Politivold under anklage

Der er mange beretninger om politivold under rydningen af Ungdomshuset og de efterfølgende dages protester og uroligheder. De færreste undersøges eller når videre. Statens voldsapparat slipper af sted med meget.

Nørrebrogade 1. marts 2007

Det seneste politioplyste tal på anholdte i forbindelse med kampen om Jagtvej 69 er ikke mindre end 852 personer (17. marts). Flere hundrede blev varetægtsfængslet, heraf mange mindreårige. Mere end 50 er stadig fængslede.

Meget få af historierne om politivold på gaden eller efter arrestationer bliver undersøgt og endnu færre fører til anklager. Politiet har modtaget omkring 20 klager, hvoraf nogle bliver videresendt til statsadvokaten. Han har nu tilsyneladende besluttet at undersøge i al fald to konkrete sager. I går meddelte han, at han vil gå ind i sagen om et 17-årig, som blev anholdt og gennembanket af civilt politi den 1. marts, samme dag som Ungdomshuset blev ryddet. Sagen er bragt frem af dagbladet Politiken.

Tidligere har statsadvokaten sagt, at han vil også undersøge sagen om to unge mænd, der blev anholdt den 8. marts på Købmagergade i København som del af en større gruppe, som var på vej ud for at få en øl, efter at de havde deltaget i en fredelig demonstration til støtte for Ungdomshuset. Denne episode blev optaget med mobilkamera og havde mange vidner og er blevet temmelig omfattende dokumenteret på TV.

Det er imidlertid ofte vanskeligt at dokumentere politivold. Ikke alt bliver filmet. Ikke alle vover sig frem med kritik af deres behandling af frygt for konsekvenserne. Der er alt for mange eksempler på, at spinkle splejser er blevet dømt for at overfalde tre eller flere granvoksne politifolk på een gang.

I det nye tilfælde, som statsadvokaten nu tager op, har ofret, den 17-årige efterskoleelev Henrik Poulsen, der blev gennembanket af civilklædte betjente og truet med at blive kørt ‘i mosen’ på sin 17 års fødselsdag, overvundet sine betænkeligheder og er stået frem i en artikel i Politiken med anklagerne. Hans historie, som han få dage efter begivenhederne anonymt under navnet Alex fortalte til DKU’s blad Fremad, har længe cirkuleret på nettet og blev trykt i det seneste nummer af Kommunistisk Politik.

Se historien her
Tillykke med dagen! En personlig beretning fra 1. marts 2007

Men Politiken har gravet en række nye detaljer frem. Blandt andet har avisen fundet frem til videofotografen Anders Pedersen, der overværede arrestationen:
” Han ser bilen komme kørende alt for hurtigt fra Købmagergade og følge efter en ung fyr. Men i tumulten får han ikke optaget klare billeder af anholdelsen, som foregår tredive meter væk.
På lydsiden af båndet kan man dog høre håndgemæng og bange råb fra Henrik Poulsen.
Det er, imens bilen er på vej væk, at en anden aktivist på stedet – Kasper, som ikke vil have sit efternavn frem – noterer bilens registreringsnummer. Politiet har senere bekræftet over for Politiken, at registreringsnummeret tilhører en Ford Mondeo fra Rigspolitiet.”

Politiken-journalisten har også læst journalen fra Herlev Hospital, hvor Henrik opholdt sig på skadestuen det meste af næste dag, efter at han var blevet løsladt, stadig anklaget for hærværk:

– Af skadejournalen fra Herlev Hospital fremgår det, at han har en blodudtrædning ved højre tinding og er øm ved berøring i begge tindinger. Der er et sår på hans næseryg, og næsen er hævet. Han er øm i den øvre ryg, og han har fået et sår på højre skulder gennem tøjet.
»Den 01.03.07 slået i ansigt og ryg, angiveligt med knippel«, står der som forklaring på skaderne, øverst på skadeanmeldelsen fra skadestuen.”

Politikens historie

17-årig anklager politiet for vold efter Nørrebro-uro

Se også
Statsadvokat undersøger politivold mod teenager
Politiken 25.03.2007

Fysisk vold og grov psykisk terror: Der var system i det, fra om morgenen dag 1. Det var ikke tilfældige og uheldige episoder af et overtræt og overbelastet politikorps. Ikke mindst teenagere blev udsat for volden, viser det sig.

Bagefter fik betjentene tilbudt akut psykologhjælp. De mishandlede og fængslede børn kan se frem til straffen.

Netavisen 26. marts 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater