Hel branche dikteres lønnedgang

Truslen om udflagning, lukning eller massefyringer er kommet på mode i det danske erhvervsliv, hvilket kartonnagebranchen nu har fået at mærke. Den danske tekstilindustri har flyttet produktionen østpå, slagterier har truet med og realiseret en vis udflagning, LEGO rykker til Asien, men for første gang bliver en hel branche stillet over for krav om lønnedgang under truslen om udflagning.

– En bølge af virksomhedslukninger vil speede op i løbet af tre til fem år. Hvis vores udgifter til lønninger, energi og forsikringer fortsat stiger, bliver vi simpelthen udkonkurreret af udenlandske konkurrenter. Hvis ikke emballagevirksomhedernes omkostninger snart bliver reduceret med 25 procent, vil resultatet blive lukning af danske fabrikker, siger administrerende direktør Peter Vammen fra Danapak Kartonnage A/S til Berlingske Tidende.

Direktøren beskylder de ansatte for luksuslønninger og kræver op til 5 pct. lønnedgang. Alt i alt omsætter dansk emballageindustri årligt for cirka fire milliarder kroner og beskæftiger 5.000 mennesker.

Peter Huntley, direktør i brancheorganisationen Emballageindustrien, lægger ikke skjul på, hvor inspirationen kommer fra:
– Fagforeningerne har slet ikke forholdt sig til, hvad der sker på bilfabrikkerne i Tyskland. Hos Opel har tusindvis af ansatte allerede accepteret at gå på deltid eller at gå ned i løn for at redde jobbene. Og Volkswagen har advaret sine ansatte om, at over 30.000 arbejdspladser risikerer at gå tabt, hvis ikke de går med til et lønstop og andre indrømmelser, fastslår han truende og sætter trumf på med et eksempel fra kartonnagearbejdernes egne kollegaer i Tyskland:
– Efter hårde forhandlinger mellem Danapak Kartonnage og 150 medarbejdere og deres fagforening er samtlige ansatte på fabrikken i Bremen gået med til at gå 3,5 procent ned i løn.

Flere fagforeninger sætter spørgsmålstegn ved arbejdsgivernes troværdighed. De mener ikke, at der er garanti for arbejdspladser, selvom om de ansatte går ind på betingelser om lønnedgang.

Løntilbageholdenhed og indgåelse af fredspligtaftaler har eksempelvis ikke holdt arbejdsgiverne i slagteribranchen fra at flytte produktionen til udlandet. Andre peger på, at årsagen til en eventuel udflytning skal ses i sammenhæng med at mange fremstillingsvirksomheder flytter, hvorfor kartonnageindustrien, der betjener dem i dag, vælger at flytte med.

Se også
Tulip skærer til benet
Netavisen 08.12.2004

Ondt i konkurrencen
Kommunistisk Politik 24, 2004

Arla i fordækt spil om lønnedgang
Netavisen 21.11.2004

Netavisen 9. december 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater