Offentligt ansatte bliver oftere psykisk syge

Kommunistisk Politik 14, 2007

Stress og psykiske lidelser sender stadig flere danskere på pension før tid.  Men især de faggrupper der tager sig af andre mennesker, får oftere så store psykiske problemer, så de ikke er i stand til at passe et arbejde.

Det viser tal fra pensionskasser, Arbejdsmedicinsk klinik og det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø. Forskernes undersøgelser viser et klart billede af en offentlig sektor, der slider sine ansatte op inden pensionsalderen. Mens omkring 20 pct. af invalidepensionisterne blandt social og sundheds assistenter, socialrådgivere og lærere for 10 år siden blev pensioneret på en psykisk diagnose så omfatter det i dag op mod 4 ud af 10.

Ifølge Ugebrevet A4 er Socialpædagoger /Socialrådgiver samt Social og Sundhedspersonale de faggrupper der må sende den største andel af medlemmerne for tidligt på pension på grund af stress, depressioner og andre psykiske problemer.  En opgørelse der er lavet af pensionskasserne og egne beregninger.

Ser man på antal invalidepensionerede på grund af psykiske lidelser pr. 10.000 medlemmer så fremkommer følgende tal:

Socialrådgivere/Socialpædagoger (PKA)   17

Social-og sundhedspersonale (PenSam)  13

Lærernes Pension (LP)                              12

Kontorfunktionærer (PKA)                         11

Sygeplejersker (PKA)                                 09

Pædagoger (PBU)                                      09

Industriens Pension                                   09

Organisationspsykolog Joanna Wieclaw fra Arbejdsmedicinsk institut i Århus har lavet en undersøgelse der understøtter opgørelsen om at det er menneskefagene der har størst risiko for psykiske lidelser. Hun opstiller en række riskofaktorer som hver for sig og sammen kan være med til at fremme psykiske lidelser:

  • Grænseløst arbejde
  • Lav indflydelse og høje jobkrav
  • Dårlige udviklingsmuligheder
  • Lav status
  • Høje følelsesmæssige krav
  • Manglende social støtte fra kolleger og ledere
  • Ubalance mellem indsats og belønning
  • Skiftende arbejdstider
  • Vold/trusler på arbejdspladsen

Som sådan er det en understøtning af den aktuelle kamp fra social og sundhedsassistenterne side om respekt for deres arbejde med krav om højere løn og langt flere hænder og i det hele tage ordnede arbejdsforhold.   Krav der hvis de opfyldes ikke kan undgå at have afsmittende virkning på andre offentlige ansattes løn og arbejdsforhold.

Netavisen 3. juli 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater