Tulip skærer til benet

Med konstante trusler om udflagning har den Danish Crown-ejede Tulip-koncern hævet arbejdstiden til 40 timer ugentligt og sænket lønnen med 15 pct. på to forskellige slagterier.
Onsdag valgte 300 slagteriarbejdere i Sæby at nedlægge arbejdet i protest

Med en uges mellemrum er det lykkedes Tulip-koncernen at forringe løn og arbejdsforholdene på to slagterier drastisk. I tirsdags accepterede 300 slagteriarbejdere i Ringsted at gå 15 pct. ned i løn, hvad der svarer 4.000 kr. om måneden.

Ugen tidligere blev 200 ansatte på Tulip i Vejle tvunget til 40 timers arbejdsuge som et forsøg over tre måneder. Tulip har mere end 3.000 ansatte på ti virksomheder i Danmark og to i Tyskland, og eksporterer forarbejdet kød til mere end 130 lande med en årlig omsætning på fem milliarder kroner.

På trods af at de forringede arbejdsforhold er accepteret af et flertal af slagteriarbejderne, er udtrykket tvang korrekt at bruge, da ledelsen igennem lang tid har truet de ansatte med udflagning. Det er nemlig et såkaldt siciliansk tilbud, de ansatte har fået. Tulip har med aftalen stillet lukningen i bero i et år.

Allerede nu sender Danish Crown hver eneste uge mere end 160.000 forender af svin til udskæring i Tyskland. Fortsætter den udvikling vil tusindvis af slagteriarbejdere miste jobbet, mener formand for Nærings og Nydelsesmiddelarbejdernes Forbund (NNF) Steen Hartmann Nielsen:

– En stor del af pølseproduktionen og fremstilling bacon er allerede flyttet til fabrikker i Tyskland, siger slagteriarbejderformanden, som forventer at også udbening af slagtedyr vil flytte til områder med billig arbejdskraft. Op imod hver anden slagteriarbejdsplads i Danmark svarende til 10.000 arbejdspladser er truet
, mener Steen Hartmann Nielsen.

Forbundet er imidlertid af den opfattelse, at omgåelse og overtrædelse af overenskomsten ikke vil sikre arbejdspladser i Danmark:
– NNF er ikke tilhænger af lønnedgang som svaret på problemerne. Der vil altid kunne findes områder, hvor lønningerne er lavere end i Danmark, og en lønnedgang vil i bedste fald være en midlertidig løsning, der kun kan udsætte en lukning i en periode, udtaler NNF’s næstformand Jens Peter Bostrup som også beskylder Tulip for at ville sætte en bølge af lønreduktioner i gang på danske slagterier.

– De lægger simpelthen gift ud under hele vores aftalesystem, siger han og konstaterer, at aftalen er et brud på overenskomsten, hvorfor NNF vil protestere til Dansk Industri, når der foreligger en underskrevet aftale:
– Aftalen forrykker hele grundlaget for kollektive overenskomsters betydning. Vi kan ikke have et system hvor det parterne forhandler sig til et resultat ved en overenskomstfornyelse og at det efterfølgende kan omgøres ved lokale forhandlinger i overenskomstperioden.

300 slagteriarbejdere på Danish Crown i Sæby reagerede da også resolut ved at nedlægge arbejdet onsdag morgen. Ifølge tillidsmand Karsten Thomsen ønsker medarbejderne at sende et signal til ledelsen om, at man ikke er tilfreds med situationen i Ringsted.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder lønnedgangen for en dødsspiral. Det vil føre til fattigdom og yderligere lønpres, mener han.
– De har haft en rygende pistol liggende på bordet foran dem og har haft vanskeligt ved at gøre andet. Alternativet var, at de mistede deres job og en fremtid på dagpenge. Men lønnedgang er ikke en farbar strategi på længere sigt. For mig at se er det en dødsspiral, siger Flemming Ibsen.

– Vi havde ingen anden mulighed, lyder det fra slagteriarbejdernes tillidsmand, Per Krogh.
– Helt overordnet set er det den forkerte vej at gå, men jeg har det rigtig godt med, at vi har reddet virksomheden og arbejdspladserne for de 280 medarbejdere, der er i Ringsted, siger Per Krogh til Radioavisen.

Netavisen 8. december 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater