Donorkonference: Der er intet loft når det gælder våben til at sikre at Ukraine tilhører Vesten

Mantraet for den netop afholdte donorkonference for militærhjælp til Ukraine var langvarig krigsførelse, opbygning af den vestlige imperialismes styrke, udmarvning af den russiske imperialisme og opbygning af en massiv våbenproduktion i NATO- og EU-landene. ”Når krigen er brudt ud kan den kun løses med våben”, udtalte Mette Frederiksen i forbindelse med åbningen.

Panserværnsraketter på vej til Ukraine. Foto: Forsvarsgalleriet

Danmark er nu oppe på at have givet våben- og militærhjælp til krigen i Ukraine på over 3 milliarder kr. På donorkonferencen i København d. 11. august lagde Danmark 820 millioner kr. og det samlede bidrag lød på 11 milliarder. Flere deltagerlande vil bidrage efterfølgende. På regeringens udtalelser kan man forstå, at der her ikke findes noget loft – krigen om Vestens dominans over Ukraine skal vindes, koste hvad det vil. Når bare krigen kaldes ”Ukraines frihedskamp” håber regeringen på folkelig opbakning på deres imperialistiske projekt og deres massive støtte til våbenindustrien.

Forsvarsministrene fra Danmark, Storbritannien og Ukraine havde taget teten og stod som værter for donorkonferencen #CopenhagenUkraine, der samlede 26 lande under USA’s ledelse gennem ”the Ukraine Defence Consultative Group”. Det erklærede mål fra konferencen var langvarig og kontinuerlig vestlig indgriben i krigen gennem bl.a. våbenhjælp og militær træning af ukrainske soldater. Morten Bødskov afviser, at NATO eller Danmark på nogen måde er at betragte som deltager i krigen, trods det at man står for våbenforsyning, militær træning, efterretninger, opmuntrer til at frivillige deltager i krigen, krigspropaganda osv.

En del af støtten vil gå til militær træning af ukrainske soldater, der vil finde sted i Storbritannien. Målet er, at bidrage til opbygningen af en 1 million stor ukrainsk hær.

Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet udtaler til DR, at de danske milliardbidrag er at betragte som godt købmandskab, en god investering:

– Jo flere russere vi kan slå ihjel og jo mere russisk udstyr vi kan få smadret i Ukraine, desto mindre offensiv kapacitet vil Rusland have…Og vi køber tid til opbygning af vores eget forsvar bagefter”.

Ikke så meget sniksnak om frihedskamp her.

Det gælder svækkelsen af Rusland og magten over Ukraine, at få Ukraine ind i EU og NATO på længere sigt, at investere økonomisk i genopbygningen på dikterede betingelser efter krigen. Intet sker for ukrainernes eller deres frihed og fremtids skyld.

Viggo Jakobsen slår også fast, at det bliver skatteyderne der kommer til at betale – og genopbygningen bliver endnu dyrere end krigen.

En del af pengene fra donorkonferencen skal samles i en britisk fond, hvorfra man ser på den overordnede plan for at få fordelt ordrerne og boostet våbenproduktionen.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne