LO opgiver dansk OK-system til fordel for EU-hovedaftale og -arbejdsret

Folkebevægelsen mod EU:

– Et flertal LOs hovedbestyrelse vil gøre det af med grundlaget for danske lønarbejderes faglige kamp, konstaterer Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU

LOs hovedbestyrelse har godkendt LO-ledelsens forslag om, at der skal indgås en hovedaftale på europæisk plan og nedsættes en arbejdsret under EF-domstolen. Hovedprincipperne for dette vil LO efter alt at dømme have skrevet ind i EUs kommende grundlovstraktat.
Oprindeligt skulle det afgøres på LOs kongres til efteråret, men det europæiske LO, EFS, har sagen på dagsordenen, når EFS holder kongres i næste uge. Derfor søges en beslutning hastet igennem.

– En vedtagelse vil markere den endelige opgivelse det aftale-baserede overenskomstsystem, som gennem mere end hundrede år har været grundlaget for danske lønarbejderes faglige kamp. Desuden et afgørende dementi af årtiers løfter og beroligende erklæringer om at EF og EU ikke rører ved vores faglige rettigheder, udtaler Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

En lang række fagforeninger rundt om i Danmark har rejst kritisk af LOs forslag. ”Vi er ikke særlig begejstret for at få et europæisk system. Vi ser ikke det store behov for en europæisk arbejdsret” har forhandlingschefen i Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) Steen Parker for eksempel udtalt. Og ikke mindst i SiD har adskillige afdelinger krævet et forsvar for det danske aftale-system.

Netavisen 26. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater