NOK ER NOK – rekordmange offentligt ansatte vil gå i strejke i Storbritannien denne vinter

Vreden over alt for lave lønninger og en inflation på over 11% vil bringe strejketallet i Storbritannien til det højeste nogensinde. Trods britisk lovgivning, der er blevet stadigt strammere og forbyder solidaritetsstrejker forventes antallet af strejkende sundhedsarbejdere at slå Storbritanniens seneste generalstrejke, der fandt sted i 1926 og omfattede 1.5 million privatansatte. På arbejdsgiversiden forbereder regeringen strejkebrydere fra militæret, tjenestemænd og det private sundhedsvæsen samt ny arbejderfjendsk lovgivning mod de strejkende.

Aktionerne forventes at nå et højdepunkt i de sidste 2 uger op til jul og vil fortsætte gennem vinteren og foråret blandt sygeplejersker, ambulanceførere, andre hospitalsansatte, postarbejdere, buschauffører og lærere i England and Wales.

For første gang i britisk historie har sygeplejerskerne stemt for at gå i landsdækkende strejke med krav om højere løn.

Vreden er slået over i handling. Vores medlemmer siger NOK ER NOK, udtalte generalsekretær for sygeplejerskerne, Pat Cullen til The Guardian efter afstemningsresultatet. ”Vores medlemmer vil ikke længere tolerere at leve på en økonomisk knivsæg hjemme og med en elendig løn”.

Bag beslutningen ligger vreden over regeringens fastholdelse af en ramme for lønstigninger på max 4 – 5% for de offentligt ansatte.

De første strejker forventes midt i december.

115.000 postarbejdere fortsætter deres punktstrejker. Det samme gør 40.000 jernbanearbejdere

Strejkebrydere fra militæret og fra det private sundhedsvæsen

Regeringen har holdt krisemøder og forbereder sig – ikke på at forhandle om bedre arbejdsforhold – men at sætte hårdt mod hårdt. Regeringen taler om at sætte militæret og ind som skruebrækkere og lade dem overtage ambulancekørsel. Desuden vil de kommandere tjenestemands ansatte til at tage strejkeramt arbejde. Og til fremme for privatiseringsdagsordenen vil de også benytte private sundhedsfirmaer som skruebrækkere.

Desuden er nye antistrejkelove på vej til at blive hastebehandlet.

Den konservative partiformand Nadhim Zahawi forsøger at udnytte krigen i Ukraine til at propagandere for klassefred og få befolkningen at acceptere at betale overklassens krig – ganske som vi ser politikerne gøre det herhjemme. Han udtalte til Sky News:

Nu er det tid til at stå sammen og sende en klar besked til Putin om at vi ikke vil lade os splitte…Vores besked til fagforeningerne lyder: dette er ikke tiden til at strejke, men til at forhandle”.

Sygeplejerskernes fagforening afviser hetzen med ordene:

”Befolkningen tror ikke på regeringens retorik, de mener at ministrene må anerkende vores krav. De ansatte har ikke råd til at købe madvarer og betale deres regninger og de frygter det værste fra energipriserne i den kommende vinter… Folk har kæmpe sympati for sundhedsarbejderne og ved, at hvis deres kommer fremgang på lønnen så vil også bemandingen og patientbehandlingen forbedres”.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater