Inflationens snigende tyveri

Økonomer (fra Danske Bank) har beregnet, at på nuværende tidspunkt betaler en gennemsnitsfamilie 3.400 kr. mere om måneden end for et år siden. Dvs. mere end 40.000 kr om året!! Vi er udsat for et gigantisk inflationstyveri og må kræve fuld kompensation for inflationen og prisstigningerne – fuld dyrtidsregulering af lønninger og overførselsindkomster.

I august 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,9 pct. i forhold til samme måned året før, skriver Danmarks statistik. Det er i høj grad prisændringer indenfor varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset. Og indenfor varer er det i meget høj grad årlige prisstigninger på fødevarer, el, gas og brændstof, der gør sig gældende i august 2022.

Ser man alene på fødevarer og ikke alkoholiske drikke er prisstigningen siden sidste august 2021 på svimlende 15,9 procent. Men den senest måned er fødevarer kun er vokset med 0,1 procent. Det kan få nogle til at sænke skuldrene og pakke de vrede faner sammen igen.

I virkeligheden vil det være naivt at tro at inflationskrisen er drevet over. En måned med stagnerende prisstigninger på fødevarer skal ses i den store sammenhæng. Danmarks statistik viser, at der altid er udsving måned for måned pga. sæsonudsving. Men i det lange træk går priserne kun en vej og det er op.

Ser man på den akkumulerede kurve af små prisudsving siden 2001, så er priserne på mad i Danmark vokset med 63,9 procent. Det madindkøb der kostede 100 kr. i 2001, koster altså 163,9 kr. i dag.

Så stop røveriet. Fuld kompensation for inflationen og prisstigningerne og social genopretning. Drop efterslæb og forsinkede reguleringer, og hæv satserne på overførselsindkomster.

Kilde Danmarks Statistik


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne