Nye nedskæringer rammer ældreplejen i Herning

Ældreplejen i Herning Kommune ramt af flere tilfælde af svigt i pleje og omsorg. Desværre er disse hændelser ikke enestående, men snarere en indikation af en generel tendens på en ældreplejen på randen af kollaps. I byrådet har man til gengæld fundet sparekniven frem, igen, 10 sygeplejestillinger skal nedlægges fordi der er hul i budgettet.

Herning Byråd har konsekvent strammet budgettet på ældre- og sundhedsområdet, samtidig med at behovet øges. Antallet af 80-årige i Herning Kommune steg med fem procent fra 2022-2023 og forventes at stige med 44,5 procent inden 2030. Selvom mange ældre kan klare sig selv, er der også et voksende antal komplekse patienter der bliver udskrevet til den kommunale hjemmehjælp og hjemmesygepleje.

Politikernes løsning har kort sagt været at ansatte skal arbejde hurtigere, og at ydelser skæres ned. Det kaldes forventnings afstemning på nydansk. På den anden side kan kommunernes hjemmesygeplejersker ikke afvise opgaver. Det betyder at når der kommer nye patienter til, som skal have forskellige former for hjemmesygepleje, er kommunen er lovmæssigt forpligtet til at levere denne pleje. De penge der mangler fordi man har skåret ned, vil kommunen nu tage ved at skære yderligere ned i tilbud og ansatte… Det er en dødsspiral for hjemmeplejen.

Helt konkret i Herning står den kommunale hjemmesygepleje over for budgettilpasninger på grund af et “overforbrug” på 7,4 millioner kroner. Dette kan betyde, at 10 sygeplejerskestillinger skæres væk, og pladser på rehabiliteringscentret lukkes.

Region Midtjyllands nye superhospital ved Herning har også været tvunget til at lukke mere end 70 sengepladser, primært på det medicinske område, på grund af personalemangel. Dette har resulteret i, at flere patienter sendes tilbage til kommunen.

Konsekvensen af manglende sygepleje kan være øget dødelighed blandt borgerne. Dette passer fint ind i regeringens planer om at indføre aktiv dødshjælp.

Svig og svigt må mødes med modstand

Ledelsen for ældreplejen i Herning har vasket hænder og tydeligt forklaret byrådet hvilke negative konsekvenser der er resultatet af de politiske prioriteringer. Problemerne står man med som patient, pårørende og som ansat. Når bugetter vedtages med løfter om værdighed og frihed, men uden realitets tjek af den reelle kvalitet af den pleje der kan leveres, falder ansvaret på de individuelle social- og sundhedshjælpere og assistenter.

Denne situation er blevet belyst af en undersøgelse blandt FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren. Over halvdelen af medlemmerne i plejecentre og hjemmeplejen rapporterer, at de ugentligt føler sig utilstrækkelige, fordi de ikke kan levere den nødvendige pleje og omsorg.

Skiftende regeringer har gennem årene “effektiviseret” det vil sige skåret i den kommunale velfærd, mens samfundets penge bruges på krig og privatiseringer. Regioner og kommunerne er medskyldige og har brugt penge på prestigeprojekter mens de svinger kniven over de ansatte, børn, unge og ældreplejen.

Der er kun en løsning det er fælles kamp: mod nedskæringer – for offentlig velfærd til alle

Kilde: Fyringer og nedskæringer kan være på vej: Sygepleje skal spare millioner | Herning Folkeblad

Læs også

Lønrapport designet til at skabe splid
KPnet 14. juni 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater