Firmaer smører udsultede kommuner

Energiprojekter, der placeres så de ødelægger miljø, natur og nærområder møder stor modstand rundt omkring i landet. For virksomhederne der står bag er der tale om investeringer der skal give overskud, så hensyn til befolkningen ift. placeringen er ikke en faktor med betydning for dem. Så hellere kalkulere med bestikkelse. At smøre sig igennem og udnytte pengemanglen i kommunerne er blevet vældig populært for de ’grønne’ investorer og deres profitter giver dem rigeligt råd til det.

Aktuelt er dette kommet frem i forbindelse med at selskabet BioCirc ønsker at etablere en energiø på land med solceller, vindmøller og Power-to-X-anlæg, som skal kobles til et eksisterende biogasanlæg ved landsbyen Vinkel i Skive Kommune.

Med ansøgningen til kommunen følger et ’tilbud’ om en fond med et trecifret millionbeløb, som kommunen kan bruge til hvad de ønsker. Dette er ikke et enkelttilfælde, det sker mange steder i dag og i loven er der ikke regler der forbyder denne type bestikkelse. Kommunerne må ikke selv bede om penge, men de må gerne modtage dem.

I Skive forsøger man både at tage imod pengene og at få det til at se ud som om man ikke lader sig købe. Viceborgmester Mogens Birkelund forklarer til DR, at pengene ikke skal gå direkte i kommunekassen,  ”det skal være borgerne, der har en fordel af det”. Og hvem skal så lige vurdere hvilke borgere det skal være og hvad man så kan spare på budgettet? Uanset hvad vil det være penge til kommunen, som regeringen og EU systematisk udsulter og som i høj grad mangler penge.

Således ryger der igen magt over på de store kapitalers hænder, når beslutninger skal træffes. Landet kan blive plastret til med energiøer uden at det indgår i en plan der tager bredere hensyn til natur og mennesker. Hvem byder højest? Det er det der tæller.

”Vi tror på, at der er en større forståelse, hvis man også får del i profitten”, udtaler Bertel Maigaard, administrerende direktør fra selskabet BioCirc (kilde DR).

Men hele problemet er jo at der overhovedet skal laves profit på vores infrastruktur. Der ligger ikke en helhedsplan for at omlægge landets energi til grøn energi med de mest effektive lokale løsninger, der ikke ødelægger det for mennesker og natur. I stedet er grøn omstilling et marked for givtige investeringer, hvor det er de stærkeste kapitaler der taler og beslutter med pengepungen.
Ligesom sagen om hvordan Novo Nordisk trækker i trådene i Kalundborg afslører sagen fra Skive hvordan monopolkapitalen stadigt mere direkte styrer udviklingen, også helt konkret ud i kommunerne.

Læs også Verdens mindst korrupte land? Storkapitalen bestemmer bag kulissen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater