Tunesien: Folkeafstemning om ny forfatning var en ren maskeradeforestilling

Tunesiens præsident Kaïs Saïed har gennemtrumfet en folkeafstemning om ændring af forfatningen, der fjerner de demokratiske landvindinger der er kæmpet igennem og giver ham selv autokratisk magt. Folkeafstemningen blev boykottet af et stort flertal og præsidenten står tilbage uden legitimitet. Tunesiens Arbejderparti forudser en periode med skærpet klassekamp.

Erklæring fra Tunesiens Arbejderparti i kølvandet på den forfatningsmæssige folkeafstemning arrangeret af Kais Saied. “Tiden er inde til at modstå denne institutionalisering af et nyt autokratisk regime og styrkelse af dets magt.”

Tæppet er gået ned for maskeradeafstemningen om forfatningen organiseret af Kaïs Saïed, et initiativ han tog for at forsøge at legitimere sit statskup og sende landet tilbage til en ny æra med absolut autokrati.

Ved at gøre krav på enevældig magt ødelægger han de demokratiske fremskridt, som det tunesiske folk har vundet gennem blod og ofre. For at gennemføre denne afgørende fase af kupprocessen den 25. juli 2021 blev der mobiliseret materielle, administrative og propagandaressourcer af store dimensioner.

Der blev oprettet udvidede afstemningstider, fra klokken 06.00 til 22.00.

De offentlige medier, inklusive den førende nationale tv-kanal, blev forvandlet til et råt propagandaværktøj til gavn for Kaïs Saïeds projekt.

Alvorlige overskridelser blev noteret, herunder overtrædelse af ​​præsidentens valgtavshed, selv på valgdagen, for ikke at nævne den alvorlige tvivl omkring rigtigheden af ​​de tal, der blev offentliggjort af den indsatte valgstyrelse.

På trods af alt dette afviste tre fjerdedele af de tunesere, der var registreret på valglisterne, denne valgfarce, hvor Kaïs Saïed ikke engang var i stand til at samle så mange stemmer som i anden runde af præsidentvalget i 2019.

På grund af deres afgørende betydning kan forfatninger generelt ikke vedtages med deltagelse på under 50 % eller endda 75 % i nogle tilfælde; dette er en praksis, der er anerkendt over hele verden, men ikke af ​​Kaïs Saïed.

Som adjunkt i forfatningsret udtrykte han glæde over valgets samlede succes, ligesom han bifaldt en national folkeafstemning, hvor valgdeltagelsen ikke oversteg 5 %.

Dette bekræfter endnu en gang den tyranniske ånd, som leder Saïed, og som han forsøger at påtvinge det tunesiske folk. Han alene besluttede at afholde folkeafstemningen og at fremlægge en forfatning, som han selv havde udarbejdede uden debat.

Det er en forfatning, der udelukkende er et katalog over absolutte beføjelser, som han tilskriver sig selv og som ødelægger revolutionens gevinster, hvad angår rettigheder, friheder og lighed.

Han gennemgik også sammensætningen af ​​det organiserende organ for valget for kun at udpege sine tilhængere, ligesom han er gået videre til at udnævne ​​sine egne tilhængere i administrationen.

Han mobiliserede statens ressourcer i sit projekts tjeneste og afholdt enorme udgifter for at opnå en bitter fiasko, selvom han nægter at indrømme det.

Kaïs Saïed henter sin legitimitet som republikkens præsident fra valget i 2019, der blev afholdt på grundlag af forfatningen fra 2014, som han ophævede. Han forsøgte at opbygge en ny legitimitet for sig selv gennem en skræddersyet forfatning, idet han troede, at folket ville bifalde og følge ham.

I dag har han ikke længere nogen legitimitet, han har kun statsapparatets styrke til at påtvinge sit herredømme og sine økonomiske og sociale orienteringer, der vil lade de folkelige klasser bløde.

Som de statsoverhoveder der respekterer hinanden og deres folk, kunne han have erkendt sit svigt og være trådt tilbage, men han fortsatte i sin stædighed med at annoncere en ny valglov, som han som sædvanligt vil være den eneste, der skal stå for at udarbejde og som han vil bekendtgøre ved et dekret.

Arbejderpartiet som fordømte statskuppet den 25. juli fra første færd og advarede mod farerne ved Kaïs Saïeds tyranniske projekt, som udnyttede den krise, som vores land gennemgår og vores folks vrede efter 10 års katastrofal ledelse af landet af Ennahda og dets allierede erklærer, at:

Maskerade/fupafstemningen mislykkedes og betyder en efterfølgende ugyldighed af forfatningen. At denne dokumenterede fiasko fra Kaïs Saïed får ham til at miste al legitimitet, og efterlader ham ingen anden udvej end at gå af, for at lade det tunesiske folk, hvoraf 3/4 boykottede pseudovalget, afgøre sin egen skæbne.

Partiet er overbevist om, at Saïed ikke vil opgive sit projekt af egen fri vilje; han vil forfølge det ved at benytte sig af statens institutioner og ty til åbenlys undertrykkelse af sine modstandere for at etablere sit autokratiske regime.

Arbejderpartiet mener derfor, at vores land er på vej ind i en ny fase af politisk og social ustabilitet, som uundgåeligt vil blive forværret af den igangværende økonomiske og finansielle krise. Dette er en situation, hvis konsekvenser de folkelige klasser vil lide under med fuld styrke, og som er resultatet af underkastelsen af ​​de internationale monetære institutioners påbud.

Denne nye fase vil være præget af modstand mod Saïeds despotiske mål for at redde vores land og vores folk, uden at vende tilbage til hverken perioden før den 25. juli eller før den 14. januar.

Tunesiens Arbejderparti er, som APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML

Link til Tunesiens Arbejderparti

Læs også
Arbejderpartiet i Tunesien annoncerer fælles venstrefront mod Saieds styre
KPnet

Kuppet i Tunesien truer demokratiet og landets uafhængighed
KPnet 30. juli


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater