med i forvejen 170.000 ledige uden jobskabelse kan få andet end øget arbejdsløshed ud af at sende endnu flere ud på arbejdsmarkedet

Dennis Kristensen: Tid til selvransagelse
[FOA] Trepartsforhandlingerne er nu officielt aflyst af finansministeren. Regeringen vil ikke acceptere, at lønmodtagerne ikke vil afgive helligdage eller feriedage. Det er dumt af regeringen, mener FOA.

Der er en anden vej
[Fagligt Ansvar] LO-formand Harald Børsting møder tillidsfolk til møde i København fredag den 15. juni 2012, hvor han vil blive præsenterer for alternativer til længere arbejdstid

200 fagligt aktive tillidsmænd: Udtalelse til regeringen og Folketinget
[Fagligt Ansvar] Udtalelse fra 200 fagligt aktive tillidsmænd forsamlet i Hillerød til anlægs- og bygningsarbejdernes årlige landsbranchemøde i dagene 2. og 3. juni 2012

Arbejdsudbuddet skal hæves, så lønnen kan presses
[Information] Det er for længst slået fast, at arbejdsudbuddet vil stige snarere end falde frem mod 2020. Når Dansk Arbejdsgiverforening, de borgerlige og regeringen alligevel fortsætter kampen for øget arbejdsudbud, handler det ikke længere om beskæftigelsen, men om at styre lønudviklingen
Af Jørgen Lindgaard Pedersen

Regeringens 2020-plan bringer ikke Danmark i arbejde
[Modkraft] Regeringens 2020 plan hævder at løfte beskæftigelsen med 180.000 og forbedre de offentlige finanser med 22 milliarder kroner. Men med øget arbejdsudbud og uden jobskabelse vil den i stedet forøge arbejdsløsheden med 100.000 og ende med et underskud på 36 milliarder kroner i forhold til målet.
Af Henrik Herløv Lund

Thor Möger polerer Søren Pinds arvesølv
[Politiken] Det, der engang var fyord fra en liberal enfant terrible, er blevet en hjørnesten i en ’rød’ skattereform.
Af Kristian Madsen

FOA: Skattereformen øger uligheden
[FOA] Regeringens forslag til ny skattereform vil skabe større ulighed. Det vil komme en øget forskel mellem folk på og udenfor arbejdsmarkedet. FOA siger klart nej til, at blandt andet ledige og kontanthjælpsmodtagere skal være med til at finansiere nye topskattelettelser.

Trepartsforhandlinger: Huskeliste for LO Danmark
[Fagligt Ansvar] I forbindelse med de trepartsforhandlinger, som nu efter mange tilløb er startet op ønsker vi fra LO´s lokale organisationer i Region Midtjylland, at slå nogle temaer fast som ”uønskede” henholdsvis ”ønskede”.
Af LO sektionsformændene i Region Midtjylland

Opfordring til Thorning: Støt Hollande – udskyd finanspagten!
[Folkebevægelsen mod EU] Vækstpagten er på menukortet i EU. Men så længe finanspagtens stramme EU-styring af landenes økonomi ikke bliver ændret, så kommer der ikke andre boller på suppen, vurderer Søren Søndergaard.

Økonomisk krise: Det eneste, der er tilbage, er kalkuler
[Politiken] Finanskrisens paradoks er, at det eneste, vi" vil sætte alt ind for at redde, er den finansverden, som skabte krisen.
Af Nina Björk

Syrien kan blive slidt i stykker
[Flamman] Flammans korrespondent i Syrien har mødt forskellige oppositionelle og hørt deres bedømmelser af situationen i landet. Ingen af dem understøtter Vestens udlægning.
Af Hans Öhrn/Flamman (sv)

Social opdeling fra vuggestuealderen
[FOA] De offentlige daginstitutioner har markant flere børn fra familier uden uddannelse end de private børnehaver og vuggestuer. FOA frygter social opdeling allerede fra vuggestuealderen.

FOA: Nej til at inddrage helligdage
[FOA] FOA siger nej til at inddrage lønmodtagernes helligdage.

Nedskærings-politikkens storhed og mulige fald
[Modkraft] Nu, da det er gået op for franskmænd, grækere og mange andre, at den hidtidige politik har gjort ondt værre, har S-SF-RV regeringen valgt at omfavne den.
Af Anders Lundkvist

Dansk satsning på skifergas skader klimaet
[Skifergasnejtak] Regeringen har givet det internationale olieselskab Total og Nordsøfonden tilladelse til at prøvebore efter skifergas i den danske undergrund. Prisen bliver øget klimabelastning og risiko for grundvandsforurening.
Af Laureen Seaby og Tannie Nyboe, Klimakollektivet

20 radikale opfordrer til traktat-afstemning
[Folkebevægelsen mod EU] Åbent brev til de radikales hovedbestyrelse og folketingsgruppe opfordrer til at sikre folkeafstemning om finanspagten

Farvel til Finanspagten?
[Politiken] Gårsdagens valg var en syngende lussing til Finanspagten og den EU-dikterede nedskæringspolitik.
Af Søren Søndergaard, Folkebevægelsen mod EU

Historiker: Danskerne har glemt Norge
[videnskab.dk] Adskillelsen fra Norge i 1814 har ikke fået meget opmærksomhed i dansk historieskrivning. Men tabet har betydet meget for Danmarks udvikling mod demokrati og selvopfattelse som 'småstat', mener historiker Rasmus Glenthøj. Enevældig konge lod Norge gå i glemmebogen.

Stop fleksjobreformen
[Fagligt Ansvar] Regeringens reform vil medføre en massiv sænkning af lønnen i fleksjobs inden for mange fagområder.
Af Jakob Sølvhøj, formand for FOA's pædagogiske sektor

Pisk tvinger ikke unge i arbejde
[Modkraft] Så raser debatten om de unge på kontanthjælp igen. De unge skal piskes, og deres kontanthjælp halveres, fordi det eftersigende skulle være medicinen til at få dem i arbejde.
Af Serdal Benli

Dagens dummeste prøveballon fra Per Clausen
[Modkraft] På Altinget i dag har Per Clausen opsendt en prøveballon. Nu skal Enhedslisten til at diskutere selvstændig opstilling til EU-parlamentet Denne prøveballon svækker både EU-modstanden OG Folkebevægelsen mod EU.
Af Jakob Lindblom

Breivik og den forgiftede arv
[Information] Svaret på den værste terrorhandling i Norges historie skulle have været mere kærlighed, demokrati og stærkere sammenhold. I stedet er nordmændenes holdning til indvandring og islam blevet yderligere forhærdet
Af Aslak Sira Myhre

Ny bog: Fagbevægelsen må opgive illusionerne om EU
[Fagbevægelsen mod Unionen] Det er en illusion, at EU er garant for en social model, siger Jens Jørgen Nielsen forfatter til ny bog om "EU og arbejdsmarkedet - social og demokratisk garant eller blålys". Han opfordrer fagbevægelsen til at diskutere EU på et reelt grundlag
Af Fagbevægelsen mod Unionen

Venstre vandt værdikampen, men tabte sig selv
[Information] Danmarks største parti, Venstre, har ifølge Claus Hjort Frederiksen vundet værdikampen. Men det er værdier, der på ti år har gjort partiet til et samlingssted for økonomiske og politiske forbrydere og charlataner i en grad, vi ikke tidligere har set i dansk politik. Billedet af Anders Fogh Rasmussen indsmurt i rød maling er blevet et ikon for VKO-perioden.
Af Christian Braad-Thomsen

'Revolutionær' selvbiografi: Jeg platugle
[Modkraft] Christian Zwettlers selvbiografi er trættende, kvalmende og skamløs.
Af Mikkel Skov Petersen

Problematisk dansk afvisning af CIA-undersøgelse
[Amnesty International ] Danmarks rolle i forbindelse med hemmelige overflyvninger og transport af fanger til torturfængsler havde en fremtrædende plads på en høring i Europa Parlamentet i Strasbourg den 27.marts. Amnesty mener, at der især er behov for at afklare, om CIA fly har fået tilladelse til at flyve i dansk luftrum og kritiserer kommissoriet for den undersøgelse som regeringen ind til videre har iværksat for at være utilstrækkeligt.
Af Amnesty International

USA i social opløsning
[Information] USA er blevet en apartheid-stat. Men det er ikke race eller etnicitet, der skiller befolkningen. Det er kultur, normer og levevis, siger den libertære forfatter og sociolog Charles Murray i en ny bog
Af Annegrethe Rasmussen

Al Jazira – kongens kanal
[Proletären] sv. Tv-stationen Al Jazira var for nogle år siden en kilde til troværdig nyhedsdækning af USA’s og vestens krige i Mellemøsten. Nu agerer stationen propagandakanal for USA , vesten og diktaturerne i Golfen og for krigene mod Libyen og Syrien.

Danmark hjælper diktatorerne til våben
[Fred.dk] Når piraterne angriber, er der ofte masser af våben på danske skibe - men de ligger i lastrummets containere.
Af Tom Vilmer Paamand

Den liberalistiske syge: fattige danskere dør 10 år tidligere end rige
[avisen.dk] Det er lige kommet frem, at uligheden i sundhed er steget de væsentligt de seneste 20 år. I dag lever den rigeste fjerdel af mænd gennemsnitligt 10 år længere end den fattigste fjerdedel. I 1987 var forskellen 6 år.
Af Kristian Weise

Den nordiske model på vej til at havarere
[Fagligbevægelsen mod Unionen] Den nordiske model er truet af EU-domme og politikere, som ikke forstår den nordiske model. Der er brug for en Europæiske fagbevægelse som forstår sin egen magt og som tør tage politisk stilling, siger næstformanden for de svenske bygningsarbejdere, Byggnads, Johan Lindholm.

Trepartsforhandlinger: Op på hesten igen
[Fagligt Ansvar] Efter et OK-resultat, der ligner noget katten har slæbt ind, må fagbevægelsen stå fast i trepartsforhandlingerne og kræve forbedringer for de ledige og reelle job
Af Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal Horsens

Preben Wilhjelm: Udvalg åbner en ’ladeport’ for PET
[Information] PET-kender Preben Wilhjelm kritiserer Wendler Pedersen-udvalget for ikke at foreslå en nedre grænse for, hvornår tjenesten må behandle oplysninger om borgere, og han frygter, at et ’amputeret’ kontrolorgan ikke vil kunne skabe den nødvendige tillid i befolkningen

Hvem er farligst i verden her?
[Information] Det er ikke Iran, som har atomvåben, og som har startet krige og angrebet nabostater, det er i Mellemøsten. Det er heller ikke Iran, der truer med krig nu – det er Israel
Af Rune Lykkeberg

Den socialdemokratiske epoke er forbi
[Information] Den succes, som først SF og siden Enhedslisten har oplevet, indikerer ikke en venstredrejning. Det er udtryk for en proces, hvor socialdemokratismen bliver mindre og mindre, mens venstrefløjen forsvinder
Af Peter Nielsen, lektor i politisk økonomi på RUC

Nej til Dansk Byggeris OK-uansvarlighed
[Fagligt Ansvar] Det er kold, ideologisk klassekamp, når arbejdsgiverne afviser at gøre noget ved social dumping. Derfor er der kun et resultat – nej til Dansk Byggeris dumping-overenskomst fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening!

Enøjet arbejdsmarkedspolitik truer flexicurity
[Information] Hele det politiske landskab er for tiden er optaget af, at ca. hver fjerde i den erhvervsdygtige alder er på offentlig forsørgelse. I debatten glemmer de fleste, at Danmark faktisk har en af verdens højeste beskæftigelsesfrekvenser og den højeste i EU. Hele 75 pct. af den erhvervsaktive del af befolkningen er i beskæftigelse. Endnu færre debattører synes at erkende, at både den høje erhvervsfrekvens og den høje andel på offentlig forsørgelse er et resultat af den måde, den danske arbejdsmarkedsmodel er skruet sammen på. Men modellen trues af tendensen til alene at opfatte arbejdsløshed som et udslag af den lediges manglende vilje til at søge job, skriver en varm tilhænger af 'den danske model'.
Af prof. Flemming Larsen

Jan Øberg: Stop strømmen af våben til syrisk opposition
[Arbejderen] Forbyd lande som Saudi-Arabien at sende våben til oppositionen i Syrien, foreslår fredsforsker Jan Øberg. Forsyningerne af våben til de NATO- og Israel-støttede oprørsstyrker i Syrien foregår nu helt åbenlyst, i dyb modstrid med folkeretten.

Demos: Genåbn Søllerødgadesagen
[Modkraft] 20-årsdagen for bombeangrebet på IS bliver markeret med demonstration, film og ikke mindst et krav om én gang for alle at punktere teorien om et internt venstrefløjsopgør. Demos kræver efterforskningen genoptaget.
Se også
Vigtigt at huske Henrik Modkraft

Nordsøaftalen – makværk uden sidestykke
[Information] Aftalen om, at staten skal kompensere Nordsøens olieselskaber ved skatteomlægning er det rene volapyk. Faktisk er det usikkert, om selskaberne overhovedet har krav på kompensation, for statens beskatningsret er stadfæstet i Grundloven
Af Frans Clemmesen

Budgetlov vil reducere velfærd og selvstyre i kommunerne
[Fagligt Ansvar] I stedet for blindt at adlyde kansler Mekel, bør hensynet til velfærd, grøn omstilling, beskæftigelse og lokalt demokrati i centrum. Det vil være i overensstemmelse med den danske arbejderbevægelses og det danske demokratis bedste traditioner
Af Hardy Hansen, Villo Sigurdsson, Henrik Herløv Lund og Ole Thorbek

Pensionsreform: Hjælp eller forringelse
[Fagligt Ansvar] Langt hen ad vejen må det kontante indhold af reformen dog først og fremmest forventes at være øget økonomisk pisk i form af omfattende forringelser af ydelser og vilkår for arbejdsmarkedets og samfundets svageste på førtidspension og i fleksjob.
Af økonom, cand. Scient. Adm. Henrik Herløv Lund

Nekrolog over en god ide. Eller hvilken farve har regeringen mon egentlig?
[Modkraft] Det var ikke svært at iagttage, hvad der vejede tungest for de radikale og socialdemokraterne, når valget stod mellem surmulende højtlønnede bilpendlere fra Københavns omegn og Nordsjælland og så hensynet til miljøet og folkesundheden.
Af Knud Holt Nielsen

Styrk indsatsen for traktat-afstemning!
[Folkebevægelsen mod EU] Folkebevægelsen har fået indsamlet over 6000 underskrifter de første tre uger på kravet om folkeafstemning om eurotraktaten (finanspagten)
Af Folkebevægelsen mod EU

Rød splatklat
[Modkultur] I den nye bog »Råberober« præsenterer Anne Marie Helger de sidste skrig indenfor hendes særlige blanding af pragtkostumer og modmode.
Af Anne Marie Helger

Syriens venner
[Information] Hvis det ikke var, fordi Syrien-sagen er temmelig alvorlig ville SF-udenrigsminister Villy Søvndals begrundelser for at koble Danmark på koalitionen Syriens Venner være komiske — nu er de tragikomiske
Af Lasse Ellegaard

Regeringens 2020 plan: Grebet strammes
[Fagligt Ansvar] Regeringen er på vej med ny 2020 plan og budgetlov, som i forlængelse af finanspagten frem til 2020 vil gennemtvinge kraftige besparelser i det offentlige forbrug på omkring 3 til 4 mia. kr. svarende til mellem 6 og 8.000 stillinger årligt
Af Henrik Herløv Lund
Se hele analysen i pdf:
Regeringens kommende 2020 – Plan og budgetlov: Grebet om det offentlige budget, kommunerne – og velfærden skal strammes endnu mere end under VK

Industri-OK en ommer
[Fagligt Ansvar] JA eller NEJ: Som jeg ser det, kan anbefalingen kun blive STEM NEJ – det er en ommer!
Af Hans A. Sørensen, formand for 3F Horsens og omegn

EU og Grækenland: Blindgyden
[Information] Grækenland kun kan mindske gældsraten ved at vokse økonomisk, men netop det er totalt udelukket, når økonomien nu udsættes for massive nedskæringer på mindst 3,3 mia. euro med bl.a. afskedigelse af 150.000 offentligt ansatte og 22 pct. barbering af mindstelønnen.
Af Jørgen Steen Nielsen

Bioenergi – en falsk løsning på klimaudfordringerne
[NOAH] Når regeringen i forhandlinger om en ny energiaftale lægger så stor vægt på biomasse til el- og varmeproduktionen, overses de enorme problemer, der er med bioenergi. Bioenergi er langt fra den rene løsning på klimaudfordringen, som regeringen lægger op til. For omstillingen til fossilfri energiforsyning giver ikke en tilsvarende reduktion af CO2-udledninger.
Pressemeddelse fra NOAH
Se også
Behov for opbremsning vedrørende anvendelse af biomasse i kraftvarmesektoren

Grundlovssag om eurotraktat overvejes
[Folkebevægelsen mod EU] Grundlovens paragraf 20 skal også følges i forbindelse med finanspagten, siger Folkeafstemningskomite 2010

De svage er de nye sorte
[Information] Som læge er jeg tvunget til at være med i en klapjagt på svage og syge medborgere, fordi de er blevet udråbt som en trussel mod dansk økonomi
Af Mogens Elmer

Dansk økonomisk politik: Farvel til Keynes
[Information] Gennem mere end et halvt århundrede har skiftende danske regeringer brugt keynesianismens medicin, den ekspansive finanspolitik, som modgift mod krisetider. Finanspagten kan meget vel betyde et farvel til den politik, spår økonomer
Af Information

ACTA skal have kamp til stregen
[Information]I de kommende måneder skal EU-parlamentet tage stilling til den nye ACTA-aftale. Den kan true ytringsfriheden på nettet og skal derfor have kamp til stregen
Af Søren Søndergaard

Klimanaholdt: Tak For Ingenting!
[Modkraft] Som en af "de 37" anholdte politiet på en komplet vilkårligt grundlag afgjorde var særligt farlige, glæder jeg mig da til erstatning for den ubehagelige oplevelse, men jeg er på ingen måde tilfreds.
Af Matias Jensen

De velstillede har glemt, at velfærdsstaten er til for dem
[Information] Mens resten af verden råber slagord mod finansfyrsterne på samfundets top, sparker danskerne til de ledige på samfundets bund. Og det selv om de rige og middelklassen lukrerer allermest på den velfærdsstat, der sørger for at holde samfundet stabilt og roligt.
Af Brian Esbensen

Den fattige arbejderklasse
[Modkraft] Arbejdsmarkedet i den vestlige verden er under gevaldigt pres. For første gang i den moderne historie risikerer en generation at videregive dårligere arbejdsmarkedsvilkår til deres efterkommere, end de overtog fra deres forgængere, skriver SF’eren Tesfaye (som afslutter sin indsigtsfulde kommentar med et beskæmmende reformistisk blålys!).
Af Mattias Tesfaye

EU-medlemskab er risikabelt for Kroatien
[Folkebevægelsen mod EU] Udtalelse fra Folkebevægelsen i forbindelse med Kroatiens folkeafstemning den 22. januar

Mediejurist: ROJ-dom strider mod menneskerettighederne
[Politiken] Den kurdiske tv-station Roj TV bør kunne forvente en frifindelse i sagen om fremme af terrororganisationen PKK's virke, hvis tvisten når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Interview med medieforsker Oluf Jørgensen

Hvem sidder der bag skiltet?
[Arbejderen] I de fire højeste indkomst-grupper er beskæftigelsen faldet, men i den femte og laveste er der skabt masser af nye job. Underklassen vokser, mens den gennemsnitslige løn falder.
Af Jens Jonatan Steen

ROJ TV: Byrettens besynderlige dom
[Information] ROJ TV har nu dom for at propagandere for terror, men dommen får ingen konsekvenser udover dagbøder på til sammen 5,2 mio. kr. Hvorfor mon?
Af Lasse Ellegaard

EU-formandskab for mere union
[Folkebevægelsen mod EU] Regeringens omfattende program for EU-formandskabet bakker helhjertet op om økonomisk centralisering og ny eurotraktat og mangler ambitioner om afskaffelse af landbrugsstøtte, EU-parlamentets rejsecirkus og Rådets hemmelighedskræmmeri om regnskaber, udtaler MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU

Verdens stærkeste militære magt må opgive Irak
[Arbejderen] Sandheden er, at USA har tabt krigen til irakerne, som nægtede at lade sig undertrykke og gennem hele besættelsen gjorde modstand. Ligesom USA tabte til vietnameserne, har det nu også tabt til irakerne og er tæt ved at tabe til afghanerne.
Af Lene Juncker

Facebook og Google hjælper hævngerrige diktatorer
[Information] Nye internetteknologier, som kan genkende ansigter på fotos, bliver stadig mere udbredte. Beklageligvis har teknologiens skabere ikke gjort sig den ulejlighed at gennemtænke de etiske konsekvenser
Af Evgeny Morozov

 

Arkiv Debat 2011

_________________________

Netavisen - nyheder hvor der kæmpes

Skriv til Netavisen!