Nordic Waste konkurs udstiller kapitalismens miljøsvineri

Milliardregningen for den gigantiske miljøkatastrofe ved Randers havner hos staten, efter virksomheden Nordic Waste fredag erklærede sig konkurs. Statens rolle er at sikre at denne regning ekspederes videre til arbejderklassen. Værsgo at betale, mens ejerkredsen og dens finansinstitut går fri.
Politikerne spiller dygtigt forargede, mens de i virkeligheden dækker over de egentlig økonomiske bagmænd og sammenhænge. Jordskredet i Randers er bare den seneste i rækken af regninger for kapitalismens miljøskandaler der er kommet væltende og koster kassen og samtidig vil påvirke livet i generationer fremad.


Et jordskred fra Nordic Waste har siden 9. december truet miljøet i blandt andet Alling Å. Virksomheden forsøgte først selv at at stabilisere jorden på grunden og undgå, at jordmasserne skulle skride udenfor deres egne arealer. Men efter en uges tid opgav virksomheden og derefter overtog kommunen arbejdet, bl.a. med at køre jord væk og forsøge at omlægge Alling Å, så den ikke blokeres og skaber yderligere forurening nedstrøms. Siden har 60 lastbiler kørt jord væk i døgndrift og regningen er allerede astronomisk.

I følge virksomheden selv er jorden, der er kommet i skred, klassificeret som jord i kategori 1 og 2, svarende til henholdsvis ren jord og lettere forurenede jord. I praksis har kommunen ikke fået foretaget en grundig uvildig analyse af den jord der er blevet deponeret.

Hvad der sker i bakkerne ved Ølst syd for Randers er et klassisk eksempel på, hvad der sker når kapitalistisk profittænkning tager forrang for hensyn til miljø og samfund. Faglighed, forsigtighed og videnskab smides ud, mens der spares og spekuleres i guldrandede kontrakter.

Nordic Waste behandler og opbevarer forurenet jord, og havde flere kommunale havne og statens myndigheder som storkunder. Den tidligere lergrav som Nordic Waste opererer på har byrådet i Randers selv godkendt til virksomhedens aktiviteter, og de har selv krævet, at der ikke skulle plantes træer, for at bevare landskabet som attraktion. Kommunen har også selv brugt virksomheden i forbindelse med byggeaktiviteter. Ligesom Københavns Havn også har været storkunde.

Mest skørt har Mette Frederiksens herostratiske idiothåndtering af mink under corona pandemien givet masser af arbejde til virksomheden med forurenet jord. Gode penge gik til at grave mink ned i massegrave, og bagefter grave dem op og brænde dem, og køre forurenet jord til Randers. Der så nu skal ud på en ny køretur.

Der har tilsyneladende i flere måneder været en voksende bekymring blandt de ansatte i virksomheden om, at skråningen ikke kunne holde på den deponerede jord efter de store mængder vand, der kom i løbet af 2023. Først alt for sent gik det op for dem, at en katastrofe var under opsejling. Som en revolutionær bevægelse sker tingene hurtigt, når først tyngdepunktet er flyttet og tingene kommer i bevægelse.

Den enkelte chauffør på grunden kan naturligvis ikke gøres ansvarlig for, hvornår der reageres, men det kan virksomhedens ledelse og kommunens, regionens og statens tilsyn. Sagen viser tydeligt, at alle instanser repræsenterer storkapitalens interesser. De har lukket øjnene og åbenlyst svigtet deres forpligtigelser og hensynet til miljøet og beboere i området.

Hovedejeren i historien er samme kreds, der ejer Bunker Holding Group, en dansk virksomhed, der har vokset sig til en international koncern med milliardoverskud, bl.a. på at forsyne verdens skibe med fossil energi. Da de store mængder nedbør som konsekvens af klimaforandringen i efteråret ramte virksomhedens datterselskab Nordic Waste, foretog de sig intet som helst før, det var for sent og det gigantiske jordskred med forurenet jord var undervejs. Men med det samme det gik op for dem, at det ville koste flere mia. og fem år at rydde op, udsendte de straks og øjeblikkelig en pressemeddelelse med en konkurserklæring, hvor de kalder det en tragisk uforudsigelig naturkatastrofe. Ved at erklære datterselskabet konkurs, påfører ejerkredsen elegant statskassen regningen for oprydningen.

Denne afslørende forskel i handlekraft siger det hele. Dette er ikke en naturkatastrofe, det er en af kapitalismens katastrofer. Som vores Italienske kammerater forklarede i sommers, da varmen antændte brande og samtidig smeltede asfalten og lukkede for strøm og al infrastruktur, så var beredskabet sparet væk.

Der er intet som helst tilfældigt i øgede forekomster af ekstremt vejr som hedebølger eller store regnmængder, det kommer nøjagtig som forudset af klimaeksperter, som en konsekvens af netop den fossile branche, hvor Bunker Holding har tjent deres milliarder.

Politikerne stod fredag i kø for at spille forargede, mens de i virkeligheden dækker over de egentlig økonomiske bagmænd og sammenhænge til deres egen rådne administration.

Jordskreddet i Randers er bare den seneste i rækken af regninger for kapitalismens miljøskandaler, der sendt videre til befolkningen og arbejderklassen. Kapitalismen hverken kan eller vil håndtere deres affald eller spildevand eller andre konsekvenser af deres profitjagt, om det så er jorderosion, forurening af åer og hav, klimaforandringer eller masseuddøen. Kapitalen skovler profitten, mens statsmagtens eneste funktion er at sende regningen videre.

ArbejderPartiet Kommunisterne, APK forlanger at ejerkredsen bag Nordic Waste og deres bank betaler hvad det koster at rydde op, og at de og politikere i stat og kommune bliver stillet til ansvar. Det er absurd, at området blev udlagt til deponi i det omfang, det blev. Denne katastrofe er kun toppen af isbjerget, alle mulige steder i Danmark er tidligere områder med råstofudvinding brugt til deponering, uden der er taget hensyn til klimatiske ændringer. Denne tikkende miljøbombe skal storkapitalen betale for at få styr på øjeblikkelig, så den ikke ligger til kommende generationer.

Kilder:

Click to access cowi-nordic-waste-rapport.pdf

Usædvanlig tragisk situation resulterer i konkurs for Nordic Waste

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater