Regeringens forsvarsforlig: 38 milliarder til krigspolitikken

Skift ordene ”vores dygtige og dedikerede soldater” ud med ”vores dygtige og dedikerede sygeplejersker”. Men nej vel, den tanke er utænkelig for den danske regering, der fuldt og helt til sin inderste sjæl er kapitalens regering: ”Vi kan ikke forvente, at vores dygtige og dedikerede soldater fortsat kan løse deres opgaver for Danmarks sikkerhed, hvis vi ikke sørger for, at fundamentet under Forsvaret er solidt.” 

”Vi kan ikke forvente, at vores dygtige og dedikerede soldater fortsat kan løse deres opgaver for Danmarks sikkerhed, hvis vi ikke sørger for, at fundamentet under Forsvaret er solidt. Det er desværre ikke tilfældet i dag. Derfor er det regeringens holdning, at vi allerede nu finder de penge, som det kræver at genoprette fundamentet under det danske forsvar i den kommende 10-årige periode.”

Således lyder regeringens begrundelse for at afsætte 38 milliarder over 10 år til militæret, til landets, NATO’s og EU’s imperialistiske interesser.

Skift ordene ”vores dygtige og dedikerede soldater” ud med ”vores dygtige og dedikerede sygeplejersker”. Men nej vel, den tanke er utænkelig for den danske regering, der fuldt og helt til sin inderste sjæl er kapitalens regering.

SVM-regeringen har lagt deres forsvarsforlig frem. Opbakningen til den kommende vanvidsoprustning blev allerede besluttet af et flertal i Folketinget med ”Det nationale kompromis”, som lynhurtigt kom på plads, da krigen i Ukraine startede med Ruslands folkeretsstridige angreb, et angreb der i høj grad også var ønsket af Vesten. Stormagterne er inde i en periode med forstærket rivalisering, et rivegilde mellem imperialister. Stik i mod befolkningernes ønske og interesser på alle sider af krigen.

Som CIPOML udtalte 1. maj:

– Folkene kan ikke tage parti for den ene eller den anden imperialistiske magt, for den ene eller den anden økonomiske og politiske alliance mellem de kapitalistiske stater. De repræsenterer alle de store internationale monopolers, den imperialistiske finanskapitals interesser. Derfor gentager vi vores fordømmelse af den interimperialistiske krig, der finder sted i Ukraine, og vi hejser fredens faner, hvilket betyder at kæmpe for at forsvare arbejdernes og folkenes liv og fastholde en retfærdig antiimperialistisk holdning.

Konkret må vi tage dybt afstand fra de intense krigsforberedelser, der sker under påskud af forsvar for rigets sikkerhed. Det gælder de ufattelige summer, der sættes af til en militær offensiv i Ukraine, at sende en dansk bataljon på stand-by i letland, at lave griske planer om erhvervsstøtte til danske virksomheder, der kan profitere på Ukraines jord, mineraler og arbejdere eller booste dansk millitær og våbenindustri. At omdanne danske havne til krigsbaser for USA og NATO.Det er alt sammen farligt og reaktionært.

I stedet må vi kræve offentlig service uden privat profit og lige, gratis adgang til sundhed, uddannelse og social tryghed. Velfærd og uddannelse frem for bomber og nød.

Se udspillet her


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater