Sanktioner og oprustning skaber dyrtid og inflation

“Kapitalens regeringer forlanger at folk skal betale for krigspolitikken”

Udtalelse fra landsmøde i Kommunistisk plattform – marxist-leninistene (Norge)

Amerikanske Lockheed Martins militære transportfly C-130 Hercules

Madvarepriserne er steget med over ti procent fra juli 2021 til juli 2022. Strømpriserne er himmelhøje i det sydlige Norge, takket være udenlandskablerne og EU’s energiregler. Oveni kommer stadig nye rentestigninger som tømmer lommerne hos almindelige mennesker.

kpml150 Forårets overenskomstresultat og ramme på elendige 3,7 procent er i realiteten en lønnedgang. Flere advarede om at priserne kom til at stige endnu mere. Trods det påstod LO-toppen, at resultatet ville kunne sikre købekraften.

LO-pamperne lystrer NHO og kapitalens regering som frygter “overophedning af økonomien”. Svaret fra denne borgerlige trojka er, at arbejdsløsheden er for lav og at købekraften må ned for at “dæmpe inflationen” og undgå flere rentestigninger.

Sådan forsøger de at gøre arbejderne ansvarlige for et sygt markedssystem og en krigspolitik som driver inflationen og priserne i vejret. Det er ikke højere lønninger som fører til inflation, men omvendt. Lønningerne halter altid bagefter prisstigningerne og inflationen. Tallene taler for sig selv: Rammen for de løndannende fag er 3,7 procent, prisstigningerne for det sidste år er på 6,4 procent.

Sanktionspolitikken mod Rusland har gjort alle varer på verdensmarkedet meget dyrere, specielt gas og basisvarer som korn. Vestens sanktionspolitik og handelskrige fører til sult og fattigdom i Afrika og Asien.

Dertil kommer den vanvittige oprustning som nu sker i alle NATO-lande – hvor staterne tømmer pengekassen eller optager lån for at opruste deres krigsmaskiner. Denne type statslig pengeanvendelse er netop det som særligt skaber inflation, det vil sige, at pengene som er i omløb synker i værdi.

Kapitalens regeringer forlanger at folk skal betale for krigspolitikken og kalder det frækt for «solidaritet»

Kapitalens regeringer forlanger, at folk skal betale for krigspolitikken. Frækt nok kalder de deres krav om solidaritet med Vestens kapitalister for “solidaritet” med Europa og med Ukraine.

Myndighederne snakker meget om beredskab. Med dette mener de oprustning og militært beredskab, samtidig med at fødevareberedskabet er lig nul og sundhedsberedskabet svigter.

NATO-chef Jens Stoltenberg vil ikke høre på “brok og beklagelser”. Han kræver at europæerne betaler prisen for at “hjælpe Ukraine”. Statsminister Støre siger det samme i Norge.
“Folk må acceptere at det bliver en hård og dyr vinter,” siger han, som om det skulle være en naturlov.

Den hårde vinter har regeringen selv skabt gennem en elpriskrise som skyldes underkastelse under EU’s energiunion og et oprustningsvanvid som øger inflationen gennem astronomiske bevillinger over statsbudgettet.

Regningen sender de til norske arbejdere i form af dyrtid og rentestigninger.

Arbejderklassens svar må være at:

  • kræve stop for krigspolitikken og NATO-oprustningen
  • forsvare velfærden mod nye nedskæringer for at finansiere oprustningen
  • få strøm og anden infrastruktur ud af EØS og ud af markedet
  • forsvare reallønnen gennem aktioner, kamp og krav om dyrtidsregulering af lønnen

Udtalelse fra landsmødet i Kommunistisk plattform (KPml).

Oversat fra Revolusjon

KPML er ligesom APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne