Britiske sygeplejersker fortsætter punktstrejker for bedre løn og flere ansatte mens regeringen nægter at forhandle

Tusindvis af sygeplejersker i Storbritannien gik i denne uge igen på gaden og gennemførte punktstrejker og markeringer på gaden foran hospitaler. De seneste måneder har en stribe offentligt ansatte strejket for højere løn og været på gaden i protest, mens regeringen fortsat sidder med armene over kors. Denne kamp handler ikke kun om bedre løn, men om afmonteringen og privatiseringen af den offentlige sektor.

Omkring en fjerdedel af hospitaler og klinikker i England var omfattet at strejken i denne uge. Akut pleje og kræftbehandling blev ikke ramt direkte, men tusindvis af operationer og aftaler bliver aflyst.

Fagforeningen Royal College of Nurses har varslet yderligere strejkedage i den kommende tid, også lærere, lokomotivførere, og andre grupper har varslet nye aktioner og strejkedage.

Pat Cullen, leder af Royal College of Nursing, sagde bl.a., ”at fagforeningen opfordrede sundhedsministeren til at komme til forhandlinger. Mens regeringen fortsat nægter at forhandle, så vil vi fortsætte med at kæmpe og strejke på vegne patienter, og ansatte.

Lad mig gøre det helt klart: NHS-krisen, der opsluger vores land, er ikke skabt af vores strejkeaktion. Det skete ikke fra den ene dag til den anden, det har været en lang, langsom nedsmeltning der har bidt sig fast, og alligevel gør regeringen fortsat intet for at forsøge at standse ulykken.

Derfor har vi afholdt fire dages strejke i de seneste uger, og derfor vil vi fortsætte med at strejke, indtil ministrene træder til, anerkender krisen og sammensætter en plan for ikke bare at løse den, men løse den en gang for alle.

Den proces begynder med, at de møder os ved forhandlingsbordet for at starte meningsfulde samtaler om løn. En rimelig lønstigning vil ikke kun være til gavn for alle nuværende ansatte, men vil tilskynde andre til at slutte sig til sygeplejefaget.

Ministrene kan ikke undgå at se hvordan at tusindvis af ansatte, patienter og offentligheden møder op til blokader. Opbakningen fortsætter, og den afspejler stemningen ikke bare i vores erhverv, men i nationen.

Jeg vil gerne minde om, at alle har ret til at strejke, og faglige aktioner er en sidste udvej, når tingene ikke er retfærdige. Hvis nogen antyder, at du ikke kan strejke, tager de fejl, lad ingen afskrække dig fra at strejke for fair løn og sikker patientpleje.”

Regeringen i England er ikke anderledes end den vi ser i Danmark, de har den samme plan der går ud på at nedbryde den offentlige service og banke løn og arbejdsforhold ned, mens de sender penge og ansatte til den private sektor. Nedbrydningen af det offentlige sundhedsvæsen sker ikke ved en tilfældighed, ligesom dårlige løn- og arbejdsforhold og mangel på ansatte ikke kommer ud af den blå luft. Det er et statsligt privatiserings korstog, der skal smadre den offentlige sektor og tvinge de ansatte på flugt.

Derfor kan kampen ikke bare vindes ved forhandlinger om rimelig løn, selvom det er en helt afgørende komponent. Der skal rejses en kamp mod hele systemet og for et sundhedsvæsen med adgang til sundhed for alle.

Læs også
Regeringens akutplan: Penge fra et styrblødende hospitalsvæsen lige ned i privathospitaler og kapitalfondes lommer
KPnet 11. februar 2023

Kilde


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater