Håndslag -Tidsskriftet mod fascisme og krig – Nyt nummer udkommet

Så er årets tredje nummer af det antifascistiske tidsskrift Håndslag udkommet og på vej til abonnenterne. Håndslag kommer med 4 nr. årligt. Det er med et forsidebillede fra 1950 af den fabelagtige politiske tegner og kommentator Herluf Bidstrup. “Hyggen breder sig” er tegningens titel som en kommentar til tiden voldsomme oprustning. I 49 blev Danmark medlem af NATO, den kolde krig ekskalerede med oprustning og udvikling af atomvåben. I 1950 blev et statsligt hjemmeværn oprettet og det er det Bidstrup kommenterer konkret.

Men er det ikke en præcist billede på dagens enorme oprustning? Hvor regeringen er klar til at tillade tilstedeværelsen af amerikanske tropper permanent på dansk jord. De har gennem et år forhandlet i skjul herom, NATO-topmødet i juni bebudede at USA ville forøge sin tilstedeværelse i Europa. Norge har netop tilladt oprettelsen af amerikanske baser på norsk jord. Så det er på vej!

Men det betyder at en fremmed magt kan udføre krigshandlinger fra dansk jord uden dansk sanktion heraf. Det gør os til et klart bombemål og krigsdeltager – så hyggen breder sig!

Læs også bladets leder: Imperialisterne dødedans

Håndslag var modstandsfolkenes blad – stiftet af Aktive Modstandsfolk (tidligere Erhvervshæmmede fra frihedskampen i København) med modstandsmanden Frede Klitgård som initiativtager. Frede blev som i 1943 i dømt livsvarig fængsel som terrorrist af tysk krigsret. Overlevede tysk tugthus i Dreibergen ved Rostock. Kom totalt udhungret hjem med de hvide busser i 45.

Med Håndslag fik modstandsbevægelsen det nødvendige stridsskrift, der har formået nu gennem mere end 37 år at fremdrage, dokumentere og forbinde frihedskampens erfaringer, dens kamp og det sejrrige oprør fra dengang med kampen for fred og frihed, mod krig og fascisme af i dag.

I det nye nummer af Håndslag bringes et spændende interview med forfatteren Ditte Cederstrand fra 1980 om de tyske arbejderkvinder kamp mod nazismen. Ditte cederstrand oplevede nazismen fra helt tæt hold, idet hun var gift med en tysk præst og boede i tyskland fra 1938 til 1944. Hun blev forøvrigt senere gift med forfatteren Harald Herdal. Der berettes om Rote Kapelle og modstand midt i løvens hule.

Generelt er temaet om kvinder i kamp mod nazismen et hovedtema for dette nummer afbladet. Herhjemme behandles modstandskampen gennem forskellige beretninger fra danske modstandskvinder. En af dem – Astrid Blumensaadt – havnede KZ Ravensbrück og opholdet i Helvedet beskrives gennem hendes digte og tegninger.

Under dække af antifascisme, Et land på krigsfod, Biden ud af Palæstina, Invester i velfærd ikke i våben er overskrifter på andre artikler i bladet.

Bagsiden prydes af “Street Art”. Det er Banksy, der pointerer at mens “vi” ikke kan brødføde de fattige, så kan vi finansiere en krig!

Håndslag kan købes i løssalg for 30,- kr. bl.a. i Oktober Bogbutikker

Håndslag hjemmeside – Læs her (hjemmesiden er under opbygning)

Tegn abonnement på Håndslag 4 numre årligt 150,- kr. her eller skriv til Håndslag mail: haandslag@gmail.com

Tidligere nr. kan bestilles via redaktionen – 30 kr. plus porto.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne