Novo lander overskud på 102,6 milliarder kroner – mens sundhedsvæsenet bløder

Hvad er det for et samfund, hvor profit på sundhed boomer, mens sygehuse og pleje skæres ned igen, igen. Alle regioner gennemførte i 2023 ansættelsesstop, for budgetterne er så nedbarberede, at det ikke længere drejer sig om mangel på adgang til personale, men at stillinger og senge må nedlægges. Samme år har givet Novo et overskud på 102,6 milliarder kroner.


Novo hyldes og behandles af politikerne som landets velgører og den sande garant for velfærd. Vi hører det hele tiden, løgnen om at det er virksomheder som Novo, der skaber arbejdspladser og skatteindtægter – dem der skaber velfærd. De sættes op som uundværlige og samfundet indrettes på at servicere dem.

Novo skaber, som alle andre virksomheder under kapitalismen deres værdier ved at udbytte arbejdskraft og sælge deres varer, og dertil kommer, at de også lever højt på det kapitalistiske princip, at forskningens resultater er privat ejendom – også når den betales af det offentlige. Og derefter sikrer systemet med patenter, at deres medicin kan sælges til overpris.

Novo profiterer på ”fedmemarkedet” og folkesygdommen diabetes. Begge dele følgesygdomme af et sygt samfund, hvor butikkerne bugner af næringsfattig kost. Win-win for Novo.

Oven i det hele suger Novo også et større millionbeløb ud af regionernes sundhedsbudgetter, da deres ekstremt dyre diabetesmedicin med offentligt tilskud er blevet et slagnummer, også for overvægtige. I 2023 nåede det offentlige tilskud til Novo’s Ozempic op på 1,4 mia. kr.

Stigende udgifter til medicin betyder nedskæringer på hospitaler og rekordoverskud til Novo Nordisk

Disse grundlæggende problemer kan virke uoverkommelige, men de kan løses ved at afskaffe den private ejendomsret til produktionsmidlerne og monopolernes magt over staten, altså med socialisme. Her vil man ikke længere producere for profit, men for befolkningens behov. Samfundet kan beslutte hvad der er nyttigt at forske i, at producere og hvordan sygdom bedst forebygges. Slut med monopoler, der kan score profit og ekstraprofit på deres produkter og patenter.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater