Ordbog for partiledere: Sådan bortforklares vælgerbedrag

Dagpengekommissionen har fremlagt deres forslag, og nu skal det helst gå hurtigt med det store brede forlig, før protesterne kan nå at samle sig. I den forbindelse kan man iagttage partiledere fra S, V, SF og DF overgå hinanden i løgne, fiflerier og bortforklaringer på brudte valgløfter.

 

Vi kan starte med Venstre og Socialdemokraterne, der op til Folketingsvalget erklærede for åben skærm:

– Vi skal lave en dagpengereform sammen og vi lover, at der ikke skæres på dagpengene.

Er indførelse af karensdage, der skærer dagpengene med 3,4 % ikke en beskæring? Eller den nedsatte sats for dimittender? Nu må de to partier bestemt være imod disse forslag.

Sjovt nok ikke. Det er interessant at studere deres krumspring og være på vagt næste gang der udstedes løfter.

Henrik Sass Larsen (S) afviser at der skæres i dagpengene:

– Det er det jo ikke, hvis man beholder pengene internt i systemet. Så går det vel O-P – op, tænker jeg.

I følge Sass Larsen er løftet ”ingen nedskæring af dagpengene” overholdt, når bare den samlede udgift til dagpenge ikke er skåret ned. Vupti!

Men det føles nok anderledes for den arbejdsløse.

Arbejdsgiverminister Jørn Neergaard Larsen (V) har valgt en lignende fortolkning af virkeligheden:

– Jeg har ikke set i rapporten, at der er forslag om at skære i dagpengesatsen. Og det var det, der blev diskuteret i valgkampen.

Når bare man kalder det karensdage, hvor den arbejdsløse får 0 kr, pr. dag, er dagpengesatsen jo ikke berørt – den er kun i praksis blevet 3,4 % lavere.

Selvom Dansk Folkeparti oprindeligt stod som forslagsstiller bag halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af kravet til optjening af arbejdstimer før ny dagpengeret, lykkedes det med mediernes og SF’s hjælp for Kristian Thulesen Dahl at fremstille sig selv som de arbejdsløses frelser.

I maj 2015 indgik SF og DF en ‘forpligtende aftale’, der skulle gælde uanset hvem der vandt valget. De to partier ville de ikke støtte en ny dagpengeaftale medmindre den indeholdt en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder – ”eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne”.

Pia Olsen Dyhr sagde dengang:

– Det man skal forstå af denne her aftale er, at vi forpligter os på to ting. Et, at skaffe flere penge til dagpengesystemet, to, at halvere genoptjeningskravet. (JyllandsPosten)

Nu lader det til at ”noget der er bedre” har vide grænser.

Pia Olsen Dyhr siger:

– Der er også positive takter i forhold til genoptjeningen, og man gør det mere fleksibelt og belønner de folk, der kan tage et vikariat eller småjob. Det er gode elementer. (Bornholms Tidende).

Det oprindelige krav om halvering af genoptjeningsperioden hører vi intet om.

Kristian Thulesen Dahl har en kreativ udlægning klar, der gør det nuværende udspil uden halvering af optjeningskravet ”bedre”:

– Det afgørende for os er, om det også for arbejdsmarkedets parter – altså fagbevægelsen – bliver set som en bedre løsning, at man laver den her model for genoptjening, siger Kristian Thulesen Dahl.

– Hvis man vurderer, at det kan være en bedre måde at håndtere det på, er det jo det, vi skal gå efter. Når det kan være bedre, er det fordi, at det i højere grad kan sikre, at ledige kan få en ordentlig motivation til at tage nogle job, selvom de er af kortere varighed, sæsonarbejde eller måske på et lavere lønniveau, siger han. (DR)

Men det at de nye dagpengeregler vil være bedre for arbejdsgiverne, der vinder, når de arbejdsløse presses til at tage arbejde på ‘et lavere lønniveau’, eller bedre fordi fagtoppen sad med ved bordet er næppe en forbedring for en enste arbejdsløs.

Medierne hjælper godt på vej i hele denne røgslørsmanøvre. I de seneste dage har de fleste dagblade omtalt SF’s og DF’s ‘forpligtende løfter’ udelukkende som et løfte om at skaffe flere penge til dagpengesystemet. Og det skal der nok komme i hele denne studehandel, der går ud på at skabe en bred politisk enhed om at forringe forholdene for de arbejdsløse og presse hele arbejdsmarkedet til løndumping.

Det må slås fast, at politikere må bedømmes på deres handlinger, ikke deres ord.

Se vildledende løfte-video her

DF og SF indgår aftale om dagpenge

DR 30. maj 2015

Se også

Dagpengeudspil er social dumping
KPnet 20. oktober 2015

Dagpengeudspil: Grimt angreb på arbejdsløse og arbejdende
KPnet 19. oktober 2015

 

 

 

KPnet 20. oktober 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater