Fælles front mod nedskæringer: UddannelsesAlliancen demonstrerer 29. oktober i København og Aarhus

Regeringen retter i finanslovsforslaget grønthøster metoden mod hele uddannelsesområdet og dermed mod ungdommen. Samtidgt rammes også voksenuddannelserne. Der er lagt op til et frontalangreb med besparelser på 8,7 milliarder.Til gengæld bliver de nu mødt af en samlet front af uddannelsessøgende og deres organisationer – fra erhvervsskoler til de videregående uddannelser.

Rådhuspladsen København og Rådhuspladsen Aarhus kl. 16

De næste fire år skal hver uddannelsesinstitution spare 2 procent om året, hvilket betyder, at uddannelsesområdet skal skæres med 8,7 milliarder kr. Heraf skal de 3,3 millioner findes indenfor de videregående uddannelser.

De øvrige 5,4 milliarder skal tages fra erhvervsskoler tekniske skoler, landbrugsskoler, produktionsskoler, arbejdsmarkedsuddannelser (AMU), voksenuddannelse (VUC) mm.

Nedskæringerne vil betyde lukning af uddannelseslinjer og uddannelser, særligt i ‘udkantsområderne’, dårligere støtte til den enkelte elev, fyringer af lærere og generelle forringelser på kvaliteten.

Regeringen har udset sig uddannelsesområdet som det de håbede var et let offer for forringelser. Det stod klart, da uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), hængte de unge ud som forkælede og priviligerede, da han ved lanceringen af de nye forringelser kaldte uddannelserne for så “kornfede”, at de sagtens kunne spare på budgetterne. Her måtte der kunne skæres uden at fremkalde modstand eller solidaritet fra andre ramte grupper.

Ellen Trane Nørby benyttede sig af på samme splittelsestaktik, da hun om de uddannelsessteder der ville blive ramt udtalte:

“Jeg tror, de alle sammen vil være glade for, at vi udviser samfundssind”.

Der er dog ikke meget samfundssind ved at forringe ungdommens fremtidsudsigter.

Regeringen fastholder, at der sagtens kan spares 2 % overalt uden konsekvenser, hvad der åbenlyst er noget vrøvl.

D. 6. oktober var regeringen kaldt i samråd, hvor de to ministre skulle svare på hvordan besparelserne kan gennemføres, deres konsekvenser og hvilke institutioner der er så ‘kornfede’, at de sagtens kan stramme op.

Ministrene havde ikke overraskende ingen reelle svar. Kun floskler som at ‘buraukratiet kunne afskaffes’, ‘de studerende blive mere effektive’ og lignende.

I valgkampen havde Venstre lovet at rulle Fremdriftsreformen tilbage, men er nu enige med den tidligere regering om at lægge forøget pres på de studerende.

”Jeg deler den tidligere SR-regerings politik om kvalitet, hurtigt igennem samt beskæftigelse. Et aspekt i kvalitetsdelen handler jo også om, at de studerende skal nå sit potentiale inden for afmålt tid. Det er fremdriftsreform på den fornuftige måde”, sagde Lunde Larsen.

Fælles kamp – demonstration 29. oktober

Frontalangreb på hele den uddannelsessøgende ungdom har medført en modreaktion, hvor en bred alliance er ved at blive bygget op.

Den spænder over unge på Erhvervsskolernes Elevorganisation, 3F Ungdom, Metal Ungdom, LO Ungdom, HK Ungdom, DGS, til magistre, socialpædagoger, lærerstuderende og mange flere grupper og deres organisationer.

Læs mere om demonstrationerne i København og Aarhus her

Læs mere om UddannelsesAlliancen her

Læs også

Regeringen fastlåser de unge: Lader gymnasierne betale for erhvervsskole’reformen’
Netavisen 7. oktober 2015

Arbejdsgiver-regeringens finanslovudkast: En plan for et dårligere Danmark
KPnet 30. september 2015

Arbejdsgivernes og storlandbrugets regering: De første 8 uger
KPnet 4. september 2015

 

 

KPnet 9. oktober 2015

.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater