Demonstration ved Fynsværket: “Det er social dumping, og det vil vi ikke finde os i”

Tirsdag morgen og formiddag samledes stilladsarbejdere fra hele landet foran Fjernvarme Fyn i Odense for at protestere mod et polsk stilladsfirma, der arbejder på værket og som benytter underbetalte arbejdere.
– Det er social dumping, og det vil vi ikke finde os i. Vi har ikke noget imod udenlandske arbejdere, men de skal have samme løn og arbejdsforhold som os. Derfor er vi gået i aktion i dag, siger formanden for Stilladsklubben på Fyn, Kris Østerdal til KPnet.

Fra kl. 9 til 10 rullede busser og biler ind foran Fjernvarme Fyn med vrede og oprørte stilladsarbejdere fra hele landet. Og med dem var også arbejdere fra andre fag, jord og beton, murerklubben København og andre, der kom for at støtte op om stilladsarbejdernes kamp. Demonstrationen var arrangeret af Stilladsklubben på Fyn.

Der blev stillet op med faner, sat transparenter og bannere op på hegn, stakitter og lygtepæle, og der var stillet en blokvogn op som talerstol, samtidig med at musikanlæg spillede gamle arbejder- og kampsange. Kampstemningen var i top.

På en af transparenterne stod teksten. Har i hørt om HOFOR? Og på de københavnske støtteaktivisters T-shirts stod der: Massiv løndumping-hos HOFOR i dag –DIG i morgen! Det henviste til den konflikt i 2018 på det kommunalt ejede HOFOR – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, hvor stilladsarbejderne kørte en to uger lang blokade mod HOFOR i protest mod manglende sikkerhed og manglende pensionsindbetaling til en gruppe østarbejdere, der arbejdede på Amagerværket. Blokaden fik HOFOR til forhandlinger.

Kris Østerdal, formand for Stilladsklubben på Fyn

KPnet var også til stede ved Fjernvarme Fyn, og vi fik en snak med formanden for Stilladsklubben på Fyn, Kris Østerdal.

KPnet: – Hvorfor er I her i dag, og hvad vil I opnå med aktionen?

Kris Østerdal: – Vi er her, fordi det halter gevaldigt med både løn og sikkerheden for de polske arbejdere, der arbejder på værket. Fjernvarme Fyn er i øvrigt kommunalt ejet, men det er en polsk underleverandør der har ansat de polske arbejdere. Vi har to kolleger, som uafhængigt af hinanden har søgt job i det polske firma, og de har fået at vide, at de kunne få 10 euro (ca. 75 kr.) i timen, hvis de ikke havde erfaring, og 13 euro (ca. 97,50kr.) i timen, hvis de havde erfaring.

-Det er social dumping, og det vil vi ikke finde os i. Vi har ikke noget imod udenlandske arbejdere, men de skal have samme løn og arbejdsforhold som os. Derfor er vi gået i aktion i dag, og vi er gået til vores fagforening for at de kan lave overenskomst så at de polske arbejdere får 210 kr. i timen.

-Det er lønnen for en stilladsarbejder på Fyn. Det er det der gælder. Men det er også helt galt med sikkerheden på de stilladser, de har stillet op inde på værket. De er livsfarlige og ville aldrig blive godkendt på stilladsarbejderuddannnelsen. Det kræver nemlig to års uddannelse at blive stilladsarbejder, og det polske firma bruger uuddannede folk. Vi kræver også, at der bliver brugt uddannede arbejdere.

KPnet: – Hvad vil I gøre, hvis jeres krav ikke bliver imødekommet? Vil I lave blokade som ved Amagerværket i 2018?

Kris Østerdal: – Vores fagforening 3F taget kontakt til det polske firma og krævet at der bliver indgået overenskomst og at de ansatte i får 210 kr. i timen plus diverse tillæg og pension. De reagerede ikke først, og derfor har vi varslet konflikt og derfor har vi lavet denne demonstration i dag, og så håber vi at der kommer gang i tingene. Så blokade er ikke et tema endnu, men kan blive det.

KPnet: – Tak for snakken og fortsat god kamp!

Vi kan tilføje at direktøren hos Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, har udtalt, at han ikke er bekendt med at der skulle foregå social dumping, som stilladsarbejderne mener.

“Vi har ikke kendskab til eller viden om at forholdene ikke er i orden. Hvis det er tilfældet, vil vi selvfølgelig tage en dialog med hovedentreprenøren om at sikre, at de overholder de vilkår, vi har aftalt”.

Og imens fortsatte demonstrationen med brandtaler, musik og tilråb til ledelsen på Fjernvarme Fyn om at vågne op og sørge for at tingene kommer i orden hurtigt.

KPnet – Odense

Læs også
Demonstration mod social dumping ved Fynsværket i Odense

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne