”Ældre skal ikke vælge mellem omsorg og rengøring – der skal være tid til begge dele”

For ”frisættelse” og ”frit valg” hedder det så smukt i SVM-regeringens plan for en ny ældrepleje  – men hvad betyder det i virkeligheden? Hvordan matcher den med de behov som ældre har på plejehjem eller med hjælp i eget hjem – og løser den nogen af de alvorlige problemer med manglende tid og ressourcer? KPnet har spurgt Sevgi, der arbejder som SOSU-hjælper på et stort plejehjem i København.

Billedet er fra en plejehjemsstrejke i Århus

– Nej, ‘frit valg’ giver ingen mening. Hvorfor skal man vælge mellem omsorg eller rengøring, hvordan kan det overhovedet være et fremskridt, at ældre skal kunne vælge mellem hjælp til rengøring en gang hver anden eller tredje uge eller at personalet har tid til at sidde ned og få en kop kaffe sammen med dem? Det forstår jeg simpelthen ikke.

Men det er virkeligheden. Det er da totalt nedværdigende, hvis den ældre skal vælge mellem at få gjort rent eller at tale lidt over en kop kaffe. Det er ikke noget valg, der er brug for begge dele – men det er der ikke tid til nogen steder. Frit valg kræver at der kommer flere penge.

Der kommer ikke flere penge eller ansatte

– Men der kommer ikke mere uddannet personale eller flere ansatte, som vi skriger på alle vegne. Den ældre kan jo ikke bare undvære den mest grundlæggende hjælp og vælge den fra for at få menneskelig kontakt. Hvorfor kan man ikke sikre, at de ældre får begge dele?

Har du råd til tilkøb 

– Frit valg er meningsløst, når der ikke følger flere timer med til beboerne. Vi ser i alle kommuner, at der bliver sparet på tildelt hjælp. Nogle steder har de helt stoppet med at hjælpe med rengøring. Det bliver noget man kan tilkøbe og reformen bygger på meget mere privatisering.

Privatisering har mange ulemper. Tænk bare på alle de konkurser, vi har oplevet i privat hjemmehjælp. Det er kapitalens og EUs drøm: Der skal kunne tjenes penge på alt. Det er ikke i hverken de ansattes eller de ældres interesse.

De vil have frivillige og gratis arbejde

– Regeringen vil også have langt flere frivillige ind og udføre en del af arbejdet. Det er ingen hjælp, det gør vores arbejdsdag mere besværlig, for vi får arbejdet med de frivillige oveni. Og man får den tanke at det ligner endnu en spareøvelse. Flere frivillige er en total falliterklæring. Og det er jo kvinderne, de mener, som i forvejen er hårdt spændt for med dobbeltarbejde, som nu skal med i plejen af deres ældre. Reformen betyder ikke flere medarbejdere, men det er flere medarbejdere, der er så hårdt brug for.

– Den nye ældrereform – der er hele vejen igennem noget lusket ved den. Man tænker også, hvorfor kommer den reform her midt i overenskomstforhandlingerne? Er det for, at nu skal alle vi ansatte blive helt optaget af at tænke på den og hvordan den kan fungere, i stedet for at tænke på, hvad der sker med vores overenskomstkrav om højere løn og mere personale.

Læs også

Ældrereform: Ikke mere tid, ikke flere penge – meget mere privatisering og ulighed

Ufaglærte skal ikke spises af med ”lidt ekstra” i løn


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater