De udstødtes valg

FV2005
Valgkommentar

Mens folketingsvalgets to hovedkombattanter har travlt med at overbyde hinanden, når det gælder hensigtserklæringer om at skabe flere arbejdspladser, så spiller de udstødtes levevilkår en marginal rolle i stemmefiskeriet.

Det har den naturlige årsag, at regeringspartierne og Socialdemokratiet er enige om, at den kommende “velfærds”reform er lagt på is i den aktuelle strid om stemmer: De er nemlig grundlæggende enige i indholdet i en kommende reform, hvilket er yderst logisk, da de alle er unionstilhængere, hvorfra kravene om nye nedskæringer kommer.

For Venstres vedkommende har de i modsætning til sidste valgkamp, hvor de udstak løfter om at bevare satser og betingelser, i den forløbne regeringsperiode garanteret forringelser!

Faktisk forsøgte de midt i perioden at omgå løfterne, da de ville spare en milliard på dagpengene ved at fratage arbejdsløse deres dagpenge, hvis de havde mellem 7½ og 15 timers arbejde på en uge. Regeringen fremlagde forslaget i forbindelse med finansloven for 2004, hvilket fik fagbevægelse og arbejdsgiverorganisationer til at protestere massivt, hvilket regeringen sad overhørig. Det var først, da TV dokumenterede, at det var et løftebrud, at de så sig nødsaget til at trække det, men i samme moment gjorde de det klart, at de udstødte ikke skulle glæde sig for længe.

– I modsætning til den tidligere regering vil vi ikke bare tromle det igennem, hvis befolkningen synes, at det er i strid med valgløfterne. Vi må tage en dialog med vælgerne til næste valgkamp. Hvis de så ikke vil være med til det, så må vi opgive, udtalte Venstres politiske ordfører Jens Rohde til Ritzaus Bureau.
De udstødte kan med rette efterlyse “dialogen”!

Det er betegnende og foruroligende, at Socialdemokratiet heller ikke har trukket denne oplagte hest frem fra stalden, hvilket indikerer, at de er helt på bølgelængde med Venstre og EU om de kommende planlagte angreb på de udstødte. Det vil da også ligge helt i tråd med den foregående socialdemokratisk ledede regering, der foretog drastiske indgreb i de udstødtes levevilkår.

De formåede at fjerne genoptjening af dagpengeretten ved støttet arbejde, reducere dagpengeperioden fra syv til fire år, hvoraf de tre år er under tvangsaktivering, samt forringe efterlønsordningen for blot at nævne enkelte eksempler. Forringelsen af efterlønsordningen var i øvrigt ikke bare et løftebrud, men et “garanti”brud.

Netavisen 2. februar 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater