Det officielle Danmark på fejlkurs: Tortur, terrorlove og støtte til nazi

Folkebevægelsen mod Nazisme:
Landsmøde 2004

Det årlige landsmøde i Folkebevægelsen mod Nazisme (FMN) blev afholdt lørdag den 12. juni i Aktive Modstandsfolks lokaler på Nygårdsvej i København.
Landsmødet gav udtryk for en stærk protest mod den reaktionære kurs, det officielle Danmark fører på en lang række områder.


Ebbe Riis Klausen, formand for FMN

Efter velkomsten til de fremmødte fra FMNs formand Ebbe Riis Klausen aflagde Frede Klitgård, modstandsmand og redaktør af FMNs og Aktive Modstandsfolks fælles blad Håndslag beretning om foreningens aktiviteter på hovedbestyrelsens vegne.

Beretningen introducerede også en række udtalelser, som efterfølgende blev vedtaget enstemmigt med enkelte ændringer.

Tortur og løgn er krigens følgesvend

FMN har hele tiden afvist den danske krigsdeltagelse i den amerikanske terrorkrig og angrebskrigen mod Irak.

I udtalelsen Tortur kan ikke gradbøjes fastslår FMN, at tortur og løgn er angrebskrigens følgesvend. Afsløringerne af den systematiske tortur, som krigskoalitionens førende magt USA har anvendt i Irak og andre steder, falder direkte tilbage på de partier og folketingsmedlemmer, som har kastet Danmark ud i krigseventyret i Irak, understreger FMN.

FMN opfordrer alle krigsmodstandere til at slutte op om kravet om at Danmark skal afslutte sin krigsdeltagelse og trække alle tropper hjem.

Landsmødet tilsluttede sig også sluterklæringen fra den første internationale konference i solidaritet med den irakiske modstand, der blev afholdt i Paris i maj måned.

Ny reaktionær ‘terrorlovgivning’ på vej

Den såkaldte ‘terrorpakke’, som blev vedtaget i Danmark i foråret 2002 (efter beslutning i EU), skal nu følges op af nye skærpede bestemmelser bl.a. for overvågning. Justitsminister Lene Espersen er ved at forberede en ny terrorpakke, som efter planen skal vedtages af folketinget i marts 2005.

FMN fordømmer i udtalelsen ‘Ny terrorpakke truer demokratiet’ på det skarpeste denne reaktionære plan, som ‘ kun tjener ét formål, nemlig at baste og binde befolkningen til beslutninger, som regering og Folketing måtte vedtage om at skabe et lukket og udemokratisk samfund’.

FMN opfordrer alle demokratiske kræfter om at finde sammen for at hindre vedtagelsen af denne lov.

Det officielle Danmark støtter nazi

FMN har i sin virksomhed utrættelig fremhævet, at nazismens nederlag i 2. verdenskrig rent faktisk har ført til en international lovgivning med forbud mod nazistiske organisationer og propagandavirksomhed, der til dels er udtrykt i FN-resolutioner.

Modstandsmanden Frede Klitgård
redaktør af Håndslag (arkivbillede)

Danmark har tilsluttet sig disse bestemmelser, og forbød og opløste efter krigen nazipartiet DNSAP. Dettes erklærede efterfølger – Jonni Hansens DNSB – har derimod nydt det officielle Danmarks gavmilde bevågenhed med over en halv million støttekroner til en naziradio, der bl.a. underholder med oplæsning fra Hitlers ‘Mein Kampf’.

FMN har igen og igen over for skiftende regeringer krævet, at naziradioen i Greve blev lukket. Hårdt presset af den antinazistiske opinion har den nuværende kulturminister Brian Mikkelsen gennemført nogle ændringer i tilskuddene til lokalradioer, der som konsekvens har at den direkte økonomiske støtte til naziradioen bortfalder. Men naziradioen lukker ikke. Den har tilmed ansøgt om udvidet sendetid.

I udtalelsen Nej til mere naziradio kræver FMN, at der gribes ind mod naziradioen for at ‘forhindre dens udbredelse af forbudt nazi-propaganda’.

Antinazistiske organisationer fratages offentlig støtte

FMN påpeger samtidig, at den offentlige støtte til organisationer med udspring i modstandsbevægelsen mod nazismen under besættelsen og nye antifascistiske organisationer bliver nedskåret eller fjernet som led i en systematisk politik.
For andet år i træk har FMN fået afslag på sin ansøgning om bevilliger til sin virksomhed fra tips- og lottomidlerne.

Samtidig er foreningen og bladet Håndslag blevet hårdt ramt af bortfaldet af portostøtten, som fordyrer udsendelsen af Håndslag til medlemmerne og de mange abonnenter væsentligt. Håndslag har ansøgt den særlige pulje til distributionstilskud til særlige blade om midler.

Det ligger fortsat uklart, om Håndslag vil få sådanne midler, fordi hele ordningen af EU betragtes som en ‘national støtteordning’ – og derfor først skal godkendes af EU-kommissionen!
Der er den endnu ikke blevet behandlet!

2005: 60-året for Danmarks befrielse

Folkebevægelsen mod Nazisme vil bidrage til en fremadrettet markering af 60-året for Danmarks befrielse, som en af opgaverne for arbejdet i det kommende år.

Samtidig forbereder foreningen en ny hjemmeside, der skal sikre at det meget værdifulde materiale fra Danmarks eneste regelmæssigt udkommende antinazistiske og antifascistiske tidsskrift Håndslag bliver tilgængeligt på nettet.
FMN støtter også opbygningen af en særlig antinazistisk ungdomsorganisation Ungdom mod Nazisme, som er i gang.

Endelig opsuppleredes hovedbestyrelsen på en række poster, der var på valg efter vedtægterne.

Kontakt til FMN og tidskriftet Håndslag:

Folkebevægelsen mod Nazisme
Sekretariat
c/o Frede Klitgård
Bakketoppen 21
DK-3450 Allerød
Telefon 48 14 29 72

Email: fmn@post.cybercity.dk

Netavisen 13. juni 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater