Bradley Mannings usædvanlige mod

Af Marjorie Cohn

Juraprofessor Marjorie Cohn ved Thomas Jefferson School of Law, San Diego, California, og tidligere formand for den amerikanske advoikatforening kommenterer wikileak-soldaten Bradley Manning optrædenm i retten efter hans mere end 1000 dage lange isolationsfængsling.

Braley Manning

Bradley Manning har erkendt sig skyldig i 10 anklagepunkter, herunder at have været i besiddelse af og frivilligt have videregivet alle hovedelementer i WikiLeaks afsløringer til en ikke-autoriseret person. Anklagerne kan give 20 års fængsel.

For første gang fortalte Bradley offentligt om hvad han gjorde og hvorfor. Hans handlinger, der nu bekræftes af hans egne ord, viser at Bradley er en meget modig  ung mand.

Da han var 22 gav Pfc. Bradley Manning klassificerede dokumenter til WikiLeaks. Der iblandt ’Colleteral Murder’ videoen der skildrer  amerikanske soldater i en Apache helikopter mens de dræber 12 ubevæbnede civile, herunder to Reuter journalister, og sårer to børn.

”Jeg forestillede mig, at hvis offentligheden, specielt i USA, kunne se dette kunne det anspore til en debat om militæret og vores udenrigspolitik i det hele taget og dens konsekvenser i Irak og Afghanistan,’ sagde Bradley  til det militære tribunal under sin fremlæggelse.
”Det kan måske få samfundet til at revurdere nødvendigheden af at engagere sig i terrorbekæmpelse samtidig med, at man ignorerer den menneskelige synsvinkel.”

Bradley  sagde, at han var frustreret over hans manglende evne til at overbevise sin foresatte om at videoen, og andre af de ’krigsporno’ dokumenter han gav til WikiLeaks, skulle efterforskes.
”Jeg var påvirket af reaktionen på sårede børn.”

Bradley var bekymret over, de soldater der blev afsløret i videoen,  tilsyneladende ”ikke værdsatte menneskeliv ved at henvise til dem som ’døde bastarder’”.

Folk der forsøgte at komme de sårede til undsætning blev også beskudt og dræbt. En amerikansk tank kørte henover et af ligene og skilte det i to dele. De amerikanske soldaters handlinger, der vises i videoen, betragtes som krigsforbrydelser ifølge Geneve konventionen, der forbyder at angribe civile, at forhindre redning af sårede og at skade døde menneskers ansigter.

Ingen fra WikilLeaks bad Bradley om at give dem dokumenterne eller påvirkede ham i denne retning. Bradley sagde, at ”Ingen med tilhørsforhold til WLO forsøgte at presse mig til at give mere information. Beslutningen om at give dokumenterne var min alene”.

Før Bradley kontaktede WikiLeaks havde han forsøgt at få Washington Post interesseret i at offentliggøre dokumenterne, men avisen var ikke interesseret. Han prøvede også at kontakte New York Times, men uden held.

I de første ni måneder i forvaring blev Bradley holdt i isolation, hvilket betragtes som tortur og kan føre til hallucinationer, bevægelsesforstyrrelser og selvmord.
Bradley erklærede sig fortsat ikke-skyldig i 12 andre anklager, der iblandt at hlælpe fjenden og i spionage, anklager der kan give en livstidsdom.

Bradleys handlinger er ikke ulig Daniels Ellsbergs. Hans offentliggørelse af Pentagon papirerne var med til at afsløre regeringens løgne og afslutte Vietnam-krigen.

Originalartikel her
Global Research

Netavisen 4. marts 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater