Mæglingsforslaget vedtaget med få stemmer

Blot hver femte af de 650.000 arbejdere, der er omfattet af den ny treårige overenskomst, stemte JA til resultatet
SiD, NNF og Blik & Rør stemte NEJ; men bliver alligevel pålagt resultatet.

Med en markant lav stemmedeltagelse på kun 37 pct. blev forligsmandens mæglingsskitse vedtaget med 57,5 pct. af de afgivne stemmer mod 42,5 pct. NEJ-stemmer. Mindre end 140.000 JA-stemmer blev altså udslagsgivende for de 650.000 stemmeberettigede, som resultatet vil gælde for de næste tre år.

Tre forbund stemte NEJ til resultatet. SiD (55,7 pct.), Nærings og Nydelsesmiddelarbejdernes Forbund NNF (94,2 pct.) samt Blik & Rør (86 pct.). De markante NEJ-procenter, som tilmed for NNF’s vedkommende skete på baggrund af en for forbundet rekordhøj stemmedeltagelse på næsten 80, ryster ikke LO det mindste:
– Jeg er tilfreds med, at mæglingsforslaget er blevet godkendt. Resultatet af urafstemningen er den ultimative test af, om vi har forhandlet de rigtige ting hjem, og vi har nu fået at vide, at vi har ramt rimeligt plet, udtalte en tydeligvis lettet LO-formand Hans Jensen kort efter offentliggørelsen af resultatet.

De helt igennem udemokratiske regler i forligsmandsloven pålægger de tre store forbund at skulle “leve” med resultatet de næste tre år, som medlemmerne af flere væsentlige årsager ikke er tilfredse med. De rejste krav er overhovedet ikke blevet opfyldt:

110 kr. i mindsteløn, 12 kr. mere til lærlinge, 30 timers arbejdsuge for skifteholdsarbejdere og 35 timer for alle andre i en maksimal toårig overenskomstperiode er blevet reduceret til nogle krummer i en treårig periode, hvor arbejdsgiverne til gengæld har fået i pose og sæk. Det gælder eksempelvis yderligere fleksibilitet på arbejdstiden og muligheden for at afvikle overarbejde i forlængelse af konflikt uden overtids betaling.

Resultatet og periodens længde vil tilmed også have en afgørende afsmittende effekt for blandt andet 850.000 offentligt ansatte, der skal forhandle til næste år.
– Indholdsmæssigt er der ikke meget at juble over. Den lave stemmedeltagelse tyder på, at folk har haft svært ved at finde nogle forbedringer. Vi kan i hvert fald se, at der er lavtlønnede, der de næste tre år går for mindre end 100 kr. i timen. Skifteholdsarbejdere fortsat får for ringe kompensation, de unge halter langt bagud, og folk med fleksibel arbejdstid nedslides, mens arbejdsløsheden vokser. Denne overenskomst rettede ikke op på det, udtaler initiativet OK 2004.

Forligsmandslovens udemokratiske regler

Hvis mæglingsskitsen var blevet forkastet med samme lave stemmedeltagelse og de modsatte antal “for” og “imod”-stemmer, så ville forligsmandsloven betyde, at skitsen alligevel ville træde i kraft, idet der ved en stemmedeltagelse på mindre end 40 pct. kræves mindst 25 pct. NEJ-stemmer, før resultatet respekteres. Med andre ord kastes sofastemmerne i JA-skålen. Det modsatte gør sig imidlertid ikke gældende.

OK 2004 har deres egen klare udlægning af Forligsmandens spilleregler:
– Vi får tit at vide, at sammenkædningsreglerne er solidariske; men vi tror, at slagteriarbejdere blikkenslagere og bryggeriarbejdere i denne situation har meget svært ved at forstå det, lyder det fra OK 2004.

NNF’s situation understreger det groteske ved at få trukket resultatet ned over hovedet. Forbundet har ikke været i stand til at trække modparten i realitetsforhandlinger; men bliver trukket med i mæglingsskitsen trods det faktum, at 15.000 ud af forbundets 20.000 medlemmer stemte forliget ned.

Stemmedeltagelsen

Årsagen til den lave stemmedeltagelse er allerede sat til debat, idet den gennem de sidste OK-forhandlinger har været drastisk dalende. Således var den i 2000 på mere end 40, mens den i 1998 var på 47 pct. Forligsmand Asbjørn Jensen peger på, at 80 pct. af de berørte arbejder på minimallønsoverenskomster, hvor lønnen forhandles hvert år lokalt, hvilket giver en mindre entusiasme ved overenskomstfornyelsen.

LO’s formand, Hans Jensen, er knap så nøgtern i sin bedømmelse, idet han i al almindelighed håner medlemmerne for mangel på interesse, samtidigt med at han bryster sig over, at de også angiveligvis er trygge ved deres forhandlere. Han efterlyser fremover en tættere dialog mellem forbundene og deres medlemmer.

Initiativet OK 2004 vurderer, at den lave deltagelse er et problem for hele fagbevægelsen:
– Det er vores opfattelse, at vi i god tid inden næste runde om tre år skal have bedre styr på, hvilke fælles gennemgående krav, der skal forhandles centralt via LO, og hvilke ting der ikke skal. Rollefordelingen skal være klar, så vi ikke igen oplever, at Industrien får lov at lægge både rammerne og indholdet for de øvriges resultater.

OK 2004 påpeger, at de udemokratiske afstemningsregler tydeligvis nedsætter entusiasmen; men har endnu ikke opsummeret initiativets egen indsats i forbindelse med OK-fornyelsen.

Netavisen 20. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater