Udtalelser fra Folkebevægelsen mod EUs landsmøde

25.-26. oktober 2003 i Hillerød


Folkebevægelsen vil arbejde for en tværpolitisk unionsmodstander-gruppe i EU-parlamentet

Folkebevægelsen mod EU vil bruge EU-parlamentsvalget til kampagne for folkestyre, velfærd, fred, et bedre miljø og et forpligtende internationalt samarbejde. Dette indebærer modstand mod EU-grundloven, og at vi peger på alternativer til EU.

Folkebevægelsen mod EU vil, som det er sket tidligere år i forbindelse med valg søge valgforbund med Junibevægelsen.

Efter EU-parlamentsvalget står Folkebevægelsen frit i sit valg af gruppe i EU-Parlamentet.
Det er Folkebevægelsens mål at sikre etableringen af en tværpolitisk unionsmodstander-gruppe i EU-parlamentet.


Folkebevægelsen kræver rene linier i retspolitikken!

De kommende folkeafstemninger om den EU-grundlov, der er foreslået af EUs såkaldte forfatningskonvent, drejer sig om den mest omfattende afgivelse af dansk selvbestemmelsesret og suverænitet, vi har oplevet i det danske folkestyres historie. Det gælder i særdeleshed i retspolitikken.

På denne alvorlige baggrund kræver Folkebevægelsen mod EU, at befolkningens stillingtagen til den kommende EU-grundlov finder sted på et klart og velbelyst grundlag.

For det første har regeringen fortiet over for befolkningen, hvad opgivelsen af dansk retspolitik til fordel for EU-lovgivning kommer til at betyde for dansk politi, retsvæsen, strafferet og kriminalpolitik. Disse livsvigtige dele af dansk selvbestemmelsesret sætter regeringen på ophørsudsalg uden nogen vilje til at fremlægge – endsige debattere – de indgribende følger, opgivelsen af selvbestemmelsesretten vil få for det danske samfundsliv.

For det andet har regeringen valgt at gennemføre afstemningerne netop som en udsalgs-model: Overgivelsen til EU skal ikke ske ved en folkeafstemning, der klart angiver, hvilke beslutninger vi overlader til EU. Statsministerens afstemningsplan går ud på, at Folketingets EU-flertal bemyndiges til at overgive magten til EU fra sag til sag i retspolitikken.

Folkebevægelsen udtaler sin skarpeste fordømmelse af regeringens luskerier. Regeringen misligholder både elementære demokratiske spilleregler og den danske grundlov, der som minimum kræver, at afstemningstemaet er gennemdebatteret og entydigt. Folkeafstemninger efter grundloven skal angå aktuelle vedtagelser, de kan ikke dreje sig om, hvad Folketinget senere måtte beslutte.

Regeringens fiflerier forøger EU’s demokratiske underskud!

Folkebevægelsen kræver rene linier

Vågn op LO og Poul Nyrup Rasmussen!

Tidligere statsminister og nuværende spidskandidat for Socialdemokraterne, Poul Nyrup Rasmussen, udtaler op til LOs kongres, at den tid er forbi, hvor vi selv kunne bestemme, hvor mange arbejdspladser, vi ville have, og hvornår.

Men siden hvornår, har vi selv kunne bestemme de ting? Poul Nyrup Rasmussen og hans ligesindede har forlængst gjort deres til at forære selvbestemmelsesret væk. Det er ikke nogen undskyldning for at forære endnu flere rettigheder væk. Poul Nyrup Rasmussen bruger det for, at argumentere for LO-ledelsens støtte til EU-overenskomster og -arbejdsret, som er forkert.

Folkebevægelsen er imod EUs bestræbelser på at inddrage indkomstpolitikken på unionsplan i den økonomiske styring. Vi advarer imod fælleseuropæiske overenskomster. Desuden er vi imod enhver EU-indblanding i strejke og konfliktretten. Den undergraver fuldstændigt det danske overenskomstsystem.

Vi har ikke brug for EU-minimumsaftaler på det danske arbejdsmarked. Vi har brug for en dansk fagbevægelse der tør og vil stå op imod internationale markedskræfter. Vi har brug for en fagbevægelse der lever op til sine grundprincipper, nemlig at sikre lønmodtagernes ret til indflydelse på egen løn og arbejdsforhold.

Tilskyndelsen til at organisere sig falder væk i takt med, at stadig flere områder afgøres ved direktiver, forordninger, lovgivning og domme fra EU.

Fingrene væk fra den danske models frie forhandlingsret!


Folkebevægelsen mod EU opfordrer SF til at arbejde for en national dansk kemikalepolitik

Folkebevægelsen mod EU støtter Pernille Frahms kritik af, at EU overlader det til kemiindustrien og dens lobbyister at føre miljøpolitik efter det seneste topmødes vedtagelse af en kemikaliestrategi.
Folkebevægelsens parlamentsmedlem Ole Krarup vil støtte, at sagen rejses i EU-parlamentet og overfor Kommissionen.

Men vi må desværre konstatere, at SF i sin stigende EU-begejstring nu også tilsyneladende accepterer, at regler på så vigtige områder som brug af kemikalier i fødevare og børnelegetøj udelukkende skal afgøres i EU. Det ville have klædt SF, hvis de samtidigt på deres landsmøde forlangte, at den danske regering og det danske folketing måtte indføre nationale regler som betyder, at Danmark eksempelvis kan forbyde brug af hormonforstyrrende og sundhedsskadelige kemikalier i eksempelvis legetøj.

Når EU vedtager miljøpolitik, der udelukkende sætter industriens interesser over miljøets og sundhedens, så bør det være selv et EU-lands ret, at kunne beskytte sin befolknings sundhed. Et sådan initiativ vil også være et vink med en vognstang til de øvrige EU-landes regeringer og befolkninger om, at EU-landene er inde på en forkert vej, som det er på høje tid at forlade.

Ovenstående fire udtalelser blev vedtaget på Folkebevægelsen mod EUs landsmøde i Hillerød 25.-26. oktober 2003.
Se også
EU-modstanden er klar på Liste N

Netavisen 27. oktober 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater