Facebook eksperimenterer med brugerne – sammen med  det amerikanske militær


Massekontrol, massemanipulation og massestyring via sociale medier

Illustration: SCG News

Det vakte opsigt verden over, da Snowden-leaks afslørede, at facebook og andre sociale medier (google, twitter, flickr, youtube  etc) stillede deres data til rådighed for det globale amerikanske overvågnings- og spionagesystem under NSA.

Nu har en artikel i et videnskabeligt tidsskrift – offentliggjort af facebook selv –  afsløret, at facebook foretager eksperimenter med brugerne uden deres vidende eller samtykke – eksperimenter der går ud på massestyring ved hjælp af sådanne sociale medier.

Det er yderligere kommet frem, at disse psykologiske eksperimenter foregår i samarbejde med og delvis finansieres af det amerikanske forsvarsministerium.


Et psykologisk eksperiment

Over 600.000 facebook-brugere blev uden deres viden eller samtykke forsøgskaniner i et eksperiment, der gik ud på at undersøge udbredelsen af stemninger og følelsesudbrud på sociale medier ved at manipulere og styre deres personlige feeds.

Facebook kontrollerede, hvad forsøgskaninerne kunne se af meddelelser fra deres sociale netværk. Nogle fik kun lov til at se positive posteringer, andre negative – og dermed kunne facebooks videnskabsmænd bag undersøgelsen måle, hvilken indvirkning det havde på deres stemninger.

Kontrol, manipulation med og censur af internettet og dets informationer er en topprioritet for de politiske og militære magthavere og efterretningstjenesterne – ikke mindst i en tid med voksende spændinger og global uro.


Militær finger med i spillet

Det viser sig nu, at  facebooks eksperiment var knyttet til et projekt hos det amerikanske forsvarsministerium, kaldet  Minerva Initiative, som finansierer universiteter til at forske i og lave modeller omkring civil uro rundt om i verden, for at bedømme deres dynamik, de risici, de frembryder, og mulige vendepunkter, som det hedder i en beskrivelse.

Det amerikanske militærs og efterretningsvæsens infiltration, kontrol med og mulige manipulation af nettet og de sociale medier er en kendsgerning, hvis enorme og skræmmende implikationer nu kan anes. Det gælder selvfølgelig også for andre lande og deres væseners åbne og hemmelige netcensur og manipulation.

Afsløringerne må formodes at stå i kø – hvis de ikke raderes væk af de hemmelige operatører.

Nærmest ubegrænset spionage

De seneste Snowden-afsløringer viser, at NSA har hemmelige beføjelser til at udspionere alle andre landes regeringer og toppersoner  bortset fra UK, Canada, Australien og New Zealand, den anglofone gruppe at tætte spionagesamarbejdspartnere for USA, som kaldes ’De fem øjne’.

Altså også for Danmark, til trods for at FE og det danske system er og har været loyale leverandører af al den information, man kunne fremskaffe til NSA . Danmark er med i den næste spionage- og overvågningsring, oprettet af NSA – de såkaldte ’Ni øjne’.

Afsløringerne om facebook viser, at det ikke kun handler om passiv registrering, men om aktiv manipulation med nettet med henblik på at opnå bestemte mål imod de sociale og revolutionære bevægelser og imod det globale civilsamfund.

Den internationale bevægelse mod en masseovervågning, der får tidligere tiders skræmmescenarier til at ligne børneeventyr, må udvikles i bredden og i dybden, og i hurtigt tempo.

Bliver de resterende dokumenter fra Snowden snart offentliggjort ?

Om manipulationen med internettet og de sociale medier siger jounalisten Glenn Greenwald, en af Snowdens vigtigste  medarbejdere, følgende i online-magasinet The Intercept, hvor han er redaktør:

–  Disse ideer og drøftelse om hvordan internettet, og specifikt de sociale medier, skal udnyttes til uophørligt at sprede synspunkter som er positive over for vestlige interesser og sprede falsk eller ødelæggende information om bestemte mål, forekommer igen og igen i det arkiv af materialer, som whistlebloweren Edward Snowden har leveret.
Edward Snowden og hans nære medarbejdere har indtil videre kun offentliggjort en beskeden del af de elektroniske dokumenter, som denne modige whistleblower er i besiddelse af. Det har sine grunde.

Nu hævder et såkaldt whisteblower-site The Cryptome, at alle Snowden-dokumenter vil blive offentliggjort i løbet af juli måned. Angiveligt med henblik på at forhindre en planlagt krig!

Er det rigtigt eller internetmanipulation? Det vil hurtigt vise sig.

Primær kilde til artiklen

Facebook’s Psychological Experiments Connected to Department of Defense Research on Civil Unrest
SCG News

Se også på engelsk

Facebook Admits Playing With Our Moods
By Jonathan Cook Information Clearing House


​Big Brother’s Facebook: UK, US intelligence ‘infiltrating’ social media

RT

All But Four Nations are Subject to NSA Surveillance – New Snowden Leak
ICH/RT

Remaining Snowden docs will be released to avert ‘unspecified US war’ – ‪Cryptome
The Registe

Se også

’De 9 øjne’: Tæt dansk samarbejde med NSA
Kommunistisk Politik 12, 2013

Netavisen 3. juli 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater