Sverige indgår aftale med USA om militærbaser

Sverige indgik i går aftale med USA om at amerikanske militærbaser kan oprettes på svensk jord. Aftalen modsvarer den som Norge i 2021 og Finland for nylig har indgået med USA og som den danske regering i øjeblikket forhandler i et lukket rum med USA. Aftalen indgås ikke for at ”Sverige hurtigere og lettere skal kunne modtage militær støtte fra USA”, som det officielt hedder. Den indgås for at USA frit kan føre deres imperialistiske krige med base og støttepunkt i Norden.

Foto: Nei till NATO, Sverige

USA udbygger i disse år deres allerede verdensomspændende net af militærbaser i nye lande, hvor de forsøger at sikre sig fodfæste og støttepunkter for de globale krige de gør sig klar til mod konkurrerende imperialistmagter som Kina og Rusland. En yderst farlig og skærpet situation for verdens befolkninger. Vi ser det demonstreret lige nu og her i Gaza, hvordan imperialisterne ser på menneskeliv, når de fører krig for at vinde nyt land.

USA har i den seneste periode oprettet aftaler – Defence cooperation agreements (DCA) – med Norge, de baltiske lande, Polen, Ungarn og nu senest med Finland og Sverige. Våben, materiel og soldater vil fra næste år befinde sig på baserne i Sverige, der vil komme til at køre suverænt under amerikansk militærlovgivning.

Den svenske krigsminister vil ikke svare på, hvor baserne skal ligge, men Gotland, Göteborg, Luleå og Östersund har været oppe som muligheder.

De amerikanske baser i Norden vil blive brohoveder for USA’s krige, fremskudte tilstedeværelser af USA-imperialismen for de massakrer og bombardementer de finder passende. De vil trække de nordiske lande ind i krigen, ikke kun som NATO- og EU-medlemmer, men som lande, hvor det amerikanske militær placerer sig og tager den direkte kommando, hvor de bruger de våben de ønsker mod hvem de ønsker. Amerikansk militær-lov vil herske over baserne og således reelt over landene, hvor baserne ligger.

Aftalerne er bilaterale med USA, parallelt med NATO-medlemskab, som Sverige også er på vej ind i. De giver USA fuld og suveræn handlefrihed, udenom eventuelle hensyn til andre lande i NATO.

Det er en aftale der også forventes snart at blive tromlet igennem af regeringen i Danmark. Kampen mod USA-imperialismen og NATO må trappes op. Det gælder hele vejen rundt – mod krigsbudgetterne, mod baserne, krigene, tilpasning af infrastrukturen til krig, militarisering af forskningen, mod medlemskab af NATO og EU og generelt på alle de områder, hvor vi tvinges ind i krigsøkonomi og krigspolitik.

APK skrev i 2022, da regeringen Mette Frederiksen afslørede, at der havde været forhandlinger med USA gennem et helt år::

– Det er nu der skal reageres mod regeringens forhandlinger med USA om udstationering af tropper og materiel på dansk jord. Den socialdemokratiske regering har valgt at løfte en flig af sløret omkring hidtil hemmeligholdte forhandlinger med USA midt i en højspændt krisesituation i Europa, hvor der trues med krig og optrapning af militære aktioner. Det er på alle måder en farlig vej – for befolkningerne, for fred og sikkerhed i Europa og for Danmark…

– Når USA-imperialismen vil have tropper og krigsmateriel på danske NATO-baser og i Danmark er det ikke for at beskytte den danske befolkning. Det er for at beskytte deres egne interesser i den voksende stormagtsrivalisering mellem USA, Rusland og Kina…

– For det der virkelig gør verden til et farligt sted for befolkningerne, arbejderklassen og ungdommen er imperialistmagternes kamp, rivaliseringer, omfordelingskrige om råstoffer, energi, markeder. En trussel der vokser med kapitalismens krise. Kapitalismens umættelige kamp om profit betyder krig. Krig er økonomisk udbytning med militære midler. Det er en gammel sandhed, der har kostet meget blod. For at afskaffe krig er det nødvendigt at kapitalismen afskaffes.

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater