Stigende ledighed

Opsvinget er kommet, bryster VK-regeringen sig over. Det kan blandt andet aflæses på stigende kurser på fondsbørsen, hvilket spekulanterne tjener på. Det fremmer imidlertid i sig selv ikke menigmands hverdagsøkonomi. Det skaber heller ikke som lovet flere arbejdspladser. Man taler om det “jobløse opsving”.

VK-regeringen har givet skattelettelser, hvilket de lovede ville skabe flere arbejdspladser. Skattelettelserne gjaldt for de rige, der med et forøget forbrug ville sætte “hjulene i gang”. Som påvist bruger de bedre stillede meget af merforbruget i udlandet, hvilket ikke udløser så meget som en ekstra stilling i Danmark.

Disse kendsgerninger underbygges af Danmarks Statistiks seneste opgørelse over arbejdsløsheden. Arbejdsløse på dagpenge er nu oppe på 180.700. Det er altså kun dagpengemodtagere, der her er tale om. Lægges øvrige udstødte til, befinder vi os omkring 800.000-900.000 i den erhvervsaktive alder uden arbejde, svarende til omkring 30 pct. arbejdsløshed.

Harald Børsting, LO-sekretær, er utilfreds med situationen:
– Trods regeringens utallige løfter om det modsatte stiger ledigheden igen. Nu er vi oppe på 180.700 ledige. Det er komplet uacceptabelt. Det er helt afgørende, at regeringen nu sætter ind med initiativer over for særligt sårbare grupper, så de ikke tabes helt på gulvet, udtaler Harald Børsting.
– Regeringen har med sine skattelettelser lovet, at opsvinget kommer. Det håber vi på. Men det vil tage lang tid, inden ledigheden nærmer sig det lave niveau, vi havde for to år siden, fastslår han.

LO’s hovedbestyrelse har derfor netop vedtaget en stribe forslag, der skal hjælpe folk, hvoraf de som de tre vigtigste selv nævner følgende:
Jobrotationsordningen har de seneste år lidt en krank skæbne. Fra 1999 til 2003 er antallet af deltagere faldet fra 25.000 til 8.400. Beskæftigelsesministeren har valgt blot at forlænge jobrotationsordningen i sin nuværende form. Det er ikke nok, mener LO.

Antallet af ledige fleks-jobbere stiger fortsat. Ledighedsprocenten blandt personer visiteret til et fleksjob har nu rundet 20 pct.. Til sammenligning er ledigheden blandt almindelige lønmodtagere 6,5 pct. Det ville hjælpe gevaldigt, hvis regeringen gav mulighed for, at staten fremover refunderer 100 procent af kommunernes udgifter til et privat fleksjob. Og ikke kun to tredjedele som i dag, mener LO.

Regeringen har været tilbageholdende med at sætte beskæftigelsesfremmende initiativer i gang. Dog har den iværksat et løntilskud og praktikordninger for ledige akademikere. Men folk med en kort videregående uddannelse (KVU) har de samme problemer og endda en højere ledighed.

– Det er ikke rimeligt, at det kun er akademikerne, der får adgang til den ordning. LO mener klart, at folk med kortere videregående uddannelser også skal have samme muligheder for at blive ansat med løntilskud, siger Harald Børsting.

Præcis hvor mange arbejdspladser LO’s forslag vil give, står hen i det uvisse, men det er sikkert, at de kun vil sminke lidt på de officielle tal. Som Kommunistisk Politik tidligere har beskrevet, så er eksporten af danske industriarbejdspladser eksploderet i de seneste tredive år. Fremover forventes udflagningen at koste omkring 25.000 arbejdspladser om året. Her er der et område, der burde tages fat på.

Netavisen 26. juli 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater