Storbritannien: Demonstration for strejkeretten og solidaritet med det palæstinensiske folk

Lørdag d. 27. januar gik flere tusinde arbejdere i demonstration gennem Cheltenham imod den britiske regerings antistrejkelov, der trådte delvist i kraft i december. Samtidig udtrykte de deres solidaritet med det palæstinensiske folk, der er udsat for Israels folkemord, med støtte fra den britiske herskende klasse. De samme kræfter, der sætter hårdt mod hårdt i den britiske klassekamp.


De britiske arbejdsgiveres antistrejkelov ”Minimum Service Level Bill” var Rishi Sunak-regeringens svar på den omfattende strejkebevægelse i 2022 og 2023. I stedet for at imødekomme arbejdernes krav om ikke mindst højere løn bliver der sat hårdt mod hårdt.

De strejkende grupper var først og fremmest offentligt ansatte, som sygeplejersker, togførere, lærere osv, hvor man i det britiske samfund ligesom det danske er udsat for lav løn, tempoopskruning og privatisering  – alt sammen voldsomt skærpet af inflationen.

Loven gør det muligt for staten og private arbejdsgivere at tvinge arbejdere til at sikre en minimumsservice under strejker i otte nøglesektorer, herunder sundhed, ambulance, brand og redning, sikkerhed, uddannelse og transport. Overholdes arbejdspligten ikke står det frit for at fyre de strejkende og fagforeninger kan idømmes store bøder og gøres erstatningspligtige. Lovgivningen trådte delvist i kraft i nogle af de vigtigste sektorer i Storbritannien den 8. december.

Normeringen er ikke bedre i Storbritannien end hos os, og her viste nødberedskabet sig på sygehusene i OK-strejken i 2021 at være bedre end den normale! Så der bliver ikke meget strejke tilbage, hvis loven skal overholdes.

Lørdag den 27. januar gik tusindvis af demonstranter gennem Cheltenham i Gloucestershire i protest mod den britiske regerings antistrejkelov. Opfordringen til demonstrationen “Protect the Right to Strike” blev givet af Trades Union Congress, og der deltog aktivister fra en lang række organisationer, herunder Unite the Union, Fire Brigades Union (FBU), Universities and Colleges Union (UCU), Public and Commercial Services (PCS) union, The National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) og ASLEF.

Demonstrationen havde også paroler, der udtrykte solidaritet med det palæstinensiske folk, og fordømte Israels folkemord, som understøttes af også Storbritanniens regering.

En af talerne, Sharon Graham sagde i sin tale:

– Lad mig sige til regeringen i dag – I er den virkelige trussel mod den nationale sikkerhed. I har lammet vores industrier, forhindret os i at eje vores energi, overladt vores vandforsyning til uhæmmede profitmagere. Og jeres seneste industrielle handling – at se vores stålindustri blive decimeret.

– Loven om minimumsservice er en krigserklæring mod arbejderne. Vi vil bruge enhver taktik i vores arsenal til at kæmpe imod den arbejdsgiver, der bruger denne fagforeningsfjendske lovgivning. Og tag ikke fejl, enhver arbejdsgiver, der måtte vælge at udstede den første fyreseddel – det vil blive set som en fjendtlig handling.

Læs også

Sundhedspersonale kræver lønstigning på 19%

Britiske sygeplejersker fortsætter punktstrejker for bedre løn og flere ansatte mens regeringen nægter at forhandle

NOK ER NOK – rekordmange offentligt ansatte vil gå i strejke i Storbritannien denne vinter

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater