Armenien vil afstå land efter pres fra NATO

Nagorno Karabakh CC BY-SA Kort fra Wikimedia over Golden. Nagorno-Karabakh. CC BY-SA Kort fra Wikimedia af Golden.

For NATO er territoriale grænser “hellige” i Ukraine, men ikke i Kaukasus.

Mens Rusland har hænderne fulde i Ukraine, er Jens Stoltenberg og delegationer fra EU engageret i penduldiplomati for at sikre en fredsaftale mellem Aserbajdsjan og Armenien, der tvinger sidstnævnte til at afgive land.

Kort efter Stoltenbergs nylige besøg i Jerevan talte premierminister Nikol Pashinyan til medierne for at give territoriale indrømmelser til Aserbajdsjan “for at afværge en ny krig inden for en uge”. Det drejer sig om fire landsbyer, som Armenien har kontrolleret i de sidste 30 år. Aserbajdsjan genvandt det omstridte territorium Nagorno-Karabakh efter en lynoffensiv i efteråret 2020. Det var første gang, droner blev brugt i stor skala i en militær konflikt. Krigen blev et testområde for tyrkiske og israelske militærdroner, som Aserbajdsjan havde anskaffet.

En eventuel fredsaftale vil formentlig blive baseret på Alma Ata-erklæringen fra 1991, hvor grænserne blev trukket op for flere tidligere republikker i det tidligere Sovjetunionen.

“Tættere på fred end nogensinde før”

I Baku søndag den 17. marts sagde præsident Ilham Aliyev, at Aserbajdsjan var “tættere end nogensinde” på fred med Armenien. Udtalelsen kom kort efter samtaler med NATO-chef Jens Stoltenberg i Baku.

Det er rimeligt klart, at det er NATO, der dikterer en fredsløsning i denne konflikt i Sydkaukasus, hvor Rusland synes at være sat ud på et sidespor. Rusland har tidligere støttet Armenien og har haft fredsbevarende styrker udstationeret i konfliktområdet. I løbet af det seneste år har EU og NATO arbejdet intenst på at fratage Rusland rollen som mægler. EU har en partnerskabsaftale med Armenien. Den indeholder løfter om økonomisk støtte til gengæld for “reformer”.

Vil rykke tættere på Rusland og Iran

NATO’s påståede bekymring for “international lov” er meget fleksibel. Stoltenberg ønsker ikke fredsforhandlinger i Ukraine for enhver pris, men vil støtte en krig for at drive Rusland ud af både Ukraine og Krim “så længe det tager”. Et ukrainsk “nederlag” er uacceptabelt for NATO, mens et armensk “nederlag” passer ind i ekspansionsstrategien.

For NATO er fredsforhandlinger, herunder afgivelse af land, acceptabelt, hvis det tjener krigsalliancens egne interesser og sikrer indflydelse på begge sider. Et blik på kortet er nok til at forstå, hvorfor NATO ønsker at sikre sig et fodfæste i Aserbajdsjan og Armenien. Begge lande grænser op til Iran, Aserbajdsjan grænser op til Rusland, og Armenien grænser op til Tyrkiet.

Artiklen er fra Revolusjon, Norge: Armenia vil avstå landområder etter NATO-press


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater