Mindretal sagde ja i Tjekkiet og Polen trods massiv EU-støttet propaganda

– Ja-festen er en usmagelig hyldest til det demokratiske underskud, der konstant vokser i Den Europæiske Union, udtaler Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU

Lidt over 42 pct. af de tjekkiske vælgere gav i weekenden grønt lys for medlemskab af EU. Sidste weekend stemte omkring 46 pct. af de polske vælgere ja. Begge steder deltog 55-56 pct. af vælgerne. Derfor udgjorde ja-mindretallet blandt vælgerne et flertal blandt deltagerne i afstemningerne.

– De danske medier har skævvredet billedet med hæmningsløst begejstrede meldinger om massivt ja-flertal. Virkeligheden er, at der ikke har været en entydigt, klar folkelig opbakning i nogle af ansøgerlandene. Den lave valgdeltagelse afspejler bl.a. ligegyldighed, afmagt og ønske om at vise modstand gennem boycot. Det sidste har især været tilfældet i de polske landdistrikter, hvor der har været store demonstrationer af utilfredshed med regeringens aftaler med EU, udtaler Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EUs internationale udvalg.

– Det har været kendetegnende, at EU-Kommissionen og ansøgerlandenes regeringer har postet næsten ubegrænsede summer i en omfattende propaganda-offensiv, mens de EU-kritiske kræfter stort set ikke har fået den mindste smule støtte, men tværtimod er blevet udsat for undertrykkelse og fortielser. Samlet set står det klart, at når EU-landenes og ansøgerlandenes regeringsledere har ladet champagnepropper springe og viftet ivrigt med det blå-gule flag, så er det sket i en usmagelig hyldest til det demokratiske underskud, der konstant vokser i Den Europæiske Union, siger hun og gør opmærksom på, at Folkebevægelsen mod EU i maj opfordrede det danske Folketing og regeringen til at afsætte en pulje til fremme af demokratiske forhold ved de sidste folkeafstemninger i ansøgerlandene. En pulje som modstandere kunne få glæde af på lige fod med tilhængere.

Netavisen 16. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater