”Lav en Kate”: Valgløfter og sygehusnedskæringer

 

Nedskæringer på sygehusområdet fortsættes ufortrødent trods valgflæsk med milliardløfter fra begge blokke. Skal vi mon have tiltro til at Dansk Folkeparti redder velfærden - eller skal vi føle os kongelige og aflaste sygehusvæsenet og tage hjem og slappe af istedet for at fylde op på sygehusene?

 


Kate - hertuginde af Kent 9 timer efter fødslen - når hun kan kan du også!


I valgkampen var begge blokke enige om gyldne løfter om milliardhjælp til det skrantende sundhedsvæsen. Problemet med de stigende medicinudgifter skulle dækkes ind af nye milliardtilskud til området.

Ude i regionerne regner de åbenbart ikke med at dette er andet end tom valgreklame, for deres nedskæringsmaskineri kører ufortrødent videre og allerede inden den nye regering er dannet ligger beslutningerne klar. De nedskæringer der skulle undgås ved tilførsel af valgmilliarderne køres nu igennem. Bussiness as usual.

I Region Hovedstaden skal der spares ekstra 75 millioner i år, efter et nedskæringsbudget hvor der allerede er sparet 190 millioner, og yderligere 225 millioner i 2016.

I Region Midt skæres 699 millioner frem til 2019 og 777 stillinger nedlægges. Desuden mangler yderligere besparelser på 48 millioner stadig at blive fundet. Allerede inden 2016 skal de 540 millioner spares.

Politikerne ude i regionerne er fuldt ud klar over den fremtidige politiske linje bliver en fortsættelse af den gamle og de står klar til at administrere den.

”Krisen er ovre” var regeringens mantra under valgkampen, men der er ingen vaklen når det kommer til den konkrete politik – flertallet skal stadig betale den krise, der kun er i bedring for investorer og storkapital.

Dette er kommet meget konkret til udtryk med regionsrådenes beslutninger i de seneste dage.


Rammer både patienter og personale

Både i Hovedstaden og i Midt foregiver man, at når man skærer ned på administrationen kan det gøres uden at det går ud over patienterne.

”Her vil det ikke gøre ondt på patientbehandlingen”, udtaler den radikale formand for Sundhedsudvalget i region Hovedstaden.

Hun må dog indrømme at der også vil blive fyret både sygeplejersker og læger og at alle skal løbe endnu hurtigere.

Argumentet holder i det hele taget ikke. Der er ikke tale om unødvendige ledelses- og kontrolfunktioner, men om ansatte der indgår i helheden som lægesekretærer, modtagelse af patienterne, information, papirarbejde osv.

Formand for HK Kommunal Østjylland Hans-Henrik Hansen slår fast, at besparelserne også vil ramme patienterne og udtaler til TV2 Østjylland:

”HK’erne er den røde tråd i den hvide hospitalsverden, og der er ikke nogen patienter for lægerne at behandle, hvis ikke der er nogen til at koordinere og indkalde patienterne”.

I begge regioner bruger man grønthøstermetoden, så man satser på at undgå den mobilisering der kan skabes når et bestemt område rammes og konsekvenserne står tydeligt frem.

Det skete i Region Midt da akutbilerne blev truet af budgetforslaget. En stor mobilisering fik dette forslag trukket tilbage – men det var der taget højde for i budgettet, hvor der var en margin af 'ekstra' besparelser formentlig lagt ind netop til dette formål.


Vil DF holde deres sociale løfter?

Dansk Folkeparti formåede at samle stemmer på en række forskellige løfter – ikke mindst på det sociale område, hvor den tidligere regering så klart fik demonstreret sin blå og asociale politik.

DF fremstår nu som et nyt håb, men ser vi på de områder hvor DF har haft muligheden for at trække i en mere social retning er resultatet på ingen måde lovende for befolkningen.

F.eks. er DF med i forligene om de nyeste spareplaner i både Region Midt og Region Hovedstaden, som de har været det så mange gange tidligere også i kommunerne. De hylder 'ansvarligheden', det gængse argument for at svinge sparekniven ud fra påskuddet at 'gør vi det ikke er det bare nogle andre– og så bliver det endnu værre'. Resultatet på bundlinjen er accept af kommunernes og regionernes administration af rammerne og de nedskæringer regering og EU kræver.


Lav en Kate”

De sørgelige indskrænkninger på sundhedsområdet kan udlægges på mange måder. I Østjylland kunne man dagen efter offentliggørelsen af de nye sparebeslutninger høre om den nyeste trend i Aarhus. Her kan fødende kvinder hjælpe den betrængte økonomi ved at følge den britiske hertuginde af Kent, Kates strålende eksempel!

Spar penge på fødegangen og føl dig helt royal. Der er nemlig ikke længere senge til alle. ”Så tag hellere hjem i trygge rammer”, udtaler chefjordemoderen på Aarhus Universitetshospital.

Kate vendte nemlig glad hjem fra fødeafdelingen efter kun 9 timers indlæggelse. Historien melder ikke noget om hvilke faciliteter og ammehjælp der rådes over i det kongelige hjem.

Men husk - alle får et telefonnummer med hjem!


Bred kamp for sundheden

Der er i høj grad brug for en kamp der forsvarer hele sundhedsområdet og befolkningens muligheder for forebyggende sundhedsarbejde og behandling til alle.

En kampfront der også vil blive stor brug for hvis eller når en ny regering fremsætter forslag om at nedlægge regionerne og gennemføre en privatisering af sygehusene og erstatte den politiske ledelse med administrative bestyrelser, der ikke kan stilles til ansvar.

I øjeblikket har medicinalindustrien fat i den lange ende og malker sundhedsområdet for milliarder. Også dette misbrug er der i høj grad brug for at stoppe, så skattekronerne kan gå til sundhed og ikke til privat profit.

 

Læs også

Nattevagt som sygeplejerske er en pudsig størrelse
Af sygeplejerske Jonas Ørting
KPnetBlogs 24. juni 2015

En syg sundhedspolitik: Blokkene enige om valgløfter til medicinalindustrien
Netavisen 3. juni 2015

Østjylland: Store protester mod nye sundhedsnedskæringer
Netavisen 6. maj 2015

Den dyre medicin
Af sygeplejerske Jonas Ørting
KPnetBlogs 13. marts 2015

 




Dette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen samt KPnetTV -

Find KPnetBlogs
her og twitter her

Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK


- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

Netavisen 26. juni 2015