Fascisme og G8-topmødet i Genova

Hovedbestyrelsen i Folkebevægelsen mod Nazisme har på sit møde den 11. august diskuteret fascismens fremtrængen i Italien med Berlusconi-regeringen og i forbindelse med G8-topmødet i Genova.
FMN udtaler:

Fascismen er på fremmarch på de bonede gulve i regeringsbygningerne. Den ny italienske regering under mediemogulen og Italiens rigeste mand Berlusconi, der i kraft af sin kontrol over medierne og sine millioner har købt sig til en valgsejr, er spækket med fascister og ultrareaktionære. Der er heriblandt fire ministre med Fini i spidsen fra Forza Italia, der engang erklærede sig som Mussolinis arvtager, og fire fra Liga Nord.

Under Berlusconi og den fascistiske indenrigsminister Claudio Scajola fra Forza Italia er genoplivningen af fascismen gået stærkt. Det kom til markant og makabert udtryk under G8-topmødet i Genova d. 18.-22 juli, hvor italiensk politi skød og dræbte antiglobaliseringsdemonstranten Carlo Giuliani, sårede og gennembankede hundreder andre og terroriserede hundredvis af anholdte.

Film, fotos og vidneberetninger dokumenterer ikke bare et voldsorgie fra politiets side, men også om en voksende fascisering af det italienske politikorps, hvoraf dele føler sig i slægt med sortskjorterne. Billeder af Mussolini var at finde på politistationernes vægge, anholdte demonstranter blev tvunget til at synge fascistsange, politifolk og carabinieri råbte fascistiske slagord.

Den italienske regering har måttet indrømme ‘en overdreven brug af vold’ mod antiglobaliseringsdemonstranterne; nogle ansvarlige politichefer er blevet forflyttet, Genovas vicepolitichef er blevet tiltalt for at have sparket en forsvarsløs demonstrant i hovedet. Alligevel er kun en brøkdel af overgrebene belyst og ansvaret ikke placeret.
Folkebevægelsen mod Nazisme tilslutter sig det internationale krav om en fuldstændig og uafhængig international undersøgelse af begivenhederne i Genova.

Samtidig understreger FMN, at den italienske udvikling skal ses i sammenhæng med den voksende bølge i EU-landene, der er i færd med at bringe fascister ind i regeringskontorerne – med en Jörg Haider i Østrig, en Le Pen i Frankrig, Vlaams Blok i Belgien (hvor den flamske regionale indenrigsminister Johan Sauwens i maj blev tvunget til at gå efter at have deltaget i et nazi- og SS-møde), Den Nationale Front i England, som har anstiftet sommerens raceuroligheder i en række engelske byer, og Berlusconi og Co. i Italien.

I tilfældet Berlusconi har EU’s regeringschefer opretholdt en larmende tavshed om den fascistiske farvning af regeringen – og har tilmed skønmalet de såkaldte eksfascister som ‘overbeviste demokrater’.

FMN opfordrer til at være på vagt og gå til modstand mod den snigende og nypolerede fascisme, der trænger frem på den politiske arena i de europæiske lande med sigte mod kabinetsposterne. Politibrutaliteten i Genua mod 2-300.000 antiglobaliseringsdemonstranter er blot ét udslag af reaktionens styrkede parlamentariske positioner.

Netavisen 12. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater