S og SF vil have ny arbejdsmarkedsreform

Socialdemokraterne kritiserer regeringen for både at have begået direkte forligsbrud og misbrugt den bredt vedtagne arbejdsmarkedsreform Flere i arbejde. Det er de mange afsløringer om tvangsaktiverede udstødte, der i stigende grad tager om sig, som partiet op til en valgkamp ikke ønsker at hæfte for.

– Regeringen har misbrugt arbejdsmarkedsreformen. En ny socialdemokratisk regering vil komme med sit eget oplæg. Der er brug for at flytte fokus væk fra regeringens hæmningsløse brug af løntilskud for at få statistikkerne til at se pæne ud og over på investeringer i fremtiden i form af uddannelse og opkvalificering af både til ledige og folk i beskæftigelse, udtaler Jan Petersen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, til Jyllandsposten.
Jan Petersen vil til gengæld ikke i nærmere grad uddybe, hvad en ny socialdemokratisk arbejdsmarkedsreform vil indeholde.

SF er glade for Soc.dem.s kritik og opfordrer dem til at trække sig fra forliget med det samme, hvilket Soc.dem. ikke ønsker, hvilket de begrunder med, at “det kun er interessant for folk på Christiansborg”. Det er en begrundelse, som SF ikke forstår, og de mener, at Soc.dem. dermed får et alvorligt forklaringsproblem over for vælgerne. De Radikale er ikke villig til at forkaste forliget, men ser positivt på flere af Socialdemokraternes forslag.

Flere i arbejde blev året efter regeringens tiltræden vedtaget med stemmer fra Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne, De Radikale og Socialdemokraterne. Arbejdsmarkedsreformen var således et bredt baseret forlig, der knyttede an til EU’s agenda 2010, som har til formål at skrue væsentligt op for udbytningsgraden af den europæiske arbejderklasse.

Flere i arbejde har sine egne målsætninger, der også har mål i år 2010. Blandt andet stillede reformen 88.000 flere arbejdspladser i udsigt. I parentes bemærket kan det nævnes, at arbejdsløsheden siden regeringens tiltrædelse er steget med 30.000.

Mens det i efteråret 2002 var lettere for SF at markere sin profil til EU, så var Soc.dem.s opslutning i forliget blot en naturlig forlængelse af dets årtiers EU-positive politik, hvilket også kom til udtryk under Nyrup-regeringen 1992-2001.

Det var ikke hensyn til de arbejdsløse, der stod øverst på den politiske dagsorden på det tidspunkt. Det første, den socialdemokratisk ledede regering gjorde, var at fratage de arbejdsløse retten til genoptjening af deres dagpengeret ved støttet arbejde. Masser af a-kasser kritiserede dette indgreb med, at det var til for at sminke ledighedstallene, idet hundredtusinder ville blive skubbet over på kontanthjælp og dermed ud af statistikkerne.

Netavisen 5. januar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater