TEMA
Aktuelle temaer og baggrund


TEMA 2009:
PET-SKANDALEN

Efter 10 års stadige udsættelser udsendte PET-kommissionen i juni 2009 sin rapport om PETs virksomhed 'på det politiske område' fra 1945-1989 i 15 bind. Den fortæller ikke sandheden om hverken PET's omfattende politiske overvågning, især af kommunister, venstrekræfter og folkelige bevægelser - eller om de skiftende regeringspolitikere, der har haft ansvaret for det politiske politi. På nogle punkter løftes en flig af sløret, men generelt er der tale om hvidvaskning, skønmaling, fortielser og udeladelser


PET-kommissionens hjemmeside

med de 15 bind, som kan læses i pdf

Loven om PET-undersøgelsen (1999)

PET-kommissionens fødsel og forløb
Tidslinje - Jyllandsposten

APK: Hvidvaskende PET-rapport offentliggøres efter 10 år
Det har taget over 10 år at udgive PET-rapporten, der er blevet på 4.600 sider, som skal hvidvaske både PET og politikere.


Opdateres løbende i de forskellige rubrikker

INDHOLD

1. Kommentarer fra APK


2. Kommentarer fra andre overvågede
NYT 21.08.09

3. Presselinks omk. rapporten


4. Borgelige kommentarer

5. Presselinks: PET af i dag

1. Kommentarer APK

PET-rapporten: 4600 siders hvidvaskning
Det har taget PET-kommissionen over 10 år at udsende sin rappor om PETs virksomhed 1945-1989 under den såkaldt kolde krig. Rapporten  er blevet på 4600 sider, som skal hvidvaske både PET og politikere.
Af Kommunistisk Politik
Kommunistisk Politik 14, 2009

PET-spionerne løj og bedrog
[Netavisen] 4600 tættrykte sider, 10 års arbejde i den parlamentariske PET-kommission, en udgift på 70 mill. kr., ingen 'røde spioner' afsløret og lutter begejstring for det danske politiske politi (PET eller Politiets Efterretnings-Tjeneste). Der er ikke noget at komme efter! Det er et kort signalement af Danmarks hidtil længst siddende og dyreste kommission.
Af Frede Klitgård

Intet belæg for konklusioner om PET og DKP/ML
I Arbejderen drages en række forkerte konklusioner vedr. PETs rolle i forhold til det revolutionære DKP/ML.
Af Klaus Riis

PET-skandale: Hvidvaskning og forsætlig arkivdestruktion
PET-kommissionens rapport behandler i et af bindene overvågningen af, hvad den kalder ’den antiimperialistiske venstrefløj’ indtil 1989. Blandt de partier og organisationer, PET prioriterede højt, var DKP/ML (Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister) DKP/MLs daværende formand Klaus Riis om rapportens behandling af PET og DKP/ML

Økonomisk erstatning til overvågede i Norge
Det norske modstykke til Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark hedder officielt 'Overvåkningspolitiet' (OP). De to tjenester har i en længere årrække haft de samme opgaver og har foretaget ulovlige registreringer af politisk aktive borgere af mange forskellige afskygninger - med kommunister, faglige tillidsfolk, pacifister, modstandsfolk og medlemmer af solidaritetsforeninger i spidsen.
Af Frede Klitgård

Før rapportens offentliggørelse og omkring kommissionens nedsættelse

Den angrende terrorist – eller  PETs nyttigste idiot
Blekingegade-sagen skulle demonteres, før kommissionens rapport blev færdiggjort. Sagen er benyttet som et led i propagandaen for hvidvaskning af PET 
Af Klaus Riis, redaktør af Kommunistisk Politik (Marts 2009)

PET-skandalen: Ejendomsrettens spioner
Skandalerne omkring efterretningstjenesternes virksomhed gentages med noget, der næsten ligner lovmæssigheder, i form af afsløringer af denne "stat i staten" – den hemmelige kerne i det kapitalistiske voldsapparat: militær og politi, FET og PET – med års eller årtiers mellemrum.
Kommentar før kommissionsnedsættelsen
Af Klaus Riis, redaktør af Kommunistisk Politik (1998)

Politisk mord må opklares
Da PET-skandalen begyndte at rulle krævede Kommunistisk Politik, at bombemordet på IS'eren Henrik Christensen i Søllerødgade i 1992 blev sat øverst på undersøgelsens dagsorden
Kommunistisk Politik 5, 1998

2. Kommentarer fra andre overvågede

Det glade anarki - og statens provokationer NY
[Netavisen - link 24.08.09] Fred.dk  
PET overvejede selv at smide med bomber, for at se anarkisternes reaktion.  
Af Tom Vilmer Paamand

PET-registrede kræver norske tilstande
[Netavisen - link 18.08.09] Arbejderen
Tre stole reserveret til PET stod tomme - mens overvågede på skift indtog panelets stole ved gårsdagens høring om PET-rapporten

Justitsministre bør stilles for Rigsretten
[Netavisen - link 18.08.09] Altinget
PET: Der bør rejses rigsretssag mod tidligere justitsministre, der tillod PET at registrere danske statsborgere i større omfang end oplyst. Det mener tidl. MF.

PET kontra AUTONOME - historien om en retssag NY
[Netavisen - link 22.08.09] Indymedia.dk
En af de sager PET-kommissionens rapport ikke nævnte med ét ord Dette er historien om det hemmelige samarbejde mellem PET, konservative toppolitikere (Hagen Hagensen, Ninn Hansen, Stig Møller) og føjelige dommere (byretsdommerne Claus Larsen, Lyngesen, m.fl.).  Politikere og dommere dækkede over PETs overvågning af nogle venstreradikale grupper i perioden august 1986 til oktober 1987. Efter sagens afslutning blev de enige om, ikke at informere gruppernes medlemmer herom.

PET's krig mod fredsfolk
[Netavisen - link 16.08.09] Arbejderen
PET blev brugt til at bekæmpe fredsbevægelsen under Vietnam-krigen, bl.a. Vietnam-bevægelsen og Russel-tribunalet. Det skete blandt andet på ordre fra USA.

Justitsminister - uden justits
[Netavisen - link 14.07.09] Jyllandsposten
Jens-Peter Bonde, medlem af Europa-Parlamentet fra 1979 til 2008, blev aflyttet af PET. Nu forlanger han ren besked.
Af Jens Peter Bonde

ICC: Vi er stadig forfulgt af efterretningstjenester
[Netavisen - link 06.07.09] KNR
Efterretningstjeneste PET's overvågning inuitorganisationen ICC var slem under den kolde krig. Men det er meget værre i dag, mener formanden for ICC Grønland, Aqqaluk Lynge, som kalder overvågningen "krænkende".

PET frifundet?
[Netavisen - link 03.07.09] nordjyske.dk
'PET-kommissionen frikender PET'. Sådan lød mange af overskrifterne, efter at PET-kommissionen forleden udgav sin beretning om PETs arbejde under den kolde krig.
Af Per Clausen, folketingsmedlem, Enhedslisten

Vi fik aldrig penge af russerne
[Netavisen - link 03.07.09] JyllandsPosten
Martin Kryhl Jensen, historiker, Center for Koldkrigsforskning, hævder at Folkebevægelsen mod EU fik penge fra russerne. Det er simpelthen løgn.
Af Sven Skovmand

Det slog klik for PET
[Netavisen - link 30.06.09] JyllandsPosten
For mig er der ingen tvivl om, at PET ikke blot klart overskred lovgivningen, men at det skete med de ansvarlige ministres vidende. Og de blev dækket af folketingsflertallet.
Af Ib Christensen, fhv. MF Retsforbundet og fhv.MEP, Folkebevægelsen mod EU

PET frygtede PROSA
I 80’erne blev PROSA nøje gransket af PET, som mente, at fagforbundet ville blive en afgørende magtfaktor i samfundet. Det fremgår af PET-kommissionens rapport
Af Prosa

PET-kommissionen giver ikke svar
På trods af en længere, men upræcis, gemmegang af anti-apartheid bevægelsens aktiviteter fra starten af 60erne og frem til begyndelsen af 90erne, lykkes det ikke at få frem hvorfor denne massive overvågning skete i det omfang som PET-kommissionens beretning kan fortælle om. Her i fremgår det, at der var systematisk telefonaflytning af personer der var aktive i Landskomiteen Sydafrika-Aktion og Sydafrika komiteerne
Af Afrika Kontakt

Pet kommissionen og fredsbevægelserne
Rapporten må som helhed vurderes som en accept og frikendelse af de forskellige regeringer og de embedsmænd der anvendte mere tid på at overvåge og chikanere deres politiske modstandere end de forsvarede demokratiet - for der er intet der tyder på at de danske efterretningstjenesters overvågning er stoppet i mellemtiden.
Af Holger Terp, Redaktør af Fredsakademiet

Udemokratisk at overvåge Folkebevægelsen mod EU
PET har overvåget Folkebevægelsen mod EU. Det fremgår af den såkaldte PET-rapport.
Af Folkebevægelsen mod EU

En forbryder sletter sit spor?
Der er noget forstemmende ved at læse de mange siders PET-vurderinger af venstrefløjen, som refereres i PET-kommissionens beretning om perioden 1945-89.
Af Søren Søndergaard, medlem af EU-Parlamentet, Folkebevægelsen mod EU, tidligere ledende medlem af SAP i 1980'erne

Dybt betænkelig redegørelse
Mindst 20 gange har skiftende justitsministre garanteret Folketinget, at registreringsforbuddet fra 1968 stadig var i kraft, og at Wamberg-udvalget kontrollerede, at det faktisk blev overholdt. Nu ved vi, at det var løgn, skriver Preben Wilhjelm.
Af Preben Wilhjelm, tidligere folketingsmedlem, Frederiksberg

PET-komité graver dybere i kommissionsrapport
Netavisen - link 26.06.09] Arbejderen
Der bliver seminar om PET-kommissionens rapport mandag den 17. august. Her får de overvågede mulighed for at komme til orde

Søndergaard: PET-rapport er værre end forventet
[Netavisen - link 25.06.09] Politiken
Det var ikke bare PET, men også regeringsledere der førte Folketinget og befolkningen bag lyset. Det overrasker Søren Søndergaard.


3. Presselinks

PET så kommunistisk "kup" i SiD
[Netavisen - link 18.08.09] JP
Politiets Efterretningstjenste (PET) mente, at kommunisterne i 1979 stod bag valget af Hardy Hansen som formand for landets daværende største fagforbund, SiD.

PET - AIC - Spioner på arbejdet
[Netavisen - link 18.08.09] Arbejderen
Arbejdsdelingen mellem PET og den socialdemokratiske Informations-Central AIC sikrede en systematisk registrering af kommunisterne på arbejdspladserne

PET frygtede slumstormer-invasion på Strandvejen
[Netavisen - link 06.08.09] SN
Politiets Efterretningstjeneste(PET) og betjentene i Helsingør Politi var ved indgangen til 1970erne stærkt bekymrede over tidens mange forskellige nye strømninger. Det gjaldt i særlig grad den såkaldte slumstormerbevægelser, som senere i 1980erne gled over i BZ-bevægelsen. Det fremgår af PET-kommissionens beretnings afsnit om slumstormer og BZ-bevægelse 1969 til 1989.

PET videregav fortrolige oplysninger
[Netavisen - link 14.07.09] Kristeligt Dagblad
En fortrolig PET-rapport er blevet fundet i arkivet hos Socialdemokratiets koldkrigs-organisation, AIC. Fundet rejser tvivl om PET-kommissionens rapport

PET fandt ingen beviser på, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent
[Netavisen - link 08.07.09] Information
Selv om Jørgen Dragsdahl blev både aflyttet og overvåget i mere end to år, fandt PET ikke bevis for nogen agentvirksomhed for USSR, således som Jyllands-Posten og professor Bent Jensen har anklaget den tidligere Informations-journalist for

PET overvågede fiskerikonflikt i 1978
[Netavisen - link 06.07.09] P4 Bornholm
Både Politiets og Forsvarets Efterretningstjeneste fulgte nøje fiskeriblokaderne i 1978.

PET undersøgte øens arbejderbevægelse
[Netavisen - link 03.07.09] DR Bornholm
Efterretningstjenesten rettede blikket mod den bornholmske arbejderbevægelse i årene 1945 til 1989.

PET aflyttede Amdis bil
[Netavisen - link 03.07.09] Dagbladet Holstebro-Struer
Gennem syv år mistænkte PET skolesamfundet Tvind for at have kontakter til og samarbejde med terrorister.

PET havde superkilde på Fyn
[Netavisen - link 02.07.09] Fyens Stifttidende
Et sted på Fyn sidder en person, som har leveret et omfattende materiale til PET, som betød at et stort antal borgere blev registreret hos efterretningstjenesten i 80erne.

PET hyrede Gestapo-folk til kommunist-overvågning
[Netavisen - link 01.07.09] Information
Danske efterretningstjenester betalte efter besættelsen gamle nazister for at fortsætte krigstidens klapjagt på kommunister

PET tippede journalister
[Netavisen - link 01.07.09] Arbejderen
PET videregav hemmelige oplysninger til pressen for skabe dårlig omtale af Verdensfredskongressen i 1986. Det fremgår af PET-kommissionens rapport om PET's virke under den kolde krig

PET makulerede papirer om hemmelig agent
[Netavisen - link 01.07.09] Information
En stor del af PET's materiale om den civile agent Anders Nørgaard, der under kodenavnet 'Zeus' blev sendt ind i Socialistisk Arbejderparti for at registrere medlemmerne, blev makuleret. PET-Kommissionen fik dem ikke at se

Over 300 registreret af PET på et enkelt værft
[Netavisen - link 29.06.09] sn.dk
Hvor massiv PETs registrering af kæmpende arbejdere var, fremgår f.eks. af at Helsingør Politi i sommeren og efteråret 1957 gennemgik samtlige ansatte på Helsingør Skibsværft med en tættekam - uden der var optræk til nogen arbejdskonflikt. Resultatet af arbejdet blev en 80 sider lang rapport med navne på 321 formodede kommunister og kommunist-sympatisører.

Tre studerende rokker ved PET-kommissionen
[Netavisen - link 29.06.09] Kristeligt Dagblad
Tre historiestuderende fandt en fortrolig PET-rapport, der nu skaber tvivl om en af PET-kommissionens konklusioner

PET lækkede politiske oplysninger
Netavisen - link 28.06.09] Politiken
Rapport afslører, at Politiets Efterretningstjeneste videregav fortrolige informationer om menige folketingsmedlemmer.

Arkiv pist væk
[Netavisen - link 26.06.09] Information
Knud Thestrup: Sikke hvidvask man kan få for 70 millioner kroner. Og slet ingen plet på PET.

PET bag ulovlig ransagning hos nazister
[Netavisen - link 26.06.09] Politiken
I Per Larsens tid som chef i PET blev nazistisk forlag tappet for oplysninger, selv om det burde have været godkendt af en dommer.

Wilhjelm: Det er ren råddenskab
[Netavisen - link 25.06.09] Information
Vi blev hele tiden aflyttet og overvåget, fortæller det tidligere VS-medlem Preben Wilhjelm. Han er ikke imponeret over PET-kommissionens redegørelse.

Registrerede danskere skal have adgang til PET´s arkiv
[Netavisen - link 25.06.09] Politiken
De titusindvis af danskere, der blev registreret af Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra 1950 til Murens fald i 1989, fordi de var politisk aktive eller under mistanke for "undergravende virksomhed mod den danske stat", skal have mulighed for at se deres regeristrering mener en samlet opposition. Men åbenbart ikke frem til idag.

Nato krævede ulovlig politisk registrering
[Netavisen - link 25.06.09] Politiken
Det var "forsvarsalliancen" Nato, der i et fortroligt dokument krævede registre over politisk aktive. Standarderne, der blev defineret i 1955, blev først erstattet i 2002, skriver Ekstra Bladet.

Brian Mikkelsen fik rejse betalt af Sydafrikas apartheid-styre
[Netavisen - link 25.06.09] Ulandsnyt
Lars Løkke drog til Afghanistan med penge til islamister. Justitsminister Brian Mikkelsen (K) deltog i 1988 på en rejse til det raceopdelte Sydafrika, hvor rejse og ophold på luksushotel for Mikkelsen og 2 andre medlemmer af Konservativ Ungdom blev betalt af det sydafrikanske apartheidstyre

Ekspert: Vi har ikke fået sandhed
[Netavisen - link 24.06.09] TV2
"Vi har ikke fået den fulde sandhed om PET's arbejde at vide," siger Hans Davidsen-Nielsen, der er sikkerheds­redaktør på Politiken. Han undrer sig især over, at PET-kom­missionen i sin rapport afviser, at PET's register blev videregivet til USA

PET og den antiimperialistiske venstrefløj 1945-89
[Netavisen - link 24.06.09] Berlingske Tidende
DOKUMENTATION: Læs her uddrag af af PET-kommisionens baggrund og konklusioner vedrørende Den antiimperialistiske venstrefløj 1945-89

Amatørfotoet, der førte til PET-Kommissionen
[Netavisen - link 24.06.09] Information
Tv-journalisten Miki Mistrati havde et gammelt amatørfoto med i inderlommen, da han i 1987 opsøgte den tidligere civile PET-agent Anders Nørgaard. Fotoet viser PET-agenten som deltager på en trotskistisk sommerlejr på Samsø

4. Borgerlige kommentarer

Debat: Handler PET kommisionen på systemets præmisser?
[Netavisen - link18.08.09] DR
Hør debatten mellem advokat Bjørn Elmquist og medlem af PET-Kommissionen Ditlev Tamm.

Opinion: Mikrofonholderi NY
[Netavisen - link18.08.09] Berlingske Tidende
Hans Davidsen Nielsen: Det er mig ubegribeligt, hvorfor kommissionen har forholdt sig så ukritisk til nøglepersoner i PET og tilsidesat den ansvarlige justitsministers dagbog og ikke mindst departementschefens forklaring.

Manglende nysgerrighed over for overvågningen af den yderste højrefløj
[Netavisen - link 30.07.09] CEPOS
PET-Kommissionens beretning viser, at truslen mod demokratiet fra den ydersted højrefløj var meget begrænset. Men beretningen tegner et interessant billede af efterretningindsats i Sønderjylland umiddelbart efter Anden Verdenskrig
Af Jacob Mchangama

Venstrefløjen har et større forklaringsproblem end PET og det politiske liv
[Netavisen - link 15.07.09] CEPOS
PET har begået visse lovbrud, og i visse dele af det politiske liv har der tilsyneladende været en tendens til at misinformere offentligheden og Folketinget om visse af PETs efterforskningsmetoder. Men det er ikke PET eller den danske stat, som har det største forklaringsproblem i forhold til respekt for demokratiske spilleregler under den Kolde Krig.
Af Jacob Mchangama

Overfladisk arbejde
[Netavisen - link 14.07.09] Jyllands-Posten
Der er ikke meget godt at sige om PET-kommissionens rapport. Der graves ikke dybt nok, og oplagt kildemateriale er bevidst eller ubevidst fravalgt.
Af Bent Jensen, professor, dr. phil. Center for Koldskrigsforskning

Leder: PET's afsløringer
[Netavisen - link 06.07.09] Jyllands-Posten
Det er artige sager, som PET-kommissionens 4.600 siders rapport giver et nådesløst indblik i. Venstrefløjens antidemokratiske udskejelser og historieløse flirt med totalitarismen under Den Kolde Krig udstilles for alverden. Man væmmes.

PET - Glemt bevidsthed eller bevidst glemsel?
[Netavisen - link 01.07.09] Brandzation.tv
Søren Steen Jespersen, en af journalisterne bag de udsendelsser, der førte til nedsættelse af PET-kommissionen kritiserer den skarpt for udeladelser

Åbn så de arkiver
[Netavisen - link 01.07.09] Information

To terrorpakker har givet efterretningstjenesterne PET og FE større beføjelser til aflytninger, overvågning og registrering uden dommerkendelser. PET-Kommissionens beretning har vist, at både det såkaldte Wamberg-udvalg, som er sat i verden for at kontrollere personregistreringer, og Folketingets kontroludvalg har været til grin. I dag har terrortruslen kujoneret meningsdannelsen. PET har aldrig haft det lettere

Den Kolde Krig bag facaden
[Netavisen - link 30.06.09] JyllandsPosten
PET-kommissionen har afsløret, at regeringen Hilmar Baunsgaard og adskillige regeringer efter den har ført befolkningen bag lyset, da de over for offentligheden i 1968 hævdede, at ingen danskere ville blive registreret alene på grundlag af lovligt politisk arbejde.

5. Presselinks: PET af i dag

PET-udvalg bliver færdig efter 12 års arbejde
[Netavisen - link 06.08.09] Politiken
Et udvalg har brugt årevis på finde på nye regler for efterretningstjenesterne. Nu skal arbejdet gøres færdigt.

Biblioteker er skeptiske ved terror-overvågning
[Netavisen - link 29.07.09] Berlingske Tidende
Bibliotekarer ser med skepsis på, at de måske skal til at tjekke borgernes identitet, hvis de benytter bibliotekernes computere.

PET skal se på samfunds­omvæltende grupperinger
[Netavisen - link 17.07.09] AOH
Det er påfaldende, at en del af de grupperinger på den yderste venstrefløj, som omtales i PET Kommissionens rapport, stadig opererer aktivt til støtte for terrororganisationer og medvirker til at radikalisere unge mennesker, eksempelvis i forbindelse med den vold, der udgår fra miljøet omkring Ungdomshuset og de autonome kredse.
Af Peter Skaarup, næstformand og retsordfører for Dansk Folkeparti

Tryghedsnarkomaniens paradoks
[Netavisen - link 10.07.09] Politiken
Velkommen til Big Mother-samfundet, hvor vi må forlade os på andres antivirus-programmer og forsvarlige omgang med vores oplysninger
Kronik af Astrid Frøssing

Retssager efter PET-registreringer
[Netavisen - link 03.07.09] nordjyske.dk
Tre aktive nordjyske VS'ere i 1980'erne rejser sag og vil - om nødvendigt - gå til Strasbourg

PET kan diktere asyldomme
[Netavisen - link 03.07.09] Arbejderen
PET og FE kan forlange, at Flygtningenævnet afviser asylansøgere og lyver om begrundelsen. Det ultimative bevis på, at uafhængigheden halter, mener Bjørn Elmquist

- End -