Hjemløshed er det politiske systems ansvar

Ved Klostertorv står der hver dag et par ved busstoppestedet med en trolley, men de skal ingen steder. Deres kuffert indeholder ikke ferietøj, men al deres habengut. Det absurde er, at der er masser af tomme lejligheder. Der er kun én konklusion mulig: Det er kommunen og regeringen, der har besluttet, at der skal være hjemløshed.

Af Franz Krejbjerg, APK

Kommunen og de forretningsdrivende ser med misnøje på disse ukuelige mennesker på samfundets bund. Derfor har man fjernet bænke og busskure der kunne give lidt hvile og læ i centrum af byen. Ude af syne ude af sind er deres motto, som om hjemløshed forsvandt hvis man ikke ser og møder den.

Sandheden er, at de politiske magthavere ikke bare har fornægtet og negligeret at kapitalismen skaber ulighed. De har fordømt de uheldige skæbner der lander på bunden af samfundet som dovenkroppe med manglende karakterstyrke, og helt bevidst med åbne øjne ført en politik, der betyder at lejligheder skal være så dyre, at en meget stor del af befolkningen ikke har råd til et sted at bo. Hjemløshed er en straf der er politisk bestemt.

Igen i år har Sand – Foreningen for hjemløse, sammen med avisen Hus Forbi, lavet deres egen lille vinter undersøgelse og ringet rundt til herberger i København for at høre om der var ledige pladser. Svaret var det samme som op til jul alle tidligere år: der er ingen steder at tage hen. Kun Natcaféen Sundholm på Amager har pladser, altså kun sovepladser med åbent mellem kl. 21 til kl. 7 næste dag, hvor man skal være ude igen.

Er man hjemløs er varmestuerne et lille lyspunkt, hvor der er sammenhold og mulighed for at få hjælp med at komme i kontakt med de rent digitale myndigheder. Også dette lille helle ses naturligvis som værende ekstravagante udskejelser af den reaktionære pøbel der driver forretningen Danmark. Og flere kommuner har valgt at skære ned på disse områder, eller helt lukke for tilbud.

I Hjørring gik flere hundrede med i et fakkel tog i onsdags, i protest mod kommunens sparebudget der bl.a. betyder lukning af Den Blå Sociale Café, der har omkring 150 brugere.

Man skal ikke tro, at hjemløshed er en kamp der handler om at bønfalde om medlidenhed eller hjertevarme hos Joakim von And og Mette Frederiksen. Det er udtryk for kapitalismens logik, når boligspørgsmålet er blevet til ren spekulation for de rigeste, mens det politiske system skærer ned på bistand og hjælp til socialt udsatte.

Der findes ikke et eneste parti i Folketinget der siger tingene som de er og kalder til kamp mod storkapitalen, i stedet for at appellere om medlidenhed for det tabende flertal under kapitalismen. Denne politiske hjemløshed har vi svaret på hos APK.

Læs også APK udtalelse imod den nye regering og dens arbejdsgiverprogram:

Ned med den arbejderfjendske politik og regering


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne