Stærkt stigende fødevarepriser

Priserne på basale livsfornødenheder er steget langt kraftigere end den gennemsnitlige inflation, der sidste år lå på 2,1 pct., viser de seneste forbrugerpristal: tallene fra december måned. Det rammer ikke mindst den fattigste del af befolkningen hårdt.

Det er blevet væsentligt dyrere at købe ind. Priserne på en række basale fødevarer og på drikkevarer uden alkohol stiger væsentlig kraftigere end den gennemsnitlige inflation og udhuler især den jævne befolknings økonomi. Fødevarerne er steget med 3,4 pct. i løbet af år 2001, hvor det gennemsnitlige forbrugerpristal steg med 2,1 pct.

Forbrugerpriserne på grøntsager, brød, fjerkræ, lam, sodavand samt forarbejdede kødvarer har været kraftigt for opadgående. Priserne på oksekød er ganske vist faldet som følge af kogalskab og mund- og klovsyge, men samtidig er priserne på anden kød blevet skruet kraftigt i vejret. Også kartofler og kaffe er faldet stærkt i pris – det sidste med alvorlige følger for de kaffedyrkende småproducenter og for kaffeplukkerne.

I forvejen ligger prisniveauet for fødevarer ekstremt højt i Danmark i forhold til de øvrige EU-lande som en direkte konsekvens af monopoliseringen af detailhandelen på det danske marked. De danske forbrugere betaler godt 10 pct. mere for samme fødevarer end borgere i andre EU-lande – og selvom kønt cheføkonom i Dansk Handel og Service Jan Paulsen påstår, at fødevarepriserne i virkeligheden er på vej nedad, er Forbrugerrådet af en anden mening.

Forbugerrådet fastslår, at der har været tale om urimelige prisstigninger, som viser, at konkurrencen mellem de danske detailbutikker med COOP Danmark (FDB) og Dansk Supermarked (A.P. Møller- koncernen som altdominerende) er alt for ringe. Kritikken af de høje monopolpriser har ingen effekt haft i gunstig retning, fastslår Forbrugerrådet. Snarere tværtimod. Liberaliseringen af detailhandelen har resulteret i en yderligere monopolisering til skade for forbrugerne.

De skyhøje monopolpriser på basale fødevarer betales af forbrugerne, og det er især den økonomisk svagest stillede del af befolkningen, der rammes hårdt. Børnefamilierne rammes endog hårdere som følge af de kraftige prisstigninger på daginstitutionstaksterne på godt 5,1 pct. i gennemsnit.

Netavisen 12. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater