Der skal ikke drives rovdrift på elevers arbejdskraft

FOA, Mariagerfjord har taget spørgsmålet op om udnyttelse af SOSU elever som arbejdskraft i plejen. Kommunen vil lade elever arbejde op til 48 timer om ugen som billig arbejdskraft som panikredning i et udsultet sundhedsvæsen. Anja Bach, SOSU assistent elev kommenterer denne udvikling, som ikke kun er virkelighed i Mariagerfjord. Se link til FOA’s artikel under kommentaren.

Kommentar af Anja Bach, SOSU assistent elev

Foto: Anja Bach taler på 8. marts Kvindeoprørs demonstration i Århus

Med flere og flere kommuner der åbner op for at elever må arbejde op til 48 timer i ugen, ser jeg nogle udfordringer.

Jeg ved godt, at mange af mine elevkolleger får hverdagen til at hænge sammen ved at arbejde som vikarer og afløsere udenfor deres faste praktiksted. Men det er selvvalgt arbejde. Og min frygt er at eleverne kan ende med st blive presset til at tage ekstravagter og i øvrigt er deres løn jo også lavere.

I artiklen skrives der, at eleverne kan være en ekstra ressource, og da de alligevel kan finde ekstra arbejde i nabokommunen, kan man lige så godt arbejde over på praktikstedet. Men som elev får jeg i forvejen ikke weekend-, aften- og helligdags tillæg, det er med i min løn. Jeg får ingen pension.

Så hvordan kommer det hele til at hænge sammen?

Begynder jeg at få tillæg for at arbejde over 37 timer? Får jeg pension for overarbejde? Eller skal vi bare være billig arbejdskraft?

I forvejen hedder det sig, at vi ikke er med i fuld normering, men i praksis er vi. I forvejen er det så presset at mange elever ikke får deres vejledning og studietid, fordi de ikke kan undværes i plejen. Og med en åbning for dette frygter jeg, at flere elever knækker nakken, bliver presset til st tage ekstra vagter og bliver udnyttet mere end de allerede gør. Social- og sundheds uddannelserne har i forvejen et frafald på næsten 40 %. Og faldet i ansøgninger er næsten lige så højt som på sygepleje studiet.

Det er bekymrende, at i stedet for at forbedre forholdene for elever, vil man drive mere rovdrift på deres arbejdskraft. Et andet argument for at åbne op for op til 48 timers arbejdsuge er, at det er bedre at de er på et sted de kender. Det er både og. Når jeg hører hvad mange af mine medstuderende lærer i deres virke som vikarer tænker jeg det er et godt supplement til deres uddannelse. Hvorimod at arbejde flere timer på dit faste sted giver mere rutine og dybde kendskab til et smallere felt. Og her vil jeg mene det kommer meget an på eleven.

Skal elever kunne arbejde i 48 timer?
Fagbladet FOA


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne