Den ny kamp for fred

Kommentar af Arbejderpartiet Kommunisterne

I den sidste måned er en ny fredsbevægelse vokset frem. En dyb, omfattende og bred modstand fra mange grupper i befolkningen viste sig på gaderne i de større byer, da USA startede bombningerne af Afghanistan.
I ugerne efter den 11. september, hvor Bush gjorde verden klart, at USA ville svare igen med krig, blev der sendt et utal af udtalelser fra enkeltpersoner, fra underskriftindsamlinger, fra humanitære og religiøse organisationer, fredsorganisationer, fagforeninger og andre bevægelser til præsident Bush med det klare budskab – Start ikke denne krig, krig er ikke løsningen. Det samme budskab blev sendt til den danske regering – tag afstand fra krig som løsning, Danmark skal ikke deltage i en krig.
Mange steder gik folk i gang med at vende afmagt til handling – fra fredsgudstjenester, fakkelvagter til demonstration foran Folketinget i København. Og da krigen kom, voksede aktiviteterne og protesterne markant. Nøjagtig den samme dybe folkelige modstand har vi set manifestere sig i land efter land verden over. Har Bush indtil videre haft held til at true, købe og bestikke sig til en bred alliance af imperialistiske og korrupte regeringer og generaler, så er den ny fredsbevægelse ved at bygge en stærk global alliance for at stoppe USA’s krig. Ikke mindst de unge har reageret hurtigt og kontant og taget ansvaret på sig for at få en anti-krigsbevægelse op at stå.

Det samme kan man desværre ikke sige om den danske venstrefløj. Da det virkelige gjaldt, da det betød noget og kunne koste noget efter den 11. september, krøb partiledelserne i dække. De slog syv kors foran sig for ikke at slåes i hartkorn med terrorister.
Da krigen startede meldte SF kulør. SF støtter USA’s krig. SF stemte for dansk krigsdeltagelse med udsendelse af danske tropper til Makedonien. ‘En kritisk støtte’ kalder de det, krigen må ikke gå ud over civile!! Verdens største imperialist- og krigsmagt i gang med at tæppebombe Afghanistans byer uden at dræbe civile?Fra Enhedslistens folketingsgruppe v. Søren Søndergård kom den fuldstændige skandaløse melding, at Enhedslisten ikke kunne tage stilling, hverken for eller imod USA’s krig. På et møde i Nej til krig-initiativet i København samme dag bedyrede et HB-medlem i Enhedslisten, at de var fejlciteret i pressen og at hovedbestyrelsen var trådt sammen for at rette fejlen. Udtalelsen står fortsat på deres hjemmeside som en skamstøtte over forræderi og parlamentarisk knæfald for Socialdemokratiet. Hovedbestyrelsen nye udtalelse (9.10.) gentager SF’s ‘kritik’ – vi kan ikke støtte en krig der dræber civile!!!

Den borgerlige presse forsørger at fremstille den ny fredsbevægelse som et smalt sammenrend af kommunister og muslimske indvandrere. De er der også. Men den er langt bredere, langt mere omfattende – der er folk fra alle partier, aldersgrupper, etnisk og religiøs baggrund. Den er starten på en virkelig folkelig modstandsbevægelse mod USA’s krig og dansk deltagelse.
Skandaløst forsøger Enhedslisten at spænde denne bevægelse for sin egen snævre og sekteriske vogn. Krigsmodstanden må endelig ikke sige eller tage stilling til, hvem der er hovedansvarlig og står i spidsen for denne krig. Partiet går imod parolen STOP USA’s KRIG med argumentet om at det virker stødende og anti-amerikansk! Det må ikke engang hedde NEJ til KRIG, men ‘nej til krig og terror’, så sol og vind kan deles lige – og Socialdemokratiet ikke bliver al for stødt.
DKP/ML, KPiD, IS og Demos slutter aktivt op om Enhedslistens halehængspolitik.

Den brede anti-krigsbevægelse er nået forbi det punkt hvor den vil lade sig diktere af en halvhjertet ‘venstrefløj’. Det er modstanden for stor til. Det er situationen for alvorlig til.

Se også Forræderi og luskespil Om SFs og EHLs stilling til krigen. Netavisen 08.10.01

Kommunistisk Politik 21,2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater