Arbejderpartiet i Tunesien annoncerer fælles venstrefront mod Saieds styre

De seneste måneder er Tunesien ramt af sult og tørke som følge af alvorlige problemer med hedebølger, vandmangel, stigende brændstofpriser og en truende statsbankerot. Krisen i Tunesien er eskaleret siden præsident, Kais Saied, juli sidste år fyrede regeringen, suspenderede parlamentet og begyndte at regere ved dekret.
I foråret befalede præsidenten at han ville reformere valgsystemet og udskrive en folkeafstemning og bagefter nyvalg til efteråret, med EU og Israel som økonomisk garant for landet. En samlet opposition har i stedet erklæret strejker og protester og boykot af den udemokratiske farce.

Tunesiske politiske partier og fagforeninger har afvist præsident Kais Saied skridt til at vedtage en ny forfatning. Den tunesiske fagforening (UGTT), har besluttet at boykotte den nationale dialog, som præsident Kais Saied annoncerede for at vedtage en ny forfatning i landet. Fagforeningen besluttede i stedet at gå i generalstrejke for at “forsvare arbejdernes økonomiske og sociale rettigheder”.

I en erklæring udsendt 23. maj skriver UGTT, at beslutningen om at starte den nationale dialog, som præsidenten har truffet, “ikke er resultatet af forudgående høring eller enighed og ikke opfylder de nationale forhåbninger.”

I begyndelsen af maj havde præsident Saied meddelt, at der vil blive nedsat en kommission til at gennemføre en national dialog med UGTT, Tunesiens Sammenslutning af Industri, Handel og Håndværk (UTICA), Tunesiens Menneskerettighedsliga og Tunesiske Advokater. Han havde også meddelt, at ingen politiske partier og civilsamfundsgrupper ville få lov til at være en del af høringen om oprettelsen af en ny forfatning i landet.

Ifølge dekret nr. 30 fra 2022 har kommissionen 21 dage til at afslutte høringen med de fire grupper, som præsidenten har nævnt. Efter høringen vil kommissionen udarbejde en ny forfatning, som vil blive sat til folkeafstemning.

EU-Kommissionen meddelte i begyndelsen af april, at den ville låne Tunesien 450 millioner euro i budgetstøtte i år, uden krav om at demokratiet skulle genindføres.

Arbejderpartiet annoncerer fælles venstrefront mod Saieds styre

De politiske partier i Tunesien har modsat sig Saieds ensidige skridt. Hamma Hammami, leder af Tunesiens Arbejderparti, har erklæret at hans parti ikke vil deltage i valget eller folkeafstemningen baseret på den nationale dialog. I en erklæring på sin Facebook-side skrev partiet, at Saieds skridt vil “lægge grundlaget for hans autokratiske styre.” Og tilføjer: at det såkaldte rådgivende udvalg er et forsøg på at give legitimitet til Saieds system for de rige.

Arbejderpartiet har besluttet at oprette en bred koalition af venstrefløjspartier i landet for at lede oppositionen mod Saieds “diktatoriske orientering” og “fascistiske og populistiske styre”.

Søndag den 10. april deltog tusindvis af tunesere i protester mod præsident Kais Saied og hans igangværende foranstaltninger for at tage al magt i landet.

Ramadanen i foråret var en meget hård måned for tuneserne, fordi de var nødt til at stå i kø for at få brød, olie, og de fleste af deres basale behov, folk lever med truslen om fødevaremangel hver dag. Hvis man kom for sent til bageriet, fik man ikke brød.

Befolkningen i Tunesien mærkede allerede virkningerne af et årti med økonomisk stagnation og COVID-19-pandemien før udsigten til hvedemangel som følge af stigende priser og statsbankerot og Ruslands invasion af Ukraine.

Note

Saied blev valgt til Tunesiens præsident i oktober 2019. I juli 2021 afskedigede han premierminister Hichem Mechichi og suspenderede parlamentet og beskyldte regeringen for ikke at tackle landets økonomiske problemer. Siden da har Saied gradvist suspenderet forfatningen fra 2014 og opløst parlamentet og startet en proces for at skabe en ny forfatning.

Link

Parti des Travailleurs

peoples dispatch -Tunesien

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater